2. lecke

Ebben a leckében újabb lépéseket teszel meg az angol beszédhez és értéshez vezető úton. Ahogy ígértem, bemelegítéssel kezdünk, vagyis a kiejtés gyakorlása nem maradhat el! Utána megtanítom neked első angol szavaid, és azt is, hogyan tanuld őket, hogy meg is maradjanak! Ha újrakezdő vagy, akkor ismételd át az alapokat és gyorsan mehetsz is tovább!

1. lépés – A /ð/ hang kiejtése

Gyakorold az /ð/ hang kiejtését! Mindig ismételd, amit a hölgy mond, és figyeld a száját is!

Ismét egy különleges hang, ami nincs a magyar nyelvben.

A hölgy a videó elején nagyon szépen bemutatja, hova kell elhelyezned a nyelved: két fogsorod közé dugd a nyelvet, és így próbálj ‘d’ hangot ejteni.

Összehasonlításként mondd ki a mi „d” hangunkat, és figyeld meg a nyelved helyzetét: a felső szájpadlásodnál van.

Helyezd hát a két fogsorod közé, és egész más hang lesz belőle. Tudom, sok gyakorlás kell hozzá, és nem kell elvárnod magadtól, hogy máris tökéletes legyen.

Ez teljesen olyan, mint amikor egy új mozdulatot tanulsz meg, vagy amikor járni tanultál: gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás!

A butított kiejtésben meghagytam a ‘/ð/’ jelet, mert különben összekevernéd a „d” hanggal!

then  (ðen) – akkor

this (ðisz) – ez

there  (ðeö) – ott

that (ðet) – az

other  (áðör) – másik

smooth  (szmúð)– sima

2. lépés

0%
3675

Hallgasd meg a szót és nyomd meg az IGEN-t, ha a /ð/ hangot hallod!

A végén kattints a zászlócskára, és megkapod százalékban is eredményed!

Your score is

3. lépés – SZAVAK NÉLKÜL NINCS MONDAT

Szavak nélkül nincs mondat. Mondat nélkül nincs folyamatos beszéd. A beszéd legkisebb egységével, a szavakkal indítunk, de hamarosan már önálló mondatalkotásra is képes leszel. Nem mindegy, milyen szavakat tanulsz meg. Onlineangol Tanfolyamomon közel 3000 szavas szókincsre teszel szert, amelyeket mind-mind hangosan tudsz gyakorolni, és azokba a leckébe, ahol több mint 5 szót kell megtanulnod, videót is tettem.

FONTOS: első lépésként még ne tegyél semmit, csak ismerkedj meg a szavakkal. Mivel neked még a kiejtés is új, ezért hallgasd, figyeld a képet.

Ha beszélni is akarsz, valamint érteni akarod a beszélt angol nyelvet, akkor nem az a legfontosabb, hogy olvasni tudj, vagy írni, hanem hallás után megértsd, és ki is tudd mondani az adott szót. Ezért fontos, hogy első lépésként ne csak olvasd a szavakat, hanem halld. Ha már jól rögzül a kiejtés, később sem lesz gondod. A videón a brit és az amerikai kiejtést is hallhatod. Először a brit kiejtést hallod, és utána jön az amerikai kiejtés.

( ) zárójelben találod a butított kiejtést, kifejezetten kezdőknek, hogy segítséget adjon a kiejtéshez. // zárójelben pedig a hivatalos kiejtési jeleket, ha te már ebben profi vagy, akkor használd azt! A brit és amerikai kiejtés közötti nagyobb különbségeket jelölik a szótárak és én is. $ jel után látod az amerikai kiejtést. Ezt csak akkor jelöljük, ha nagyobb eltérés van, mint például sokszor a brit nem mond „r” hangot, az amerikai viszont igen, mint ahogy a girl szónál is láthatod, hallhatod.

boy /bɔɪ/ (boj) fiú

girl /ɡɜːl $ ɡɜːrl/  (gől $ gőrl) lány

woman /ˈwʊmən/ (wumön) nő

man /mæn/ (men) férfi

book /bʊk/ (buk) könyv

hamburger /ˈhæmbɜːɡə $ ˈhæmbɜːrɡər/ (‘hembőgö $ ‘hembörgör)  hamburger

photo /ˈfəʊtəʊ $ ˈfoʊtoʊ/ (‘föutöu $ ‘fóúdóú) fénykép, fotó

umbrella /ʌmˈbrelə/ (ám’brelö) ernyő

here /hɪə $ hɪr/ (hiö $ hir)  itt (ezen a helyen)

4. lépés – HOGYAN TANULD A SZAVAKAT

Onlineangol Tanfolyamomon ez egy visszatérő motívum. Valószínűleg már tanultál idegen nyelvet az iskolában esetleg, így ismerős számodra a szótárfüzet módszer. Beírod az angol szót, mellé a magyar szót. Azután elkezded ismételgetni az angol és magyar szót, valószínűleg már a kiejtés sem fog stimmelni. Ez egy gyatra módszer – elnézést. Nem is módszer, mert nem vezet sehova. NE TEDD, KÉRLEK!

A következő egyszerű és sokkal hatékonyabb módszert kell követned.

1) Miután túl vagy már az ismerkedésen, jöhet a hangos ismétlés. Indítsd el újra a fenti videót, és ismételd hangosan a szavakat, miközben a képeket is nézed. Ezt addig tedd, amíg már biztos vagy benne, hogy nincs figyelmed a kiejtésen.

2) A szavakat minden esetben részletesen, kiejtési jelekkel írásban is megtalálod a leckék végén vagy a videó alatt. Ahhoz, hogy használni is tudd ezeket a szavakat, neked magadnak kell kimondani őket, mégpedig mondatokba foglalva. Ne ijedj meg, nem kell angol mondatokat mondanod, hiszen még kezdő vagy. Magyar mondatokba ágyazd be. Furcsának találod? Próbáld ki! Például itt a boy szó. A boy elment az iskolába a többi gyerekkel együtt. A boy nem akarta megenni az ebédet, ezért nem kapott édességet. stb.

Tudom, hogy furcsa, de több száz tanulón leteszteltem, működik. Magántanulóim csak így tanulják a szavakat, és ha már haladóbb leszel, akkor lehet angolul is mondani a mondatokat! Várom eredményed.

5. lépés- SZAVAK BEGYAKORLÁSA

Ez egy hangos teszt, amivel saját magad tudod ellenőrizni.
A feladatod, hogy hangosan mondd ki a szót!
Rövid szünet után elhangzik az angol szó is, így tudod magad ellenőrizni.
Ha nehezen megy, akkor menj vissza kérlek az előző két feladatra!

6. lépés- SZAVAK BEGYAKORLÁSA 2. rész

Ez egy újabb hangos feladat, amivel saját magad tudod ellenőrizni.
Annyiszor csinálod meg, ahányszor csak akarod, és érdemes is többször!
Ne tesztnek tekintsd, hanem gyakorlatnak, azaz ténylegesen érezd azt, hogy hallás után is felismered a szót, nem csak találgatsz
!

0%
3348

Hallgasd meg a szót, és válaszd ki a magyar megfelelőjét! A végén kattints a zászlócskára, és megkapod százalékban is az eredményed.

Your score is

7. lépés- SZAVAK BEGYAKORLÁSA 3. rész

Találd meg ezeket a szavakat angolul, és jelöld ki őket:

ESERNYŐ, HAMBURGER, FÉRFI, LÁNY, KÖNYV, FÉNYKÉP, NŐ, ITT, FIÚ