Sosem felejtem el egyik feliratkozóm hozzászólását: “Nem hiszem el, hogy egy online tanfolyamon meg lehet tanulni beszélni, hiszen beszélni csak beszélve lehet.”

Mennyire igazad van, kedves H. Péter. Mint ahogy egy könyvet olvasni is csak úgy lehet, ha kinyitod a könyvet, és csinálod. Jóllakni is csak akkor fogsz, ha az ételt megrágod és megeszed.

De félre az iróniával, tényleg igaza van Péternek. Soha nem fogsz megtanulni beszélni, ha nem beszélsz. Keresheted a sokadik tanfolyamot, a sokadik tanárt, de ha Te nem változtatsz a tanulási módszereiden, akkor senki nem fog.

Ha nem megy az angol beszéd, vagy nem vagy benne folyékony, annak több oka is lehet, de mindenféleképpen az az első hiba, hogy a tanuló nem csinálja, és csodálkozik, hogy még mindig nem tud beszélni.

Ma egy nagyon egyszerű, és tuti működő módszert hoztam, de ezt a módszert csak akkor tudod elvégezni, ha az előfeltételeken túl vagy.

Ezt a módszert nem én találtam ki, hanem Paul Nation, aki egy elismert nyelvész, és több hasonló témájú cikket, könyvet is írt. Nekem nagyon tetszik ez a módszer, bevált nálam is és tanulóimnál is, de csak akkor, HA CSINÁLOD.

A módszer neve 4/3/2 módszer, de nem fog nálad működni, ha:

NAGYON KEZDŐ VAGY

Ez egy beszédkészség fejlesztő módszer. A nullát nem lehet fejleszteni, kell valamilyen alapnak lenni, hogy aztán legyen mire építeni.

Nagyon kezdő alatt nem feltétlen azt értem, hogy még sosem tanultál angolul, hiszen egyértelmű, hogy akkor nem tudsz mit kezdeni ezzel a módszerrel.

Nagyon kezdő számomra azt jelenti, hogy ha nagyon kevés a szókincsed, vagy úgy gondolod, hogy passzív a szókincsed, azaz már évek óta magolod a szavakat, de nem tudod őket használni, sokat gondolkozol.

Ebbe a kategóriába tartozol, ha még egy egyszerűbb mondatot is alig tudsz összerakni, mert nem ismered a nyelvtant. A nyelvtan ismeretén nem a nyelvtani szabályokat, hanem azok használatát értem. A nyelvtant igenis tudnod kell alkalmazni. Ha nem tudod használni, akkor nem tudsz mondatokat alkotni, és kifejezni gondolataid. Ha például csak a jelen idejű dolgokat tudod elmondani, de fogalmad sincs a jövőről, múltról, akkor igen nehéz beszélni, nem?

MEGOLDÁS: Végezd el a Noémiangol Alaptanfolyamot és megtanítom neked a legfontosabb 2000 szót, az összes fontos nyelvtant tudni fogod, amellyel már képes leszel összetettebb mondatokat is kifejezni, és már a tanfolyam elején arra szoktatlak, hogy ezeket hangosan mondd ki, ne csak olvass. Az alapok nélkül ugyanis nem fog menni!

NINCS RÁ IDŐD

Sajnálom, időt nem adhatok neked, ezt neked kell megtalálnod. Viszont olyan módszereket adok neked, amelyek tuti működnek, és be tudod illeszteni a napjaidba. Ha úgy érzed, neked nincs időd a napi gyakorlásra, akkor ez a módszer neked nem fog menni. Ezt a módszert napi szinten kell végezni, már csak azért is, mert így fogod látni azt, hogy fejlődsz.

MEGOLDÁS: Találj időt! Kelj fel 10 perccel korábban, vagy tusolj 10 perccel tovább, és végezd a tusolóban:))

A 4/3/2 módszer

MÉG EGYSZER: ezt a módszert akkor ajánlom neked, ha már több mint 150 angolórán túl vagy, van kb 1000 de inkább 2000 szavas szókincsed, és az alap igeidőket, kötőszavakat stb. ismered, csak nehezen fejezed ki magad szóban.

