fbpx
Online angol tanfolyam 3. lecke2018-10-13T18:02:31+00:00

3. lecke

Ebben a leckében megtanulod az angol nyelv egyik leggyakoribb szavait.
Még mindig szavak tanulásával foglalkozunk, de ezek az alapszavak kellenek ahhoz, hogy első mondatod kimondhasd.

Ha az előző leckékről lemaradtál, akkor itt jobbra megtalálod őket, és tovább tudsz menni még egy pár leckével, ha ez kevés volt.

1. lépés – AZ ANGOL KIEJTÉS

Gyakorold az /θ/ hang kiejtését! Mindig ismételd, amit a hölgy mond, és figyeld a száját is!

A /θ/ hang egyáltalán nem létezik a magyar nyelvben.

Sok magyar /sz/ hangnak vagy /f/ hangnak ejti, de egyik sem helyes. Az egyik leggyakoribb szóban is ez a hang van: thanks – köszönöm.

A videón a hölgy elmagyarázza, és meg is mutatja, hova helyezd a nyelved: egy kicsit ki kell dugnod a nyelved a két fogsorod közé. A felső fogsorod és a nyelved közötti kis résen kell kifújnod a levegőt, és máris ott a /θ/ hang. Butított kiejtésnél én is ezt a jelet használom, mert ez annyira speciális, hogy ha máshogy írnám, még jobban összezavarna.

Gyakorold a hölggyel!

2. LÉPÉS – Gyakori szavak

A legfontosabb szavak közé tartoznak a névmások.

A névmások azok a szavak, amelyekkel elkerülhetjük, hogy feleslegesen ismételgessünk főneveket.

A magyarban ez nem olyan vészes, hiszen a mi nyelvünkben nem kell feltétlenül névmásokat használni, mert az igék ragozása elárulja nekünk, ki végzi a cselekvést.

Éva elment a boltba. Vett két kiló kenyeret. – A második mondatba már nem tesszük bele, hogy Éva, hiszen egyértelmű, hogy ő vette a kenyeret.

Az angol nyelvben sem mondjuk ki az Éva szót, viszont nem lesz elég csak az igét a mondatba tenni.

Használnod kell mindig a személyes névmásokat, ha nem mondod ki konkrétan, hogy ki: SHE (Ő vett két kiló kenyeret.)

Nos, ezeket a szavakat kell most alaposan megtanulnod, mert a következő leckében már mondatba kell foglalnod az eddig tanult szavakkal együtt.

(Azért névmás, mert másik szót használunk a főnév helyett (név más): én, te, ő stb).

3. lépés – A SZEMÉLYES NÉVMÁSOK

Ha a videó túl gyors még, akkor előtte olvasd el és értsd meg az alatta lévő írott szöveget! De mindenféleképpen videóval gyakorolj, mert a hangot csak úgy hallod! Ha kell, többször játszd le a videót!

I /aɪ/ (áj) – én

Megjegyzés: az angol nyelvben az ÉN mindig nagy betűvel íródik, nem számít, hogy a mondat elején vagy közepén van. Ez még a régi időkből maradt fenn, hiszen ezek a névmások az angol nyelv legrégebbi szavai.

you /jʊ; juː/ (jú, ju) – te, Ön, Maga

Megjegyzés: valójában egyik magyar szó sem illik ide, hiszen az angolban nincs sem tegezés vagy magázás. Még a kifejezések sem ismertek. A lényeg, hogy ez a szó utal arra, akihez beszélsz éppen. Ha “tegezel”, akkor használod a személy keresztnevét, ha tiszteletteljesebb hangnemet akarsz, akkor pedig a Mr (úr – misztör), Mrs (asszonyom – misziz) stb. megszólításokat használod.

he /hi; hiː/ (hi, hí) – ő (férfire, fiúra)

she /ʃi; ʃiː/ (si, sí) – ő (nőre, leányra)

it /ɪt/ (it) – állat vagy növény vagy tárgy nevét helyettesíti – ő, az

Megjegyzés: az angol nyelvben a személyekre és az élőlényekre, tárgyakra külön névmásokat használunk. Ha nem személy nevét akarod helyettesíteni, akkor az it névmást használod.

we /wi; wiː/ (ui, uí) – a beszélő személyek nevét helyettesíti, a beszélő személyekre utal – mi

you /jʊ; juː/ (jú, ju) – te, Önök, Maguk

Megjegyzés: teljesen ugyanaz a szó, mind egyes szám második személynél. De ne aggódj, a szövegkörnyezet mindig megmutatja, miről is beszélsz.

they /ðeɪ/ (ðéj) személyek, élőlények és tárgyak neve helyett – ők, azok

4. lépés – Gyakorlás

Olyan szavak is lesznek a tesztben, amelyeket itt még nem tanulhattál, ezeknek a jelentését zárójelben megadtuk, és a többesszámban lévő szavakat pedig magyarul írtuk be. Írd a főnevek mellé, hogy melyik névmással helyettesítenéd – he, she, it, they. Majd nyomd meg az “Ellenőrzöm” gombot. Használd a /?/ gombot, és megkapod a helyes megoldást, de ne feledd, ezzel már pontot veszítesz.

