22. LECKE

1. lépés – Az angol kiejtés gyakorlása

Gyakorold az /ɪə/ hangot!

A leckében ezt a hangot így fogod látni leírva butított kiejtéssel: „iö”

Az amerikai angolban ez a kettős hang egyszerűbb lehet /ɪr/, de figyelj oda, hogy az /ɪr/ angol hang nem azonos a magyar „r” hanggal.

2. lépés – A papagáj módszer

A papagáj módszer valójában a jó öreg „Listen and Repeat” módszer finomítva.

Sajnos, ez egy elfeledett technika, pedig igen könnyű és igen hatékony módszer a hallás utáni készség és a beszédkészség fejlesztésére.

Akár online tanfolyamról van szó, akár nyelvtanári vagy nyelviskolai oktatásról, ez a két készség az, ami a tanulóknak a legnehezebben megy.

De csak egy dolog miatt: mert nem gyakorolják, vagy nem jól gyakorolják.

Tanfolyamomon a feladatok több mint fele erre a két készségre helyezi a hangsúlyt, de ezeket semmilyen azonnali javító program nem tudja kijavítani. Ezért nehéz egyedül ezt a két készséget fejleszteni.

A papagáj módszer egyszerű, mert a hanganyagot tényleg csak hallgatnod és ismételned kell. Annyit tettünk meg ennek finomítására, hogy mondatonként vettük fel a hanganyagokat, így láthatod, hallhatod, neked csak ismételned kell.

DE: Nem elég egyszer végigmenned ezeken a gyakorlatokon. Újra és újra el kell végezned, amíg már fejlődést érzel magadon, és érdemes később is visszatérned, mert ez nem egy teszt.

Ha mindennap elvégzel egy ilyen feladatot, akkor automatikusan fejlődik mind a hallás utáni értésed, mind a beszédkészséged!

Szabályok:

  1. Indítsd el a videót vagy hanganyagot!
  2. Hallgasd meg a mondatot és ismételd hangosan!
  3. Ha elsőre sete-suta, akkor se állj meg, menj tovább, majd második körre jobban megy!
  4. Ha nagyon nehezen megy, akkor tuti hogy van benne olyan szavad, amit nem tanultál meg tökéletesen és a figyelmed ott ragadt!
  5. Másnap mindig ismételd az előző napi papagáj-szöveged!

3. lépés – Hallgasd és ismételd

  1. Indítsd el a videót!
  2. Hallgasd meg a mondatot és ismételd hangosan!
  3. Ha elsőre sete-suta, akkor se állj meg, menj tovább, majd második körre jobban megy!
  4. Ha nagyon nehezen megy, akkor tuti hogy van benne olyan szavad, amit nem tanultál meg tökéletesen és a figyelmed ott ragadt!

4. lépés – Hallgasd újra!

Hallgasd újra az eredeti szöveget, és figyeld meg, mennyivel jobban érted! Ha még mindig nehézséged van, menj végig újra az összes lépésen, kezdd a 20. lecke második lépésével!

5. lépés – töltsd ki újra a tesztet!

Töltsd ki újra a hallás utáni tesztet! Kíváncsian várom eredményed, írd meg a hozzászólásba, hogy érzed, mennyit fejlődtél! Ha még mindig nehézséged van, menj végig újra az összes lépésen, kezdd a 20. lecke második lépésével!

6. lépés – A lecke záró feladat

Töltsd ki újra a hallás utáni tesztet!

Hallgasd meg a mondatot, és válaszd ki, hogy melyik a hozzá illő magyar mondat (nem feltétlen szó szerinti fordítást látsz)!

1. 
2. 
3. 
4. 
5. 
6. 
7. 
8. 
9. 
10. 

Írd meg nekem a lenti hozzászólásba, hogy haladsz, hogy tetszenek a feladatok, mi az, ami nehezebb, mi az, ami könnyebb!