6. LECKE

1. lépés – Szókincsfejlesztés

Van, akinek könnyű a szavak tanulása, van akinek nehéz. Bármelyik kategóriába is tartozz, kétszer, ötször, de akár tízszer több szót is meg tudsz tanulni ezzel a módszerrel: Alkoss mondatokat!

Szóban, hangosan, hogy ki tudd helyesen ejteni.

Írásban, hogy ki tudd olvasni és le is tudd írni.

Kezdőként de még haladóként sem kell angolul megalkotnod a mondatokat.

Tökéletesen működik a módszer, ha magyar mondatba ágyazod a szót. Vegyük például az ebben a leckében is szereplő happy (boldog) szót!

Happy voltam, amikor találkoztam régi barátommal.

Nagyon happy volt, amikor meglátta a számára elkészített csokoládétortát.

Kezdők, de még haladók is kísértést éreznek, hogy angolul gyakorolják a mondatokat, mondván, így egyéb szavakat is gyakorolnak.

Nem javaslom, mert a hangsúly itt azon az egy szón van, amit éppen tanulsz, nem pedig több 100 másik szón. Ez lelassít. Koncentrálj az adott szóra, és hidd el, elfogsz jutni oda, amikor csípőből tudod majd mondani az angol mondatokat.

2. lépés – Mutogassunk

Ebben a videóban a THIS szót tanuljuk meg használni.

A 3. leckében tanultuk azt a különleges hangot, amit ennél a szónál is hallani fogsz. Vigyázz, mert ezt a hangot nem ‘v’-nek, nem ‘d’-nek és nem ‘z’-nek ejted. Ha bizonytalan vagy, menj vissza kérlek a 3. leckéhez!

this (ðisz) /ðɪs/ ez

3. lépés – Beszédkészség fejlesztése

HALLGASD MEG, HOGYAN KELL EZEKET A FELADATOKAT ELVÉGEZNI!

4. lépés – Beszédkészség fejlesztés

Ha az előző lépést jó alaposan begyakoroltad, akkor ez a feladat gyerekjáték lesz! Ha nehezen megy, mindig korábbi lépésekre menj vissza, illetve győződj meg arról, hogy nincs-e olyan szó, amit még nem rögzítettél megfelelően (ha gondolkozol rajta, vagy magadban fordítasz, akkor ez a helyzet!)

5. lépés – Szókincs – teszt

Most pedig „égessük” bele a buksidba a szavakat! Indítsd el a videót, és amint meglátod a képet, mondd ki hangosan a szót angolul! Három és fél másodperced van csak gondolkozni, ez nagyon kevés ám! Utána láthatod, és hallhatod is a megoldást. Kezdd újra és újra, míg tökéletes nem lesz!

6. lépés – AKTIVIZÁLJ

Ne csak hallgass, ne csak olvass, hanem BESZÉLJ és ÍRJ! Ez a két tevékenység, ami leginkább kimarad egy nyelvtanfolyamnál, de még a magántanárok is sokkal kevesebb arányban használják, mint kellene.

Ha most, a tanulmányaid elején ezeket a típusú feladatokat is megcsinálod, akkor eléred azt a sikert, amiért ide jöttél hozzám.

Ezek a típusú feladatok az ÖNÁLLÓ MUNKÁK, amelyek FOGALMAZÁSOKAT és MESÉLD EL! típusú feladatokat tartalmaznak. Teljes mértékben a te felelősségedre van bízva, mert erre nincs automata. Erre vagyok én, akinek elküldheted a fogalmazásokat, mondataid, és elküldheted a felvett mondókád is, nagyon várom őket!

Sokan nem csinálják, több okból: a) félnek a kritikától b) egyszerű lustaságból

Az első pont esetében megnyugtatlak, én nem kritizállak, mert még rossz fogalmazás nem érkezett be. Ez nem egy iskola, itt csak csillagos ötöst kaphatsz. A nyelvtani hibákból tanulhatsz, és tanulsz is. Ha eddig panaszkodtál, hogy nincs, aki kijavítson, ezek a feladatok pont erre szolgálnak. A lustaságra nincs mit mondanom, és mivel nem kötelezhetek senkit erre, szabadon választott.

1. FELADAT: Nézz körül a szobában, ahol vagy, és írj minimum 10 mondatot a this szó használatával! Írd be a hozzászólásba, de ha félénk vagy, elküldheted emailben is.

2. FELADAT: Ha visszakaptad a javítást, nézd át, győzödj meg róla, hogy mindent értesz, és ha kell, gyakorold a lecke lépéseit, ha pedig készen állsz, akkor szóban, hangosan kezdd el begyakorolni. Van olyan tanulóm, aki leírja magyarul egy kis puskaként, és így gyakorolja. !Ha úgy érzed, „ennél jobb már nem lehet”, vedd elő okostelefonod, és rögzítsd a hanganyagot, majd küldd el a noemi@onlineangol.com címre.

7. lépés – Fülelj!

Hallgasd meg a mondatot – először normál tempóban, majd lassabban – , nézd meg a képet, és döntsd el, hogy az állítás igaz vagy hamis a képre!

0%
1563

Hallgasd meg a mondatot, nézd meg a képet, és döntsd el, hogy igaz vagy hamis az állítás.

A végén kattints a zászlócskára, és megkapod százalékban is eredményed!

Your score is

GYAKOROLD BE ALAPOSAN EZT A LECKÉT, MERT A KÖVETKEZŐ LECKÉBEN AKTIVIZÁLJUK AZ EDDIG TANULTAKAT!

8. lépés – Ismétlés

Ellenőrizd le, mennyire sajátítottad el a 4. lecke szókincsét!