1. LECKE

Üdvözöllek a Noémiangol Online Alaptanfolyam “próbaóráin”. Ha tetszik, várlak Teljes tanfolyamomon!

Nagyon örülök, hogy érdeklődsz a Noémiangol Online oktatóprogram iránt. Már több ezren bizonyították, hogy igenis lehet önállóan idegen nyelvet tanulni, és ha szeretnél sok-sok véleményt olvasni, akkor kattints ide, és elolvashatod ezeket a sikereket.

A leckék lépésről-lépésre vezetnek, és ha minden lépést úgy végzel el, ahogy kérem, akkor a hallás utáni értésed és a beszédkészséged is stabil szintre viheted.

AJÁNDÉK SZÓTÁR

A próbatanfolyamhoz készítettem egy letölthető képes szótárt is, amibe csak azok a szavak kerültek, amelyeket itt találsz majd a 25 leckében. Pont azért készítettem, hogy megkönnyítsem a dolgod, és ne kelljen semmilyen más szótárt sem használnod. Ez egy értékes szótár, tehát “csak úgy” nem adom oda, ezért már kérek tőled valamit: töltsd ki a kérdőívem! MENJ A LECKE VÉGÉRE, ÉS KÉRD A SZÓTÁRAD!

Ha bármilyen kérdésed van, akkor írd meg nekem e-mailben vagy kérdezz a hozzászólás részben, szívesen válaszolok. A próbatanfolyam 25 leckéből áll, és az emailfiókodba küldöm el neked.

Máris nekikezdhetsz, és 9 leckét felfalhatsz. Az első lecke CSAK A KIEJTÉS fontosságáról szól, mert szeretném, ha megértenéd, miért olyan fontos. Az első lecke végén megtalálod az utat további 4 leckéhez, és ha elértél az 5. leckéhez, akkor mehetsz tovább egészen a 9. leckékig. A további leckékhez az elérhetőséget emailben küldöm ki. Miért? Mert ha kezdő vagy, akkor ez is sok egyszerre. Ha viszont újrakezdő vagy, akkor át tudod ismételni az alapokat, de nem szeretném, ha elkapkodnád!

HA GONDOD VAN AZ ANGOL BESZÉD MEGÉRTÉSÉVEL, AZ PONT AZÉRT VAN, MERT A HANGOKAT NEM JÓL EJTED, ÉS NEM ISMERED FEL HALLÁS UTÁN A SZAVAKAT! HA TOTÁL KEZDŐ VAGY, LEGYÉL ALAPOS, HA PEDIG ÚJRAKEZDŐ, AKKOR ADJ MAGADNAK IDŐT, HOGY AZ ALAPOKAT ÁTISMÉTELD, KÜLÖNÖS HANGSÚLLYAL A KIEJTÉSRE! CSAK ÍGY FOGSZ BESZÉLNI ÉS ÉRTENI ANGOLUL!

ALAPVETŐ SZABÁLY: AMIT ELÉGSZER HALLASZ, AZT ELŐBB-UTÓBB KI FOGOD MONDANI! AZ ANYANYELVET IS ÍGY TANULTAD, GYERMEKED IS ÍGY TANULJA, FIGYELD CSAK MEG!

HOGYAN INDULJ EL?

Semmi mást nem kell tenned, mint követned a leckéket, lépésről-lépésre vezetlek. Minden lépésnél leírom, hogy mit kell tenned.

Te csak lépkedj. Egy lépcsőfoknál (egy lépésnél) bármennyi időt eltölthetsz.

Ha az adott lépést nem megfelelően sajátítod el, akkor a következő lépések meredeknek tűnhetnek. Ezért lényeges, hogy minden lépéssel jól érezd magad, és ne csak egyszer végezd el, hanem többször, hogy megbizonyosodj, tényleg tökéletesen megy, és nem csak tippelgettél.

Ha valamit nem értesz, bátran kérdezz, írj nekem emailt!

De most kezdjünk is neki a tanulásnak!

