20. LECKE

Készülj fel, mert ettől a leckétől kezdve magasabb osztályba kerülsz, ugyanis már teljes, összefüggő szövegeket is képes leszel megérteni, ha követed az utasításaimat.

1. lépés – Bemelegítés – Az angol kiejtés

Az /ɔː/ hang hasonlít a mi hosszú -ó- hangunkhoz, de azért nem egészen ugyanaz.

Figyeld meg a hölgy száját, és gyakorold!

A szavakat ezen a ponton nem kell megtanulnod, csak példaként szolgálnak!

thought (θót) /θɔːt/ – gondolat

law (ló) /lɔː/ – törvény

north (nóθ $ nórθ) /nɔːθ $ nɔːrθ/ – észak

war (uó $ uór) /wɔː $ wɔːr/– háború

2. lépés – Szókincsfejlesztés

 

A szavak egy nyelv legfontosabb egységei, mert ha mondatokat nem is tudsz alkotni, önálló szavakkal is lehet kommunikálni. Bemész egy étterembe például, és vizet szeretnél. Elegendő ha csak ennyit mondat: Water, please!

Ebben a leckében főleg a szavak tanulásáról és gyakorlásáról lesz szó, így szusszanhatsz is egyet, mert mondatalkotással most nem nehezítem a haladásod:)

Eddig 97 szót tanultunk ezen a tanfolyamon, ami se nem sok, se nem kevés. Nem számoltam bele a számokat, és a névmásokat sem, tehát a százat már meghaladtad. Érdemes újra és újra visszatérned ezekhez a gyakorlatokhoz, videókhoz, mert főleg hallás után kell megértened a szavakat, ha beszélni és érteni akarod az angolt.

counter (‘káuntö ‘káuntör) /ˈkaʊntə $ ˈkaʊntər/ hosszú, lapos felület egy bútor tetején, főleg konyhában – (konyha)pult

fish (fis) /fɪʃ/ hal

vegetable (‘vedzstöbl) /ˈvedʒtəbəl/ zöldség

chicken (csikin) /ˈtʃɪkɪn/ csirke (lehet az állat és a húsa is)

egg (eg) /eɡ/ tojás

jug (dzság) /dʒʌɡ/ olyan edény, amiben vizet vagy tejet vagy egyéb folyadékot tárolunk, szervírozunk, általában füle is van – kancsó

tea towel (títáwöl) /tiː taʊəl/ konyharuha

pot (pot) /pɒt/ ármilyen főzésre használt edény, ami kerek, mély, és általában fémből készült – lábas, főzőedény

cooker (‘kukö $ ‘kukör) /ˈkʊkə $ kʊkər/ tűzhely (amerikai angolban: stove (sztóúv /stoʊv/)

green (grín) /griːn/ zöld

basket (‘bászkit $ ‘beszkit)  /ˈbɑːskɪt $ ˈbæskɪt/ kosár

dirty (‘dőti $ ‘dőrti) /ˈdɜːti $ ˈdɜːrti/ koszos, piszkos

of course (öv ‘kórsz) /əv ‘kɔːs/ valami olyan bemutatására, ami már ismert, vagy tudott vagy ami nem meglepő – természetesenIs this boy dirty? – Yes, he is. Of course.- Ő piszkos fiú? – Igen, az. Természetesen.

fresh (fres) /freʃ/ frissAre these vegetables fresh? – Frissek ezek a zöldések? – Yes, of course. Igen, természetesen.

below (bi ‘ló $ bi’löu) /bɪˈləʊ $ bɪˈloʊ/ elöljárószó szintben lejjebb mint valami más – alatta (lásd a videón): The restaurant is below the office. – Az étterem az iroda alatt van. 

Megjegyzés: a magyar nyelvben nincs elöljárószó. Az angol nyelv meghatározó része. Az elöljárószó olyan szó, amit az elé a szó elé teszünk, amiről szó van, ezzel határozzuk meg például a helyzetét, irányát stb. Lásd a korábbi leckéket, ahol már tanulhattál párat, például: in, on, next to stb.

3. lépés – Szókincsfejlesztés – Gyakorolj

4. lépés – A hallás utáni értés fejlesztése

Rengeteg újrakezdő tanuló érkezik hozzám, hogy már régóta tanul angolul, de bizony a hallás utáni értése semmit nem változik.

Ha te is így érzed, akkor a tanulási módszereden kellene változtatnod. Valamit máshogy kellene csinálnod, mert ha ugyanazt csinálod, akkor ugyanazt kapod.

Lehet, hogy ez a sokadik tanfolyamod, és bár az én módszerem eltér a hagyományos módszerektől, a hallás utáni értés fejlesztése pont az a készség, amit aktívan kell gyakorolnod.

A tesztek kitöltögetése ezen nem sokat segít:((

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor már annyi szót és annyi mondatszerkesztést megtanultál (remélhetőleg már be is gyakoroltad), hogy teljes, összefüggő szöveget is elkezdhetünk feldolgozni.

Ez nem azt jelenti, hogy a következő lépés szövegét elsőre tökéletesen meg kell értened!

Több lépésben fogunk végigmenni a hallás utáni szövegen, amikor is azt mondhatod, hogy értem elsőre a teljes szöveget.

És még ez is személytől függ. Lehet, hogy a lépéseken egyszer kell végigmenned, de lehet, hogy többször. A lényeg, hogy a legvégén, amikor ismét lejátszod a hanganyagot, mindent kell már értened, anélkül, hogy angolról magyarra fordíts.

Megismerkedhetsz a papagáj-technikával, amit végig alkalmaznod kell a tanfolyam során, és bizony kitartónak kell lenned, mert nem egyperces módszer!

5. lépés – A hallás utáni értés fejlesztése

Nézd az alábbi képet, és hallgasd meg a szöveget. Csak hallgasd, és próbálj belőle annyit megérteni, amennyit csak lehet. A szöveget felvettük lassú és gyorsabb változatban is. Első lépésként hallgasd meg a lassú változatot.

Minimum háromszor hallgasd meg! Figyeld meg, mit értettél meg elsőre, majd másodjára, és végül harmadjára!

Nem gond, ha csak szavakat értesz még, és a kép segít!

Lassított változat:

A következő leckében folytatjuk.

6. lépés – A lecke záró feladata

Írd meg nekem a lenti hozzászólásba, hogy haladsz, hogy tetszenek a feladatok, mi az, ami nehezebb, mi az, ami könnyebb!