6. LECKE

A mutatószavak szintén a leggyakoribb szavak egy nyelvben. Ha nem is tudod az angol megfelelőjét egy dolognak, még mindig rá tudsz mutatni, vagy meg tudod kérdezni majd, hogy mi is ez vagy amaz, és így segítséget tudsz kérni. Új szavakkal is bővítheted a szókincsed.

1. lépés – az angol kiejtés

Ez a hang szerencsére teljesen megfelel a magyar “sz” hangnak. A hivatalos szótári jele az /s/ , azaz ha ezt látod, az azt jelenti, hogy “sz” hangnak kell ejtenek. Kerek zárójelben jelzem neked a butított kiejtést segítségül, ilyenkor így látod: (sz). A videón a hölgy összehasonlítja a “sz” hangot a “z” hanggal. Ez sem különbözik a magyar “z” hangtól, a butított kiejtésnél így látod: (z). A hivatalos szótári jele /z/.

$ jel az amerikai kiejtést jelöli.

A fenti vessző azt jelzi, hogy a hangsúly az elé a hang elé esik.

A szavakat magukat nem kell megtanulnod, a kiejtés az, amit gyakorolnod kell, azaz ismételd, ismételd ismételd.

soon (szún) /suːn/ – hamarosan

mister (‘misztö $ ‘misztör) /ˈmɪstə $ ˈmɪstər/ – úr

hiss (hisz) /hɪs/– sziszeg

cease (szísz) /siːs/ – abbahagy

Lásd, pontosabban halld a különbséget a -sz- és a -z- hangok között.

hiss (hisz) /hɪs/ – sziszeg

his (hiz) /ɪz; hangsúlyosan hɪz/ – övé

course (kósz $ kórsz) /kɔːs $ kɔːrs/ – tanfolyam

cause (kóz $ kaaz) /kɔːz $ kɒːz/ – ok

place (pléjsz) /pleɪs/ – hely

plays (pléjz) /pleɪz/– játszik

gross (gröusz $ gróusz) /ɡrəʊs $ ɡroʊs/ – elfogadhatatlan

grows (gröuz $ gróuz) /ɡrəʊz $ ɡroʊz/ – növekszik

2. lépés – Szókincsfejlesztés

Van, akinek könnyű a szavak tanulása, van akinek nehéz. Bármelyik kategóriába is tartozz, kétszer, ötször, de akár tízszer több szót is meg tudsz tanulni ezzel a módszerrel: Alkoss mondatokat!

Szóban, hangosan, hogy ki tudd helyesen ejteni.

Írásban, hogy ki tudd olvasni és le is tudd írni.

Kezdőként de még haladóként sem kell angolul megalkotnod a mondatokat.

Tökéletesen működik a módszer, ha magyar mondatba ágyazod a szót. Vegyük például az ebben a leckében is szereplő happy (boldog) szót!

Happy voltam, amikor találkoztam régi barátommal.

Nagyon happy volt, amikor meglátta a számára elkészített csokoládétortát.

Ha a lecke végén lévő bónuszfeladatot kitöltöd, akkor megkapod letölthető pdf dokumentumom, melyben szerepel az összes szó, ami ebben a leckében van, és gyakorolhatod a szavakat írásban is.

Kezdők de még haladók is kísértést éreznek, hogy angolul gyakorolják a mondatokat, mondván, így egyéb szavakat is gyakorolnak.

Nem javaslom, mert a hangsúly itt azon az egy szón van, amit éppen tanulsz, nem pedig több 100 másik szón. Ez lelassít. Koncentrálj az adott szóra, és hidd el, elfogsz jutni oda, amikor csípőből tudod majd mondani az angol mondatokat.

3. lépés – Szókincs – gyakorlás

Most pedig “égessük” bele a buksidba a szavakat! Indítsd el a videót, és amint meglátod a képet, mondd ki hangosan a szót angolul! Három és fél másodperced van csak gondolkozni, ez nagyon kevés ám! Utána láthatod, és hallhatod is a megoldást. Kezdd újra és újra, míg tökéletes nem lesz!

4. lépés – Mutogassunk

Ebben a videóban a THIS szót tanuljuk meg használni.

