155. lecke

A man 1) ……………………….. a street lamp when he 2) ……………………. a pretty young woman and three children get into a car which was in the garden of a house near him.

He saw that the car 3) ……………………….. a flat tyre (lapos kerék) and tried to warn (figyelmeztet) the woman, but it was too late – she 4)……………………….. already ……………………….. out of the garden and into the busy street.

When she 5) ………………………..there, she 6) ……………………….. the car at the side of the street, got out and looked at the flat tyre.

The children 7) ……………………….. in the car. Very soon another car stopped, and the driver offered (felajánl) to help her.

The young woman accepted his offer (elfogadta a felajánlást), and the man changed the tyre for her.

After  she 8) ……………………….. him and he 9) ……………………….., she 10) ……………………….. the car back into the garden, got out with the children and went back to her work in the house – with clean hands.

2

Fenn látod a hiányos szöveget, a számok egyben a feladatot, a hiányzó igei alakot is jelölik. A három igei alak közül válaszd ki a megfelelőt!

1 / 10

1. Melyik illik a mondatba?

Nem lehet folyamatos, mert a see egy képesség, vagy látsz, vagy nem. Miközben javította a lámpát, látta meg, nem lenne értelme a past perfect igeidőnek.

2 / 10

2. Melyik illik a mondatba?

3 / 10

3. Melyik helyes?

4 / 10

4. Melyik helyes?

5 / 10

5. Melyik helyes?

6 / 10

6. Melyik helyes?

7 / 10

7. Melyik helyes?

8 / 10

8. Melyik helyes?

9 / 10

9. Melyik a helyes?

10 / 10

10. Melyik helyes?

Your score is

Írj bátran ide, ha kérdésed van, de azt is szívesen veszem, ha leírod, hogy ment! Írd be neved (beceneved) és emailcímed (bátran, mert csak én látom, de így tudok neked válaszolni is), majd írd meg a hozzászólást!