3. lecke

1. lépés – AZ ANGOL KIEJTÉS

Gyakorold az /θ/ hang kiejtését! Mindig ismételd, amit a hölgy mond, és figyeld a száját is!

A /θ/ hang egyáltalán nem létezik a magyar nyelvben.

Sok magyar /sz/ hangnak vagy /f/ hangnak ejti, de egyik sem helyes. Az egyik leggyakoribb szóban is ez a hang van: thanks – köszönöm.

A videón a hölgy elmagyarázza, és meg is mutatja, hova helyezd a nyelved: egy kicsit ki kell dugnod a nyelved a két fogsorod közé. A felső fogsorod és a nyelved közötti kis résen kell kifújnod a levegőt, és máris ott a /θ/ hang. Butított kiejtésnél én is ezt a jelet használom, mert ez annyira speciális, hogy ha máshogy írnám, még jobban összezavarna.

Gyakorold a hölggyel!

A $ jel után az amerikai kiejtésre vonatkozó adatokat láthatod.

A videón elhangzó szavak és jelentésük (ezen a ponton nem kell megtanulnod ezeket a szavakat, csakis a kiejtés bemutatására szolgálnak):

thin (θin) vékony

throw  (θrou) dob, hajít

thumb (θám) hüvelykujj

author (áθör) író

healthy  (helθi) egészséges

birth (bőrθ) születés

path  (peθ) ösvény

3227

Hallgasd meg a szót, és döntsd el, hogy a /θ/ hangot hallod, vagy sem. A legvégén kattints a zászlócskára, és százalékban is megkapod eredményed.

Your score is

0%

2. LÉPÉS – Gyakori szavak

A legfontosabb szavak közé tartoznak a névmások.

A névmások azok a szavak, amelyekkel elkerülhetjük, hogy feleslegesen ismételgessünk főneveket.

A magyarban ez nem olyan vészes, hiszen a mi nyelvünkben nem kell feltétlenül névmásokat használni, mert az igék ragozása elárulja nekünk, ki végzi a cselekvést.

Éva elment a boltba. Vett két kiló kenyeret. – A második mondatba már nem tesszük bele, hogy Éva, hiszen egyértelmű, hogy ő vette a kenyeret.

Az angol nyelvben sem mondjuk ki az Éva szót, viszont nem lesz elég csak az igét a mondatba tenni.

Használnod kell mindig a személyes névmásokat, ha nem mondod ki konkrétan, hogy ki: SHE (Ő vett két kiló kenyeret.)

Nos, ezeket a szavakat kell most alaposan megtanulnod, mert a következő leckében már mondatba kell foglalnod az eddig tanult szavakkal együtt.

(Azért névmás, mert másik szót használunk a főnév helyett (név más): én, te, ő stb).

3. lépés – A SZEMÉLYES NÉVMÁSOK

Ha a videó túl gyors még, akkor előtte olvasd el és értsd meg az alatta lévő írott szöveget! De mindenféleképpen videóval gyakorolj, mert a hangot csak úgy hallod! Ha kell, többször játszd le a videót!

I (áj) – én

Megjegyzés: az angol nyelvben az ÉN mindig nagy betűvel íródik, nem számít, hogy a mondat elején vagy közepén van. Ez még a régi időkből maradt fenn, hiszen ezek a névmások az angol nyelv legrégebbi szavai.

you (jú, ju) – te, Ön, Maga

Megjegyzés: valójában egyik magyar szó sem illik ide, hiszen az angolban nincs sem tegezés vagy magázás. Még a kifejezések sem ismertek. A lényeg, hogy ez a szó utal arra, akihez beszélsz éppen. Ha “tegezel”, akkor használod a személy keresztnevét, ha tiszteletteljesebb hangnemet akarsz, akkor pedig a Mr (úr – misztör), Mrs (asszonyom – misziz) stb. megszólításokat használod.