1. LÉPÉS
A
Z ANGOL KIEJTÉS – BEMELEGÍTÉS

Az angolul tanulók többsége ezt mondja: “Az angol kiejtés nehéz.”

Valószínűleg egy angol anyanyelvű is ezt mondja a magyarról.

Különböznek a hangok, éppen ezért okoz nagy problémát a hallás utáni értés, sőt, még a beszéd is, nem csak kezdőknek, hanem a haladóknak is.

Nem egyik leckéről a másikra fogod megérteni az angolt. Gyakorolni kell, és az idő mindenkinél különböző.

Egy biztos: a kiejtéshez hozzá kell szoknod. Az angol hangok több mint 90%-a teljesen eltérő a magyar hangokétól.

Van szabály arra, hogy mely betűket, betűkapcsolatokat minek ejtenek, de ha ebbe belemennénk, valószínűleg máris abbahagynád a tanulást. Ha nagyon szeretnéd megtanulni, írj emailt, és elküldöm neked annak a könyvnek a címét, amit be tudsz szerezni, és több mint 200 oldalon csak ezt tárgyalja.

43 hangot gyakorolunk be a leckék során a BBC videói segítségével, és érdemes ezeket napi szinten gyakorolnod, hogy a kiejtésed egyre jobb legyen, hiszen téged is csak akkor fognak megérteni, ha helyesen (vagy megközelítőleg helyesen) ejted ki a szavakat.

Ha azt próbálod meg kimondani, ami le van írva, akkor bizony nem fognak megérteni.

A videóban látni is fogod, hogy zárójelben jelzik a kiejtést, és ilyen jeleket láthatsz a szótárban is.

Mi ezekkel az úgynevezett kiejtési jelekkel külön nem foglalkozunk – többnyire azért nem, mert a tanulók 95% nem tudja és nem is akarja ezeket még tanulmányai elején használni, ezért kár terhelni vele.

Majd láthatod a videó alatti szószedetben, hogy én is zárójelbe () írtam úgynevezett butított kiejtési jeleket, hogy segítse kiejtésed. A butított kiejtési jelek nem új keletűek, viszont meg kell hogy jegyezzem, nem pótolják az valódi kiejtési jeleket, csak egyfajta mankót adnak. Haladóbb tanulókat zavarhat, de a kezdő tanulóknak ez nagy segítség.

Ha haladóbb vagy, és ismered ezeket a jeleket, akkor // zárójelbe beleírtuk, és külön jelöltük, hogy milyen a brit és milyen az amerikai kiejtés.

Nézd meg alaposan a videókat, és gyakorold a szavakat. A hangsúly a kiejtésen van, nem az íráson vagy a szavak megtanulásán, de ez nem azt jelenti, hogy nem tanulhatod meg őket (bár én ezt most nem ajánlom).

Ha ezeket jól begyakorlod, és ügyelsz a kiejtésedre, sokkal jobban meg fogod érteni, ha hozzád beszélnek angolul.

Ha nem jól sajátítod el a kiejtést, nem érted meg a szavakat, még akkor sem, ha megtanultad, hiszen egészen más szót fogsz várni, mint amit hallasz.

2. LÉPÉS
A
Z ANGOL KIEJTÉS – a /p/ hang kiejtés

Hallgasd és ismételd. Hangsúlyozom, nem kell a szavakat megtanulnod, de ha a kis + jelre kattintasz, ott meg tudod nézni, mit is jelentenek. Ha az amerikai angolt szeretnéd meghallgatni, azt is meg tudod tenni. Készen állsz? Bemelegítetted a hangszálaid?

/phang teljesen különbözik a magyar ‘p’ hangtól, bár a butított kiejtésben “p”-ként látod majd leírva, érdemes a különbséget jól megfigyelned, és begyakorolnod.

Legtöbbször egy kis hehezet hallható, azaz olyan, mintha a ’p’ után még egy kicsi ’h’- t is mondanál. Ha nem így ejted, akkor igen összetéveszthető a ’b’ hanggal. És hát megint csak nem mindegy: park – park, bark – ugat.