Legyen kéznél sok-sok téma, amiről lehet beszélni, önállóan, tehát nem kell hozzá beszélgetőpartner. Vegyük példának okáért a MY HOME témáját, hiszen ez elég alapvető, de lehetne a “Mi a véleményed a globális felmelegedésről?” téma is. Készítettem egy alaptémalistát, ide kattintva le tudod tölteni: TÉMÁK

Olyan témát válassz, amiről azért tudod, hogy van mondanivalód vagy véleményed, éppen ezért érdemes a mindennapi témákat választani, mint amilyeneket például egy alap- vagy középfokú vizsgán is kérdeznek. Készíthetsz magadnak puskát is, azaz az adott témáról egy-két főbb gondolatot leírhatsz magadnak, hogy még gördülékenyebb legyen. De tényleg csak pár szót, kifejezést stb., ne egy fogalmazás legyen, amit majd felolvasol!

Állítsd be a stoppert négy percre, és kezdj el beszélni! Ami csak az eszedbe jut, bármit. A lényeg, hogy beszélj.

Ha a beszéddel problémád van, akkor valószínű, hogy az elején döcögni fogsz, makogsz és nagyon nehezen megy majd. Biztos keresgéled a szavakat, de semmi esetre se állj le, mondván, ezt kikeresem a szótárból. Ne tedd! A meglévő szókincsed kell aktivizálni, és hidd el, ha napi szinten végzed ezt a gyakorlatot, a passzív szókincsed életre fog kelni.

Amikor lejárt a négy perc, akkor szusszanj egyet! Igyál egy pohár vizet, simogasd meg a macskát!

Ezután jön a 3 perc. Állítsd be a stoppert 3 percre, és start! Nem kell mást mondanod, mint amit már eddig tettél. Mondhatod ugyanazokat a mondatokat, gondolatokat. Tanulóimnál és magamnál is azt vettem észre, hogy önkéntelenül felgyorsulunk, gyorsabb tempóban mondjuk el a dolgokat, és már összetettebb mondatokat vagy kifejezéseket is használunk. Sok tanulóm észreveszi ezt magán, és akkor a “hűha érzés” ott van, szuper jó! Ismét szusszanj egyet, tehát itt mindenféleképpen tarts egy-két perc szünetet.

Ezután jön a 2 perc. Állítsd be a stoppert 2 percre, és start! Megint csak nem kell mást mondanod, vagy azon gondolkoznod, hogyan variáld. Csak mondd, ami jön!

Ennyi az egész! Ne feledd, EZT NAPI SZINTEN KELL CSINÁLNOD! Az a jó az egészben, hogy nem kell hozzá tanár sem, és beszélgetőpartner sem, egyedül is tuti működik.

“No, de Noémi! Ha hibásan beszélek, ki fog kijavítani?” Soha nem javítottam ki beszéd közben a tanulóim. Mindig arra szoktattam őket, hogy azzal a szókinccsel beszéljenek, ami éppen van. Tudtam, hogy működik, így akinek ez nem tetszett, mehetett más tanárhoz. Pár óra alatt a tanulóim hozzászoktak, és folyékonyan kezdtek el beszélni.

Ha minden mondatodnál megállnál, mert meg kell nézni szótárban, vagy valaki megállítana, akkor az egész módszernek semmi értelme nem lenne. Eleve hozzászoknál a javítgatásokhoz, és sokan azért nem mernek megszólalni, mert a tanár állandóan kijavította őket, így folyton arra várnak most is, és félnek, mert ha hibáznak, akkor kinevetik. Persze, ahhoz, hogy egyre jobb szókincsed legyen, nem elég ez a módszer, mellette haladnod kell egy szuper jó tanfolyammal – mint az enyém például:))) – , hangos könyveket hallgatnod, olvasnod napi szinten, vagy ahogy említettem neked, készítsd puskát magadnak, és ott keresd ki a szavakat, ha nagyon muszáj!

VÁROM AZ EREDMÉNYED! TUTI MŰKÖDIK, CSINÁLD EGY HÓNAPON KERESZTÜL, és utána is minden nap, de egy hónap után már bőven érezned kell az eredményt!