18. LECKE

Ma ismét bővítjük szókincsed, és a következő leckében már aktivizáljuk is, ezért kérlek, hogy ha szükségét érzed, ismételj. Fontos, hogy a szavakat hallás után is azonnal tudd, ne kelljen rajta gondolkoznod.

1. lépés – Bemelegítés – Az angol kiejtés

goose  (gúsz) – liba

two  (tú) – kettő

blue  (blú) – kék

group  (grúp) – csoport

2. lépés – Szókincsfejlesztés

3. lépés – Szókincs ellenőrzése

Használat közben minél kevesebbet gondolkozol egy-egy szón, annál jobb, hiszen sem a beszédnél, sem a szövegértésnél nincs időd arra, hogy gondolkodj. Ha jól megalapozod a szókincsed, tehát pontosan az alapleckéknél (tanfolyamom első 100 leckéje) tényleg jó alaposan megtanulod, akkor később sokkal könnyebb lesz a szavak tanulása is, és könnyebben megragadnak.

Ezért készítettem neked el ezt a videót, hogy extra ellenőrzést tudj magadnak adni! Ha nem elegendő az idő, akkor biztos nem volt alapos annak a szónak a begyakorlása, így kérlek (ahogy a 13. leckénél részletesen leírom) állj meg, és alkoss még sok-sok példát vele hangosan!

4. lépés – ON ELÖLJÁRÓSZÓ

5. lépés – ON ELÖLJÁRÓSZÓ RÖGZÍTÉSE

Minden egyes szó tanulásánál nagyon fontos a RÖGZÍTÉS! Ez fogja előidézni, hogy „gondolkodásmentes” lesz nálad az adott szó.

SŐT! MiVel szinte minden szónak több jelentése van, ezért egy adott szónak minden jelentésénél ugyanezeket a lépéseket kell megtenned. El kell jutnod arra a szintre, hogy a szavakkal sok-sok saját példát mondasz, alkotsz.

Egyes szavak különlegesek, mert nagyon nem hasonlítanak a magyarra, vagy a magyar nyelv logikájára, éppen ezért tartom fontosnak, hogy ezekkel a szavakkal külön foglalkozzunk, és segítsek neked példákat hozni. Ilyen szavak az elöljárószavak is.

Mégis, ha igazán rögzíteni szeretnéd a szót, akkor saját példákat is kell majd tudnod alkotni. De még mielőtt saját példákat alkotnál, a következő videó segít neked a rögzítésben.

Indítsd el a videót, és a hallott mondatokat fordítsd le angolra!

Ez egy RÖGZÍTÉS, BEGYAKORLÁS, tehát ne csak egyszer menj végig rajta, még akkor sem, ha elsőre sikerül. Addig gyakorold, míg tényleg azt érzed, hogy bizonyosságod van, nem akadsz meg! Ez csak a te felelősséged!

6. lépés – Záró feladat

/10
541

Válaszd ki a mondatba illő elöljárószót!

1 / 10

The calendar is .......... the armchair.

2 / 10

Mandy is ........ the restaurant.

3 / 10

The dirty paper is ......... the dustbin.

4 / 10

Are the children ....... the cinema?

5 / 10

The calendar is not ........ the wall.

6 / 10

The water is ...... the glass.

7 / 10

Are the books ....... the table?

8 / 10

Mother and father are ....... church.

9 / 10

The television is ....... the table.

10 / 10

The book is ......... the table.

Your score is

Írd meg nekem a lenti hozzászólásba, hogy haladsz, hogy tetszenek a feladatok, mi az, ami nehezebb, mi az, ami könnyebb!