A hallás utáni értés és a beszédkészség fejlesztésének a legjobb módszere a Papagáj-módszer, ezt már nagyon sokszor leírtam neked, és a Próbatanfolyamomon részletesen leírom, hogyan kell csinálni. Amit most hoztam, az már egy magasabb szint, hiszen ha már a kiejtésen nincs figyelmed, ha a szavakat tudod, ha a mondatszerkesztésed (igeidők) is megalapozott, akkor léphetsz erre a szintre.

Sokan kérdezik tőlem, hogyan lehet önállóan a beszédkészséget fejleszteni. Online Angol Tanfolyamom ilyen gyakorlatokkal is feltöltöttem, különféle típusú gyakorlatok segítenek, hogy szépen, apró lépésekkel juss el akár egy nyelvvizsga szintre (még ha nem is akarsz vizsgázni:)

Amit most hoztam, nem egy teszt, mert ez a gyakorlat sokkal jobban fejleszti a hallás utáni értésed és a beszédkészséged, mint a hallgatom és kikövetkeztetem típusú tesztek.

Sokan nem fogják szeretni, mert bizony MEG KELL SZÓLALNOD!

Első lépésként hallgasd meg a szöveget, akár többször, és figyeld meg, mennyit értesz belőle?

Haladóbb magántanulóimmal rögtön az első egy-két hallgatás után elmeséltetem a szöveget. Nem szólok bele, nem javítom ki, csak hallgatom. Ezt te magad is meg tudod tenni. Még jobb, ha fel is veszed a beszéded, így ha ezt rendszeresen végzed, jobban észreveszed a fejlődésed.

FIGYELEM: Ha háromszori meghallgatásra sem érted, vagy ha csak szavakat értesz, de nem tudsz pár mondatot mondani, akkor neked ez a szöveg magas, könnyebb szövegekkel kell kezdened, vagy lehet, hogy még a mondatok megértésére kell hagyatkoznod, és nem összefüggő szöveget hallgatni!

Az első lépésnél máris ki kellett derülnie, hogy ez a te szinted vagy sem. Ha úgy érzed, nagyjából megértetted, és sikerült magadnak pár mondatban elmondani, miről is szólt, akkor jöhet a második lépés!

LISTEN AND ANSWER: A szemeid még mindig nem vesszük igénybe:) Hallgasd meg a kérdéseket, és válaszolj rá! Ha nem érted a kérdést, menj a következőre. Ha nem tudsz válaszolni, menj a következőre. Hány kérdést tudtál megválaszolni? NOS, EZ AZ IGAZI HALLÁS UTÁNI ÉRTÉST ELLENŐRZŐ „TESZT”:)

Ha fejlődni is akarsz, ennél a pontnál nem állsz meg! Jöhet a 3. lépés.

Nyisd meg a pdf dokumentumot, és a szöveget olvasd el, tanuld meg az új szavakat. Ha van benne ismeretlen mondatszerkezet (például igeidő), akkor ez egy magas szintű szöveg, keress könnyebbeket!

Láthatod írásban a feltett kérdéseket, és válaszokat is. Olvasd el, értelmezd, majd menj vissza a hallgatáshoz és a válaszadáshoz, és addig végezd, míg a meghallgatott kérdésre hibátlanul tudsz már válaszolni minden kérdésre.

Jöhet az utolsó lépés! Mondd el az egész történetet, hangosan. Ha van tanulótársad, oda-vissza. Ha nincs, akkor magadnak. Fel is veheted, rögzítheted, így a kiejtésed is hallhatod „kívülről”!

JÓ GYAKORLÁST!

Ha szeretnéd ezzel a módszerrel önállóan fejleszteni a beszédkészséged és hallás utáni készséged, akkor iratkozz fel a tanfolyamomra, mert egy jó tananyaggal igenis lehet önállóan is haladni.

JÓ GYAKORLÁST!

KUKKANTS BELE A KÖNYVEIMBE!

Könyveim tanfolyamom első (a legfontosabb) 100 leckéjéhez adnak extra segítséget!