BÓNUSZFELADAT ÉS AJÁNDÉK SZORGALMASAKNAK

Számomra nagyon fontos a visszajelzésed arról, hogy haladsz, mit tartasz nehéznek, könnyebbnek, és mely angol feladatok okoznak Neked sikerélményt. Ezért készítettem egy bónuszfeladatot Neked, amit persze nem kötelező elvégezned. Sőt, csak akkor végezd el, ha szívesen küldesz nekem visszajelzést!

Ez nem egy online kiértékelős angol feladat, hanem hozzám érkezik meg, személyesen én kapom meg, és javítom ki, majd visszaküldöm Neked. (csak ha mindenre válaszolsz!)

Ha elvégzed  ezt az extra feladatot, akkor ajándékként megkapod ennek a leckének a letölthető változatát.

A feladatod, hogy a magyar szavak mellé írd oda a megfelelő személyes névmást angolul.

BÓNUSZFELADAT

Írd meg nekem a lenti hozzászólásba, hogy haladsz, hogy tetszenek a feladatok, mi az, ami nehezebb, mi az, ami könnyebb!

Elég csak egy nevet megadnod, a többi adatot nem kötelező beírnod!

9 hozzászólás

 1. Vera 2018-10-12 at 20:37 - Reply

  KEDVES VERA!

  Köszönöm a véleményed, és örülök, hogy tetszenek a leckéim.

  A feliratos filmeket szeretem, de csak akkor, ha angolul vannak:)) Olvasni nem szeretem a feliratokat, így a szinkronizált filmeket favorizálom.

  Ha kérdésed a tanulásra vonatkozik, akkor jónak tartom. Van, aki azt mondja, mindent ki kell kapcsolni, és csak eredeti nyelven hallgatni. Mindenki döntse el, mi a leghatásosabb neki. Van, aki nulláról indulva filmeket néz, és van, akit idegesít, hogy nem érti még azokat a szavakat. Különbözőek vagyunk.
  Én azt vallom, hogy a tanulás legyen örömteli, sikerélménnyel teli.

  jó tanulást:Noémi
  **************************
  Kedves Noémi, Újrakezdő vagyok. A beszèdèrtès megy nehezen. A leckėid nagyon tetszenek. Végre ùgy èrzem, hogy haladok. Nagy segítség nekem a fejlődésben. Meg szeretném kérdezni, hogy mi a véleményed a feliratos filmek nèzėsèről. Esetleg tudsz ajánlani. Köszönöm a lehetőséget.

 2. nagy mária 2018-09-24 at 11:56 - Reply

  KEDVES MÁRIA!
  LE A KALAPPAL, HOGY KEZDŐKÉNT EGYEDÜL KEZDTÉL TANULNI, SZUPER ÜGYES VAGY. MAJD SZÁMOLJ BE, HOGY MEGY:))
  NOÉMI
  *****************
  Kedves Noémi!
  Még kicsit lassan haladok, még soha nem tanultam angolul, de igyekezni fogok. Nagyon tetszik a módszered.
  Üdvözlettel: Mária

 3. Molnár János 2018-09-20 at 22:07 - Reply

  Jani papi vagyok. Helló kedves Noémi!
  Ha javasolhatom, tegeződjünk, hiszen az angolban sincs maga.
  Az elején volt egy kis fennakadás nálam, nem találtam meg a tananyagot, de már előkerült a segítségeddel. Köszönöm. A leckék jók, mert a kiejtéssel eddig nem sok helyen foglalkoztak a NET-es tanárok. Most már kezdenek, és ez jó. Nekem az angol újrakezdésnek számít, mert régebben már tanultam, de keveset használtam. Egy éve elkezdtem olaszt tanulni, és idén elmentünk a párommal olasz országba, hogy gyakoroljak, és lássam, hogy mit tudok. Legnagyobb meglepetésemre mindenhol angolul akartak beszélni velem. Ezért megharagudtam rájuk, azt félretettem, és inkább rágyúrok az angolra, hogy az még jobb legyen. Köszi neked.

 4. Melinda 2018-08-10 at 23:45 - Reply

  Kedves Melinda!
  Nagyon örülök, és köszönöm, hogy írtál:)) Jó tanulást: Noémi
  **************
  Szia Noémi! Nagyon tetszik eddig az óra felépítése. Végre egy módszer, ami hatékony, és otthonról, kényelmesen is hozzáférhető. Köszönöm! Melinda

Hozzászólás