A 3. leckében tanultuk azt a különleges hangot, amit ennél a szónál is hallani fogsz. Vigyázz, mert ezt a hangot nem ‘v’-nek, nem ‘d’-nek és nem ‘z’-nek ejted. Ha bizonytalan vagy, menj vissza kérlek a 3. leckéhez!

this (ðisz) /ðɪs/ ez

5. lépés – a lecke záró feladata

Ebben a leckében szavakat kellett tanulnod, és főleg hallás után. Ez az utolsó feladat ezt teszteli! Hallgasd meg a szót, és írd le magyarul a jelentését:)) Csak akkor kapod meg a kiértékelést és a letölthető munkalapot, ha mindent kitöltesz:)

Jutalmul megkapod a lecke letölthető változatát, amelybe egy keresztrejtvényt is tettem!

Hallgasd meg az ANGOL szót, majd írd be MAGYARUL a jelentését!

Email címed:
Mi az, ami a legnagyobb sikerélményt okozta Neked ebben a leckében?

GYAKOROLD BE ALAPOSAN EZT A LECKÉT, MERT A KÖVETKEZŐ LECKÉBEN AKTIVIZÁLJUK AZ EDDIG TANULTAKAT!

5 hozzászólás

 1. Szedoglaits Györgyi 2018-11-05 at 13:23 - Reply

  Köszönöm

 2. Tamás ilona 2018-10-28 at 20:30 - Reply

  haladgatok

 3. Éva 2018-07-21 at 15:19 - Reply

  Kedves Éva!

  Örülök, hogy haladsz, és sok sikert és kitartást!

  Noémi
  *********
  Kedves Noémi! A feladatok továbbra is nagyon jók, viszonylag könnyű így tanulni! Bár nem haladok túl gyorsan, mégis amit eddig megtanultam, megmaradtak.
  Éva

 4. Ferenc 2018-07-17 at 12:12 - Reply

  NAGYON ÖRÜLÖK, HOGY GYAKORLOD AZ ELSŐ LECKÉKET IS. ÍGY PONT AZT A VESZÉLYT FOGOD ELKERÜLNI, AMIT AZ ÚJRAKEZDŐK SZOKTAK. EGY ÚJRAKEZDŐ HAJLAMOS AZT MONDANI: EZT ÉN MÁR TUDOM, MIVEL MÁR TANULTA. DE VALAHOL ELAKADT, MERT NEM HALAD TOVÁBB. HA TUDNÁ, HOL AKADT EL, ONNAN FOLYTATNÁ ÉS MINDEN TÖKÉLETES LENNE, DE NEM ÍGY VAN. MIÉRT? MERT NEM TUDJA. EZÉRT ÉRDEMES A TANFOLYAMOT ELKEZDENI AZ ELEJÉN, FELSZEDEGETNI MINDENT, BEGYAKOROLNI MINDENT. ÁRTANI NEM ÁRT, CSAK HASZNÁL.
  JÓ TANULÁST: NOÉMI
  ***************
  Kedves Noémi! Bár úgy tűnik -meg sejtettem is- ezen a szinten már túl vagyok, mégis nagy alázattal vetettem magam a ‘repetitio est mater studiorum’ elvitathatatlan hasznosságával a munkába. Minden teszt 100 %-os lett, de mégis, a végig gyakorolgatom magam a kiejtési feladatokon is. Ott -és nagyon hálas vagyok az alternatíváért!- az amerikai kiejtést is követem. Nekem az egy fokkal hasznosabb lesz. Nem minden nap tudok foglalkozni az angollal, de amikor igen, több leckét is átveszek. Roppant jók ezek a leckék, úgy erzem, annyira jól kigondolt a rendszered, hogy ‘ha akarom, ha nem’, óhatatlanul (jóval) magasabb szintre fog kerülni az angol tudásom. ferenc

 5. Károly 2018-07-07 at 17:53 - Reply

  JÓ ISMÉTLÉST KÁROLY, KÖSZÖNÖM A BIZALMAT. NOÉMI
  ***************
  Sok éven keresztül foglalkoztam az angol nyelvvel, de itt, az alapfokon sok új hasznos szót csempésztél az anyagba, ami bízonyítja, hogy érdemes az elejétől kezdeni az anyag feldolgozását.

Hozzászólás