19. LECKE

A módszer, amivel most megismertetlek, mindenkinél működik, de próbáld  csak ki! Már most megismertetlek vele, mert nem csak kezdő, de haladóbb hanganyagokat is így kell feldolgoznod!

Beszédkészséged és hallás utáni értés készséged tízszer gyorsabban fejlődik ezzel a módszerrel!

“Elvégeztem a papagájmódszeres tanulási instrukciókat és jól sikerült, a tanulásnál is így alkalmazom . Ez egy tuti módszer!!!!” Horváth János

Mielőtt belekezdenénk, első lépésként végezd el a bemelegítést, újabb hangot gyakorlunk be!

1. lépés – Füleket kinyitni!

Módszerem lényege maga a HASZNÁLAT! Képes legyél használni, amit tudsz, ezt pedig csak használat közben tudod begyakorolni. A begyakorlást magát SZÖVEGEKEN és PÁRBESZÉDEKEN keresztül fogod megtenni magán a teljes tanfolyamomon is. Ehhez az úgynevezett PAPAGÁJ-módszer lesz a segítségedben, melynek alapja pont az a természetes módszer, amivel a saját anyanyelved is tanulod.

Egyfajta mesterséges körülményt teremtünk számodra, hiszen te itthon tanulod, és nem napi nyolc vagy még több órában!

A papagáj-módszer nem csak hallgatásból áll, hanem több lépésből tevődik össze, mellyel összegyúrod az új szavakat, bejáratod a nyelvtant úgy, hogy gondolkodnod se kelljen rajta!

De ne feledd, ez nem egyik napról a másikra történik, hiszen teljes tanfolyamom pont azért 300 lecke, hogy az alapok tényleg a “kezedben” legyenek!

Itt most máris megismerkedhetsz a legelső úgynevezett Füles leckével. Vedd végig alaposan minden lépését, mert nem véletlenül tevődik össze ennyi lépésből!

2. lépés – Teszteld megértésed

0%
1314

A videó alapján válaszd ki a megfelelőt!

A végén  megkapod százalékban is eredményed!

1 / 10

This is a big office.

2 / 10

The office is nice.

3 / 10

The phones are on the desk.

4 / 10

The phones are red.

5 / 10

The flowers are nice in the office.

6 / 10

The calendar's on the wall.

7 / 10

The wastebaskets are next to the desk.

8 / 10

The computer is good.

9 / 10

The chairs are black.

10 / 10

The umbrella is near the wastebaskets.

Your score is

3. lépés – Szöveg feldolgozásának módszere!

Ha valaki sokat néz filmeket, sok hanganyagot hallgat, azzal is fejlődik, hiszen előbb-utóbb megragadnak azok a szavak, amiket folyamatosan hall.

Ha viszont a tanult módon begyakorlod az új szavakat és kifejezéseket, tehát megvizsgálsz minden egyes mondatot, és az új kifejezésekkel mondatokat mondasz, akkor nem csak a hallás utáni értésed, de a beszédkészséged is fejlődik.

A filmeknél pont ugyanezt a módszert szoktam javasolni. Persze ahhoz, hogy filmekből tanuljunk, már rendelkezni kell a lehető legtöbb nyelvtani alappal, és jó sok szóval, hogy egy mondatban ne húsz új szó és kifejezés legyen. De tanfolyamom 200. leckéje környéként már bátran nekivághatsz, sőt, javasolni is szoktam.

Jöjjön tehát a mondatról-mondatra vizsgálódás. Ilyenkor nagyon fontos, hogy szigorú légy önmagaddal, és ha úgy érzed, egy-egy szó nem “gondolkodásmentes”, akkor igenis állj meg, a tanult módon alkoss mondatokat.

