A tanfolyamom első 25 leckéjében még csak egyetlen igével foglalkoztunk, de már megtapasztalhattad, hogy milyen kis lépésekre bontottam fel az egészet.

Szándékosan.

Az apró lépések miatt sokkal könnyebb kiszúrnod, ha elakadsz, hiszen egyszerűen csak annyit kell tenned, hogy egy-egy lépést annyi ideig gyakorolsz, amíg tökéletesen megy már. Magabiztos vagy vele. Addig nem szabad tovább menni.

A hagyományos tanfolyamoknál egy lépés, vagy nevezzük feladatnak, olyan nagy, hogy ha nem megy, vagy nehezen megy, akkor nem igazán tudod beazonosítani, hogy melyik része nem megy, és azt gondolod, az egésszel bajod van.

A kis lépésekben való haladásnak több előnye is van:

  • gyorsabban haladsz
  • több sikerélményed lesz
  • ha kevés időd van tanulni, akkor is azt érzed, hogy előre haladsz
  • ismételni is könnyebb, mert nem egy nagy-nagy feladatra kell visszamenned

Ma a Teljes Online Tanfolyamom 27. leckéjéből készítettem egy ízelítőt, ahol újabb igét tanulhatsz meg használni, és ezen a szinten (tanfolyamom második szintje) már sok-sok igét fogunk használni, hiszen itt már jelen idejű cselekvéseket is ki fogsz tudni fejezni, tudsz beszélni a lakásodról, otthonodról, és több hallás utáni szöveget – bizony, teljes szöveget – is feldolgozunk.

No, de csapjunk is bele!

HAVE GOT/HAS GOT

Tanfolyamom 27. leckéjében természetesen sokkal több lépésben gyakoroljuk be ezt az igét, ami az angol nyelv második leggyakoribb igéje. Ez az ige birtoklást fejez ki, de még nagyon sok más jelentése is van. Ha újrakezdő vagy, találkozhattál a HAVE igével a got nélkül is.

A különbség a nyelvtanban van, ebbe nem megyek itt bele. HAVE GOT brit angolra jellemző, HAVE pedig az amerikai angolra.

Azért a HAVE GOT tanításával kezdek, mert így nem kell belemennünk semmilyen speciális nyelvtanba, ráér később bonyolítani a dolgot, és ahogy fentebb már írtam, szeretem apró lépésekben adagolni a tanulnivalót.

Nézd meg a videót, mondd ki hangosan, amit hallasz, és utána jöjjön a gyakorlat!