21. LECKE

Ha szeretnél ismételni, akkor bal oldalt találod a leckéket, illetve lenn a lecke alján a többit.

1. lépés – Az angol kiejtés gyakorlása

 

Az /ɜː/ hang hasonlít a mi hosszú -ő- hangunkhoz, de azért nem egészen az, nem annyira kerekítik a szájukat.

Figyeld meg a hölgy száját, és gyakorold!

A szavakat ezen a ponton nem kell megtanulnod, csak példaként szolgálnak!

nurse (nősz) /nɜːs/ – ápoló(nő)

stir (sztő) /stɜːr/ – kever

learn (lőn) /lɜːn/ – megtanul

refer (ri’fő) /rɪˈfɜːr/ – utal (valamire)

2. lépés – Hallás utáni készség fejlesztése

Ha azonnal erre a leckére mentél, akkor kihagyhatod ezt a lépést és jöhet a következő, ami egy szövegértést ellenőrző teszt!

Lassított változat:

3. lépés – Szövegértés ellenőrzése

 

Ezzel a teszttel nem az a célom, hogy a meglévő tudásod teszteljem, ahogy az más hallás utáni feladatoknál szokás.

Mindössze azért tettem ide, hogy a szöveg alapos feldolgozása után legyen mihez hasonlítanod a fejlődésed, egyáltalán lásd, fejlődtél-e a köztes lépések során.

Két teszt között számos feladat, lépés lesz található, és ha ezeket “becsületesen” végigmész, lehetetlen, hogy ne fejlődj!

 

1. 

The kitchen is ........ .

2. 

There are dirty plates ......... the counter.

3. 

The cat is near the ........ .

4. 

The fish is fresh.

5. 

The cat is ....... .

6. 

The fridge is open.

7. 

There is a basket ............. the kitchen cupboards.

8. 

The knife is dirty.

9. 

Are there cups in the kitchen?

10. 

Ez már a második összefüggő szövegünk. Elégedett vagy az eredményeddel?

4. lépés – Szöveg feldolgozása

 

A hallás utáni értésed csak akkor fejlődik, ha minden egyes szót megtanulsz és értesz, ahogy haladsz előre a tanulásban!

Olvasd el a szöveget és legyél nagyon szigorú magaddal! Ha akad benne olyan szó, amit nem tanultál meg tökéletesen, akkor finomítsd. Ilyen például, ha gondolkoznod kell rajta, vagy magyarul ugrik be stb.

This kitchen is very dirty. There are dirty plates on the counter but there are not dirty plates and cups in the sink. There is a fish and there are vegetables on the counter. Is the fish fresh? No, it isn’t.

There is a cat and a chicken on the counter. The cat is near the chicken. Is the cat hungry? Yes, it is. There are eggs and there is a milk jug on the shelf. There is a tea towel and a pot on the cooker. Are they dirty? Yes, they are.

There is a fridge too. It is open. Are there cups in the kitchen? Yes, there are. They’re on the shelf, below the green plates. There is a basket in front of the kitchen cupboards. Is there a knife on the counter? Yes, there is. Where is it? It’s on a dirty plate near a cup. Is the knife dirty, too? Yes, it is. Of course.

Ez a konyha nagyon koszos. Koszos tányérok vannak a pulton, de a mosogatóban nincsenek koszos tányérok és csészék. Van egy hal, és vannak zöldségek a pulton. A hal friss? Nem, nem az.

Van egy macska és egy csirke a pulton. A macska a csirke közelében van. Éhes a macska? Igen, az. A polcon vannak tojások és van egy tejeskancsó. A tűzhelyen van egy konyharuha és egy lábas. Koszosak? Igen, azok. 

Van egy hűtő is. Nyitva van. Csészék vannak a konyhában? Igen, vannak. A polcon vannak, a zöld tányérok alatt. Van egy kosár  a konyhaszekrény előtt. A pulton van kés? Igen, van. Hol van? Egy koszos tányéron van, a csésze közelében. A kés is piszkos? Igen, az. Természetesen.

5. lépés – Szöveg feldolgozása – hallgass és egészítsd ki

6. lépés – A lecke záró feladata

Teljes (300 leckés) online tanfolyamomon több száz, fokozatosan nehezedő szöveg vár téged.

KATTINTS IDE, ÉS IRATKOZZ FEL MOST!