fbpx
Online angol tanfolyam 1. lecke2018-08-28T18:35:08+00:00

1. LECKE

Üdvözöllek a Noémiangol Online Alaptanfolyam “próbaóráin”. Ha tetszik, várlak Teljes tanfolyamomon!

Nagyon örülök, hogy érdeklődsz a Noémiangol Online oktatóprogram iránt. Már több ezren bizonyították, hogy igenis lehet önállóan idegen nyelvet tanulni, és ha szeretnél sok-sok véleményt olvasni, akkor kattints ide, és elolvashatod ezeket a sikereket.

A leckék lépésről-lépésre vezetnek, és ha minden lépést úgy végzel el, ahogy kérem, akkor a hallás utáni értésed és a beszédkészséged is stabil szintre viheted.

Ha bármilyen kérdésed van, akkor írd meg nekem e-mailben vagy kérdezz a hozzászólás részben, szívesen válaszolok. A próbatanfolyam 25 leckéből áll, és az emailfiókodba küldöm el neked.

Máris nekikezdhetsz, és 5 leckét felfalhatsz, holnap pedig egy hasznos tanulmányt küldök Neked arról, HOGYAN KELL TANULNI, hiszen ahhoz, hogy célod elérd, nem elég egy jó tananyag, a HOGYANT is tudnod kell.

A tempót minden esetben Te diktálod, mert a leckéket később is eléred, még akkor is, ha már mind a 25 kiment a részedre!

HOGYAN INDULJ EL?

Semmi mást nem kell tenned, mint követned a leckéket, lépésről-lépésre vezetlek. Minden lépésnél leírom, hogy mit kell tenned.

Te csak lépkedj. Egy lépcsőfoknál (egy lépésnél) bármennyi időt eltölthetsz. Ha az adott lépést nem megfelelően sajátítod el, akkor a következő lépések meredeknek tűnhetnek.

Ha valamit nem értesz, bátran kérdezz, írj nekem emailt, hozzászólást, hívj fel telefonon, segítek szívesen.

De most kezdjünk is neki a tanulásnak!

1. LÉPÉS
A
Z ANGOL KIEJTÉS – BEMELEGÍTÉS

Az angolul tanulók többsége ezt mondja: “Az angol kiejtés nehéz.”

Valószínűleg egy angol anyanyelvű is ezt mondja a magyarról.

Különböznek a hangok, éppen ezért okoz nagy problémát a hallás utáni értés, sőt, még a beszéd is, nem csak kezdőknek, hanem a haladóknak is.

Nem egyik leckéről a másikra fogod megérteni az angolt. Gyakorolni kell, és az idő mindenkinél különböző.

Egy biztos: a kiejtéshez hozzá kell szoknod. Az angol hangok több mint 90%-a teljesen eltérő a magyar hangokétól.

Van szabály arra, hogy mely betűket, betűkapcsolatokat minek ejtenek, de ha ebbe belemennénk, valószínűleg máris abbahagynád a tanulást. Ha nagyon szeretnéd megtanulni, írj emailt, és elküldöm neked annak a könyvnek a címét, amit be tudsz szerezni, és több mint 200 oldalon csak ezt tárgyalja.

43 hangot gyakorolunk be a leckék során a BBC videói segítségével, és érdemes ezeket napi szinten gyakorolnod, hogy a kiejtésed egyre jobb legyen, hiszen téged is csak akkor fognak megérteni, ha helyesen (vagy megközelítőleg helyesen) ejted ki a szavakat.

Ha azt próbálod meg kimondani, ami le van írva, akkor bizony nem fognak megérteni.

A videóban látni is fogod, hogy zárójelben jelzik a kiejtést, és ilyen jeleket láthatsz a szótárban is.

Mi ezekkel az úgynevezett kiejtési jelekkel külön nem foglalkozunk – többnyire azért nem, mert a tanulók 95% nem tudja és nem is akarja ezeket még tanulmányai elején használni, ezért kár terhelni vele.

Majd láthatod a videó alatti szószedetben, hogy én is zárójelbe () írtam úgynevezett butított kiejtési jeleket, hogy segítse kiejtésed. A butított kiejtési jelek nem új keletűek, viszont meg kell hogy jegyezzem, nem pótolják az valódi kiejtési jeleket, csak egyfajta mankót adnak. Haladóbb tanulókat zavarhat, de a kezdő tanulóknak ez nagy segítség.