Ha felszínes vagy, akkor sajnos ezek a szavak csak gyarapodnak, és azt veszed majd észre, hogy lassulsz, nem érdekel annyira, és egyszer csak azon kapod magad, hogy elő sem veszed a tanfolyamot, esetleg másik tanfolyamot keresel, ami szintén lelkesítő lesz az elején, de mivel ugyanolyan felszínesen tanulsz, ismét elakadsz. Talán egy-két leckével tovább jutsz, de talán egy újabb tanfolyamot keresel, és megint újra kezded.

Inkább legyél itt az elején nagyon precíz, mert azt kell érezned, hogy szépen, egyenletesen haladsz. Persze, lesznek úgymond “vaskosabb” leckék, de hidd el, ha a szavakat jól tudod, semmi akadály nem jöhet közbe!

4. lépés – Papagáj-módszer

Itt is fontos, hogy ne legyél felszínes, figyelj magadra! Ha sehogy nem sikerül megismételni, botladozol, ideges és feszült vagy, akkor valamelyik szó még nem teljesen épült be. Ilyenkor lehet az is, hogy a kiejtés miatt megy nehezebben, de az is a szótanulás része, így inkább állj meg, és azt az adott szót még gyakorold, alkoss hangosan mondatokat, figyelve a kiejtésre! Bármin a figyelmed van, inkább kérdezz itt a hozzászólásban, vagy emailt is írhatsz bátran.

Bármi, amire nem kaptál választ, vagy esetleg összezavart, te másképp tanultad, és most akkor hogy van… nos, ilyenkor kérdezz, mert ha bármin is a figyelmed leragad, az lassítja a haladásod!

5. lépés – Near elöljárószó

 

Újabb elöljárószóval ismerkedhetsz meg!

NEAR – KÖZEL VALAMIHEZ

Például: The church is near the supermarket. – A templom közel van a bolthoz.

6. lépés – AKTIVIZÁLJ

Ahogy a hatodik leckében leírtam, fontos, hogy a passzív szókincsed aktív legyen, és az is maradjon. Ahhoz, hogy ne “felejtsd el” a szavakat, használnod kell, sajnos ez másképp nem megy, NAPI SZINTEN. Igen, lesz olyan, ami úgymond kiesik, de ilyenkor sincs semmi baj, újra elő kell venni, és újra foglalkozni kell vele. 

Úgy képzeld ezt el, mintha egy mély óceán lenne, ahol úszkálnak a szavak. Van, amelyik eleve a felszínen marad, de sok lesüllyed. Amikor ismét találkozol vele, feljebb kerül, lehet hogy már a felszínen is marad, de az is lehet, hogy 10-szer, vagy még többször kell vele foglalkoznod, hogy teljesen aktiválva legyen!

A napi rendszeres angolozás, az ismétlés, a beszédgyakorlatok, és az AKTIVIZÁLÓS gyakorlatok bizony ebben segítenek Neked:)

Nos? Bevállalós vagy? Gyorsan akarsz haladni? Akkor végezd el ezt a feladatot:

1. FELADAT: Ebben a leckében az irodáról volt szó. Ha nincs irodád, dolgozószobád, veheted bármelyik szobád, a lényeg, hogy alkoss hasonló mondatokat, mint ahogy fentebb tanultad. Lehet kérdés, tagadás, válasz, minden.

Írd le a mondataid ide a hozzászólásba, én pedig visszaküldöm neked kijavítva.

2. FELADAT: Gyakorold szóban, hangosan. Írj magadnak puskát, akár magyarul is leírhatod, több tanulóm így csinálja. Addig gyakorold, amíg úgy érzed, hogy javultál és ennél jobb már nem lehet. Keresd meg okostelefonodon a hangrözítés funkciót, és vedd fel a feladatot, majd küldd el a noemi@onlineangol.com címre.

7. lépés – Záró gyakorlat

0%
342

19. lecke záró feladata

Hallgasd meg a mondatot, nézd meg a képet, és döntsd el, hogy igaz vagy hamis az állítás.

A végén megkapod százalékban is eredményed!

Your score is

Ha bármilyen kérdés felmerült benned, írj bátran!