6. LECKE

A mutatószavak szintén a leggyakoribb szavak egy nyelvben. Ha nem is tudod az angol megfelelőjét egy dolognak, még mindig rá tudsz mutatni, vagy meg tudod kérdezni majd, hogy mi is ez vagy amaz, és így segítséget tudsz kérni. Új szavakkal is bővítheted a szókincsed.

A TUDÁSANYAGOK menüpontban megtalálod a részleteket TELJES TANFOLYAMOMRÓL és a TANKÖNYVEIMRŐL. A FELADATOK menüpontban pedig sok feladatot találsz, ha már nem vagy kezdő. Ezek nem részei a Próbatanfolyamomnak.

1. lépés – az angol kiejtés

Ez a hang szerencsére teljesen megfelel a magyar „sz” hangnak. A hivatalos szótári jele az /s/ , azaz ha ezt látod, az azt jelenti, hogy „sz” hangnak kell ejtenek. Kerek zárójelben jelzem neked a butított kiejtést segítségül, ilyenkor így látod: (sz). A videón a hölgy összehasonlítja a „sz” hangot a „z” hanggal. Ez sem különbözik a magyar „z” hangtól, a butított kiejtésnél így látod: (z). A hivatalos szótári jele /z/.

$ jel az amerikai kiejtést jelöli.

A fenti vessző azt jelzi, hogy a hangsúly az elé a hang elé esik.

A szavakat magukat nem kell megtanulnod, a kiejtés az, amit gyakorolnod kell, azaz ismételd, ismételd ismételd.

soon (szún) /suːn/ – hamarosan

mister (‘misztö $ ‘misztör) /ˈmɪstə $ ˈmɪstər/ – úr

hiss (hisz) /hɪs/– sziszeg

cease (szísz) /siːs/ – abbahagy

Lásd, pontosabban halld a különbséget a -sz- és a -z- hangok között.

hiss (hisz) /hɪs/ – sziszeg

his (hiz) /ɪz; hangsúlyosan hɪz/ – övé

course (kósz $ kórsz) /kɔːs $ kɔːrs/ – tanfolyam

cause (kóz $ kaaz) /kɔːz $ kɒːz/ – ok

place (pléjsz) /pleɪs/ – hely

plays (pléjz) /pleɪz/– játszik

gross (gröusz $ gróusz) /ɡrəʊs $ ɡroʊs/ – elfogadhatatlan

grows (gröuz $ gróuz) /ɡrəʊz $ ɡroʊz/ – növekszik

2. lépés – Szókincsfejlesztés

Van, akinek könnyű a szavak tanulása, van akinek nehéz. Bármelyik kategóriába is tartozz, kétszer, ötször, de akár tízszer több szót is meg tudsz tanulni ezzel a módszerrel: Alkoss mondatokat!

Szóban, hangosan, hogy ki tudd helyesen ejteni.

Írásban, hogy ki tudd olvasni és le is tudd írni.

Kezdőként de még haladóként sem kell angolul megalkotnod a mondatokat.

Tökéletesen működik a módszer, ha magyar mondatba ágyazod a szót. Vegyük például az ebben a leckében is szereplő happy (boldog) szót!

Happy voltam, amikor találkoztam régi barátommal.

Nagyon happy volt, amikor meglátta a számára elkészített csokoládétortát.

Kezdők, de még haladók is kísértést éreznek, hogy angolul gyakorolják a mondatokat, mondván, így egyéb szavakat is gyakorolnak.

Nem javaslom, mert a hangsúly itt azon az egy szón van, amit éppen tanulsz, nem pedig több 100 másik szón. Ez lelassít. Koncentrálj az adott szóra, és hidd el, elfogsz jutni oda, amikor csípőből tudod majd mondani az angol mondatokat.

3. lépés – Szókincs – gyakorlás

Most pedig „égessük” bele a buksidba a szavakat! Indítsd el a videót, és amint meglátod a képet, mondd ki hangosan a szót angolul! Három és fél másodperced van csak gondolkozni, ez nagyon kevés ám! Utána láthatod, és hallhatod is a megoldást. Kezdd újra és újra, míg tökéletes nem lesz!

4. lépés – Mutogassunk

Ebben a videóban a THIS szót tanuljuk meg használni.

A 3. leckében tanultuk azt a különleges hangot, amit ennél a szónál is hallani fogsz. Vigyázz, mert ezt a hangot nem ‘v’-nek, nem ‘d’-nek és nem ‘z’-nek ejted. Ha bizonytalan vagy, menj vissza kérlek a 3. leckéhez!

this (ðisz) /ðɪs/ ez

5. lépés – füleket kinyitni

Ha beszélni és érteni is szeretnéd az angolt, akkor ennek első építőköve a szavak, a második pedig a mondatok! Tesztek töltögetésével nem fogsz beszélni! Módszerem egyik lényegi pontja az ismétléses technika, vagy ahogy én nevezem, papagáj-módszer! A részleteit majd később fogom neked kifejteni, de már most el kell kezdened!

Nagyon egyszerű, mindössze annyit kell tenned, hogy meghallgatod, és megismétled a mondatot! Csakis olyan szavakat használtam, amit itt, ezen a tanfolyamon tanultál. Ha nem vagy képes megismételni, akkor ez azt jelenti, hogy nem tudod megfelelően (hallás után) a szavakat, ilyenkor vissza kell menni!

Beszédben nincs idő arra, hogy a szavakon vagy a szórenden gondolkozz. Ezek a gyakorlatok (ha jól végzed), el fognak juttatni oda, hogy kényelmesen értsd és beszéld is az angolt!

6. lépés – Beszélj

7. lépés – Zárógyakorlat

Hallgasd meg a mondatot – először normál tempóban, majd lassabban – , nézd meg a képet, és döntsd el, hogy az állítás igaz vagy hamis a képre!

0%
1422

Hallgasd meg a mondatot, nézd meg a képet, és döntsd el, hogy igaz vagy hamis az állítás.

A végén kattints a zászlócskára, és megkapod százalékban is eredményed!

Your score is

GYAKOROLD BE ALAPOSAN EZT A LECKÉT, MERT A KÖVETKEZŐ LECKÉBEN AKTIVIZÁLJUK AZ EDDIG TANULTAKAT!