Ha haladóbb vagy, és ismered ezeket a jeleket, akkor // zárójelbe beleírtuk, és külön jelöltük, hogy milyen a brit és milyen az amerikai kiejtés.

Nézd meg alaposan a videókat, és gyakorold a szavakat. A hangsúly a kiejtésen van, nem az íráson vagy a szavak megtanulásán, de ez nem azt jelenti, hogy nem tanulhatod meg őket (bár én ezt most nem ajánlom).

Ha ezeket jól begyakorlod, és ügyelsz a kiejtésedre, sokkal jobban meg fogod érteni, ha hozzád beszélnek angolul.

Ha nem jól sajátítod el a kiejtést, nem érted meg a szavakat, még akkor sem, ha megtanultad, hiszen egészen más szót fogsz várni, mint amit hallasz.

2. LÉPÉS
A
Z ANGOL KIEJTÉS – a /p/ hang kiejtés

Hallgasd és ismételd. Hangsúlyozom, nem kell a szavakat megtanulnod, de ha a kis + jelre kattintasz, ott meg tudod nézni, mit is jelentenek. Ha az amerikai angolt szeretnéd meghallgatni, azt is meg tudod tenni. Készen állsz? Bemelegítetted a hangszálaid?

/phang teljesen különbözik a magyar ‘p’ hangtól, bár a butított kiejtésben “p”-ként látod majd leírva, érdemes a különbséget jól megfigyelned, és begyakorolnod.

Legtöbbször egy kis hehezet hallható, azaz olyan, mintha a ’p’ után még egy kicsi ’h’- t is mondanál. Ha nem így ejted, akkor igen összetéveszthető a ’b’ hanggal. És hát megint csak nem mindegy: park – park, bark – ugat.

A hölgy a videón nagyon jól láttatni is fogja veled, hiszen egy papírdarabot tesz a szája elé, és majd láthatod, hogy a ’p’-nél a papír a ’h’ hehezete miatt meg is mozdul. Te is gyakorolhatod így.

Nagyon fontos, hogy hangosan tanulj!

Ehhez nincs szükséged angol tanárra. Ha ott ülnék veled, és ezt a feladatot gyakoroltatnám, ugyanezt csinálnám. Hallgattatnám veled az adott hangot, szót, majd ismételnéd, ismételnéd, ismételnéd.

pack (pek) /pæk– csomagol

pan (pen) /pæn– serpenyő, lábas

copy (‘kopi $ kaapi) /ˈkɒpi $ ˈkɑːpi/ – másol

happen (hepön) /ˈhæpən/ – történik

hop (hop $ haap) /hɒp $ hɑːp/ – ugrik

pop (pop $paap) /pɒp $ pɑːp/ – lepattan, lejön (pl. gomb a ruháról)

Lásd, pontosabban halld a különbséget a -p- és a -b- hangok között.

pack (pek) /pæk/ – csomagol

back (bek) /bæk/ – hát

punch (páncs) /pʌntʃ/ – megüt

bunch (báncs) /bʌntʃ/ – csokor, köteg

pump (pámp) /pʌmp/ – pumpál

bump (bámp) /bʌmp/ – nekimegy valaminek

pull (pul) /pʊl/ – húz

bull (bul) /bʊl/ – bika

3. LÉPÉS
A
Z ANGOL KIEJTÉS – a /t/ hang kiejtése

Nagyon fontos, hogy hangosan tanulj!

Ehhez nincs szükséged angol tanárra. Ha ott ülnék veled, és ezt a feladatot gyakoroltatnám, ugyanezt csinálnám. Hallgattatnám veled az adott hangot, szót, majd ismételnéd, ismételnéd, ismételnéd.

tin (tin) /tɪn/ – konzerv

button (bátön) /ˈbʌtn/ – gomb

get (get) /ɡet/ – kap

tight (tájt) /taɪt/ – szoros

tin (tin) /tɪn/ – konzerv

din (din) /dɪn/ – lárma

to (tú) /tuː/  – -hoz

do (dú) /duː/ – csinál

town (táun) /taʊn/ – város

down (dáun)  /daʊn/ – le

eight (éjt) /eɪt/ – nyolc

aid (éjd) /eɪd/– segítség

bet (bet) /bet/– fogadás

bed (bed) /bed/ – ágy

NAGYON JÓ ANGOL NYELVTANULÁST

Szólj hozzá, mondd el véleményed, írd meg, hogy haladsz, miért kezdtél el angolul tanulni: