10. lecke – hallás utáni szövegértés

Bár még nem olyan sok szót ismerhettél meg eddig, de máris képesnek kell lenned egyszerű mondatokkal beszélned, és bemutatnod saját magad, illetve elérkeztünk oda, hogy már egy rövid, összefüggő szöveget is meg kell értened.
Ez most egy normál tempójú szöveg, tehát semmi baj, ha még túl gyorsnak tartod. Hallgasd meg, figyeld meg, milyen szavakat hallasz ki belőle, és ha van kedved, a tesztet is megcsinálhatod.
Ha nehéznek tartod, akkor felvettük neked lassú tempóban is, hallgasd meg úgy!
Hello, I’m Tim. I’m not American, I’m a Hungarian man. I’m not happy now, I’m sad. I’m not poor, I’m rich. I’m not a doctor and I’m not a teacher.
Szia, Tim vagyok. Nem vagyok amerikai, magyar férfi vagyok. Most nem vagyok boldog, szomorú vagyok. Nem vagyok szegény, gazdag vagyok. Nem vagyok orvos és nem vagyok tanár.
1. Tim nem amerikai.
2. Tim egy magyar orvos.
3. Tim most szomorú, nem boldog.
4. Nem tudjuk Tim foglalkozását.
5. Tim egy szegény tanár.

Hallgasd meg az előző szöveget lassú tempóban! Minden egyes mondat után hosszabb szünet van, hogy ismételhesd. Ha azt akarod, hogy a nehezebb szövegek se okozzanak majd gondot, akkor ez egy fontos lépés, ne hagyd ki! Én ezt papagáj-módszernek nevezem, de nagyon fontos, hogy minden szót érts már ezen a ponton. Hallgasd a mondatot és ismételd! Ha már jól megy, menj vissza az előző lépésre, és hallgasd meg a normál tempót, és végezd el a tesztet!

I’m not American, I’m a Hungarian man. I’m not happy now, I’m sad. I’m not poor, I’m rich. I’m not a doctor and I’m not a teacher.

Nem vagyok amerikai, magyar férfi vagyok. Nem vagyok most boldog, szomorú vagyok. Nem vagyok szegény, gazdag vagyok. Nem vagyok orvos és nem vagyok tanár.

Írd meg nekem, hogy sikerült, nagyon kíváncsi vagyok az eredményedre, haladásodra!