A hölgy a videón nagyon jól láttatni is fogja veled, hiszen egy papírdarabot tesz a szája elé, és majd láthatod, hogy a ’p’-nél a papír a ’h’ hehezete miatt meg is mozdul. Te is gyakorolhatod így.

Nagyon fontos, hogy hangosan tanulj!

Ehhez nincs szükséged angol tanárra. Ha ott ülnék veled, és ezt a feladatot gyakoroltatnám, ugyanezt csinálnám. Hallgattatnám veled az adott hangot, szót, majd ismételnéd, ismételnéd, ismételnéd.

pack (pek) /pæk– csomagol

pan (pen) /pæn– serpenyő, lábas

copy (‘kopi $ kaapi) /ˈkɒpi $ ˈkɑːpi/ – másol

happen (hepön) /ˈhæpən/ – történik

hop (hop $ haap) /hɒp $ hɑːp/ – ugrik

pop (pop $paap) /pɒp $ pɑːp/ – lepattan, lejön (pl. gomb a ruháról)

Lásd, pontosabban halld a különbséget a -p- és a -b- hangok között.

pack (pek) /pæk/ – csomagol

back (bek) /bæk/ – hát

punch (páncs) /pʌntʃ/ – megüt

bunch (báncs) /bʌntʃ/ – csokor, köteg

pump (pámp) /pʌmp/ – pumpál

bump (bámp) /bʌmp/ – nekimegy valaminek

pull (pul) /pʊl/ – húz

bull (bul) /bʊl/ – bika

3. LÉPÉS
A
Z ANGOL KIEJTÉS – a /t/ hang kiejtése

Nagyon fontos, hogy hangosan tanulj!

Ehhez nincs szükséged angol tanárra. Ha ott ülnék veled, és ezt a feladatot gyakoroltatnám, ugyanezt csinálnám. Hallgattatnám veled az adott hangot, szót, majd ismételnéd, ismételnéd, ismételnéd.

tin (tin) /tɪn/ – konzerv

button (bátön) /ˈbʌtn/ – gomb

get (get) /ɡet/ – kap

tight (tájt) /taɪt/ – szoros

tin (tin) /tɪn/ – konzerv

din (din) /dɪn/ – lárma

to (tú) /tuː/  – -hoz

do (dú) /duː/ – csinál

town (táun) /taʊn/ – város

down (dáun)  /daʊn/ – le

eight (éjt) /eɪt/ – nyolc

aid (éjd) /eɪd/– segítség

bet (bet) /bet/– fogadás

bed (bed) /bed/ – ágy

Tanfolyamomhoz készítettem egy képes szótárt, kifejezetten kezdőknek. Ezt most szívesen odaajándékozom Neked, ha cserébe megválaszolsz pár felmérő kérdést! Szinte csak kattingatnod kell:)) Az elküld gombra kattintva azonnal meg fog jelenni a link a szótárhoz!

 Ezt a kérdőívet azért készítettem, hogy megtudjam, mire is van szükséged, és jobb feladatokat, leckéket tudjak Neked adni. Köszönetképpen, hogy kitöltöd, megkapod képes szótáram.

1. Miben segítené az életed, miben lenne jobb az életed, ha beszélnél és értenél angolul?
2. Milyen problémádra lenne megoldás, ha értenéd és beszélnéd az angol nyelvet?
3. Ha a beszédkészséged szintjét kellene értékelned, akkor hány pontot adnál magadnak a 10-ből?
4. Ha a hallás utáni értésed szintjét nézed, akkor hány pontot adnál magadnak?
5. Szerinted milyen egy jó angol ONLINE tanfolyam?
6. Ha már jártál valamilyen nyelvtanfolyami órára, akkor mit utáltál benne a legjobban?
7. Ha már jártál valamilyen nyelvtanfolyami órára, akkor mit SZERETTÉL benne a legjobban?

Köszönöm, hogy kitöltötted!

Noémi