he (hi, hí) – ő (férfire, fiúra)

she (si, sí) – ő (nőre, leányra)

it (it) – állat vagy növény vagy tárgy nevét helyettesíti – ő, az

Megjegyzés: az angol nyelvben a személyekre és az élőlényekre, tárgyakra külön névmásokat használunk. Ha nem személy nevét akarod helyettesíteni, akkor az it névmást használod.

we (ui, uí) – a beszélő személyek nevét helyettesíti, a beszélő személyekre utal – mi

you (jú, ju) – ti, Önök, Maguk

Megjegyzés: teljesen ugyanaz a szó, mind egyes szám második személynél. De ne aggódj, a szövegkörnyezet mindig megmutatja, miről is beszélsz.

they (ðéj) személyek, élőlények és tárgyak neve helyett – ők, azok

4. lépés – Gyakorlás

0%
3126

Nézd meg a képet és válaszd ki a megfelelő személyes névmást! A legvégén a zászlócskára kattintva százalékban is megkapod eredményed.

1 / 10

2 / 10

3 / 10

4 / 10

5 / 10

6 / 10

7 / 10

8 / 10

9 / 10

10 / 10

Your score is

0%

Kattints a START gombra, majd válaszd ki a szerinted helyes megoldást! A zöld pipa azt jelenti, HELYES választ adtál meg, a piros X azt jelenti, HELYTELEN a válaszod. Ezután kattints a NAGY FEKETE NYÍLRA, és eljutsz a következő feladványhoz!

5. lépés – AKTIVIZÁLJ

Garanciát a fejlődésedre akkor tudok vállalni, ha folyamatosan kommunikációban vagy velem, azaz minden Aktivizálós gyakorlatot elvégzel.

NEM KÖTELEZŐ!

Nem kötelező, viszont ha azért iratkoztál be, hogy beszélni is megtanulj, akkor ezek az aktivizálós feladatok igen javasoltak.

Szükséged lesz az okostelefonodra, hiszen arra kell felvenned a hangodat, és emailben a noemi@onlineangol.com címre el tudod küldeni, mindössze az emailedbe be kell illesztened a felvett hanganyagot.

Minden okostelefonon van hangrögzítő, amit el is tudsz menteni, és onnan emailhez tudod csatolni. Ha még ilyet nem csináltál, írj, segítünk.

Sokan igénylik a visszajelzést, hogy tényleg jól csinálják-e, illetve mondjam meg, mire kell odafigyelni, mit javítsanak a kiejtésükön a folyékonyságukon.

FELADAT:

A mostani feladatod mindössze abból áll, hogy kapcsold be a hangrögzítőt a telefonodon, és olvasd fel ezeket a szavakat. Ha bizonytalan vagy, bátran menj vissza még gyakorolni, és ne izgulj, nem kritizállak.

thin (θin) vékony

throw (θroudob, hajít

thumb (θám) hüvelykujj

author (áθör) író

healthy (helθiegészséges

birth (bőrθszületés

path  (páθ/peθ) ösvény

ZÁRÓ FELADAT

0%
2972

A feladatod, hogy válaszd ki, MILYEN ANGOL SZEMÉLYES NÉVMÁSSAL helyettesítenéd a szót/szavakat,  leckében tanultak alapján!
A legvégén a zászlócskára kattintva százalékban is megkapod eredményed.

1 / 10

rendőr (policeman)

2 / 10

hamburger

3 / 10

doktor néni

4 / 10

a cipőid

5 / 10

London és New York

6 / 10

TE ÉS ÉN

7 / 10

London

8 / 10

az unokatestvéreim

9 / 10

Mari néni

10 / 10

oroszlán

Your score is

Kattints a START gombra, majd válaszd ki a szerinted helyes megoldást! A zöld pipa azt jelenti, HELYES választ adtál meg, a piros X azt jelenti, HELYTELEN a válaszod. Ezután kattints a NAGY FEKETE NYÍLRA, és eljutsz a következő feladványhoz!

Ha bármilyen kérdésed van, vagy segítségre van szükséged, akkor kérlek, írj nekem a noemi@onlineangol.com címre, vagy itt jobbra lenn az üzenődobozba is írhatsz.