1. LECKE

Először igényeld a szótárad, töltsd ki a kérdőívet! Komolytalanok kíméljenek, mivel én nézek meg minden kérdőívet, a hülyeségekre és a nem-válaszokra, x-ekre ne várd a szótárt.

Feliratkozásoddal úgy tekintek Rád, hogy segítséget kértél, amit én komolyan veszek, mert tudom, hogy meg tudlak tanítani angolul beszélni.

Leveleimmel, feladataimmal megmutatom Neked, hogyan kellene tanulnod a szavakat, hogyan tudsz majd önállóan is beszédgyakorlatokat végezni, de tanári segítség nélkül nagyon nehéz. Ha tényleg szeretnél beszélni és érteni angolul, akkor az AKTIVIZÁLJ modulokat (lépéseket) feltétlen végezd el, ez az egész motorja.

JÓ HALADÁST!

HA SZERETNÉL EGY KÉPES SZÓTÁRT A TANFOLYAMOM ELSŐ SZINTJÉHEZ, TÖLTSD KI A KÉRDŐÍVET KÉRLEK!

1. 
Tanfolyamom kezdőknek és újrakezdőknek szól, leckéimmel középhaladó szintre juthatsz. Te milyen szinten vagy jelenleg?

2. 

3. 

4. 
Mi az, amire szeretnéd használni az angol tudásod?

5. 

6. 

7. 

HOGYAN INDULJ EL?

Ha nem szeretsz olvasni, hallgasd meg:

Semmi mást nem kell tenned, mint követned a leckéket, lépésről-lépésre vezetlek. Minden lépésnél leírom, hogy mit kell tenned. A honlapomon szereplő egyéb FELADATOK nem részei a tanfolyamnak, a tanfolyam feladatait, lépéseit a leckékben látod. Minden lecke végén megtalálod az utat a következő leckéig.

Te csak lépkedj. Egy lépcsőfoknál (egy lépésnél) bármennyi időt eltölthetsz.

Ha az adott lépést nem megfelelően sajátítod el, akkor a következő lépések meredeknek tűnhetnek. Ezért lényeges, hogy minden lépéssel jól érezd magad, és ne csak egyszer végezd el, hanem többször, hogy megbizonyosodj, tényleg tökéletesen megy, és nem csak tippelgettél.

Ha valamit nem értesz, bátran kérdezz, írj nekem emailt a noemi@onlineangol.com címre!

1. LÉPÉS
A
Z ANGOL KIEJTÉS – BEMELEGÍTÉS

Az angolul tanulók többsége ezt mondja: “Az angol kiejtés nehéz.”

Valószínűleg egy angol anyanyelvű is ezt mondja a magyarról.

Különböznek a hangok, éppen ezért okoz nagy problémát a hallás utáni értés, sőt, még a beszéd is, nem csak kezdőknek, hanem a haladóknak is.

Nem egyik leckéről a másikra fogod megérteni az angolt. Gyakorolni kell, és az idő mindenkinél különböző.

Egy biztos: a kiejtéshez hozzá kell szoknod. Az angol hangok több mint 90%-a teljesen eltérő a magyar hangokétól.

Van szabály arra, hogy mely betűket, betűkapcsolatokat minek ejtenek, de ha ebbe belemennénk, valószínűleg máris abbahagynád a tanulást. Ha nagyon szeretnéd megtanulni, írj emailt, és elküldöm neked annak a könyvnek a címét, amit be tudsz szerezni, és több mint 200 oldalon csak ezt tárgyalja.

A BBC videói segítségével fogod gyakorolni a kiejtést, és érdemes ezeket napi szinten gyakorolnod, hogy a kiejtésed egyre jobb legyen, hiszen téged is csak akkor fognak megérteni, ha helyesen (vagy megközelítőleg helyesen) ejted ki a szavakat.

Ha azt próbálod meg kimondani, ami le van írva, akkor bizony nem fognak megérteni.

A videóban látni is fogod, hogy zárójelben jelzik a kiejtést, és ilyen jeleket láthatsz a szótárban is.

Mi ezekkel az úgynevezett kiejtési jelekkel külön nem foglalkozunk – többnyire azért nem, mert a tanulók 95% nem tudja és nem is akarja ezeket még tanulmányai elején használni, ezért kár terhelni vele.

Majd láthatod a videó alatti szószedetben, hogy én is zárójelbe () írtam úgynevezett butított kiejtési jeleket, hogy segítse kiejtésed. A butított kiejtési jelek nem új keletűek, viszont meg kell hogy jegyezzem, nem pótolják az valódi kiejtési jeleket, csak egyfajta mankót adnak. Haladóbb tanulókat zavarhat, de a kezdő tanulóknak ez nagy segítség.

Nézd meg alaposan a videókat, és gyakorold a szavakat. A hangsúly a kiejtésen van, nem az íráson vagy a szavak megtanulásán, de ez nem azt jelenti, hogy nem tanulhatod meg őket (bár én ezt most nem ajánlom).

Ha ezeket jól begyakorlod, és ügyelsz a kiejtésedre, sokkal jobban meg fogod érteni, ha hozzád beszélnek angolul.

Ha nem jól sajátítod el a kiejtést, nem érted meg a szavakat, még akkor sem, ha megtanultad, hiszen egészen más szót fogsz várni, mint amit hallasz.

2. LÉPÉS
A
Z ANGOL KIEJTÉS – a /p/ hang kiejtés

Hallgasd és ismételd. Hangsúlyozom, nem kell a szavakat megtanulnod, de ha a kis + jelre kattintasz, ott meg tudod nézni, mit is jelentenek. Ha az amerikai angolt szeretnéd meghallgatni, azt is meg tudod tenni. Készen állsz? Bemelegítetted a hangszálaid?

/phang teljesen különbözik a magyar ‘p’ hangtól, bár a butított kiejtésben “p”-ként látod majd leírva, érdemes a különbséget jól megfigyelned, és begyakorolnod.

Legtöbbször egy kis hehezet hallható, azaz olyan, mintha a ’p’ után még egy kicsi ’h’- t is mondanál. Ha nem így ejted, akkor igen összetéveszthető a ’b’ hanggal. És hát megint csak nem mindegy: park – park, bark – ugat.

A hölgy a videón nagyon jól láttatni is fogja veled, hiszen egy papírdarabot tesz a szája elé, és majd láthatod, hogy a ’p’-nél a papír a ’h’ hehezete miatt meg is mozdul. Te is gyakorolhatod így.

Nagyon fontos, hogy hangosan tanulj!

Ehhez nincs szükséged angol tanárra. Ha ott ülnék veled, és ezt a feladatot gyakoroltatnám, ugyanezt csinálnám. Hallgattatnám veled az adott hangot, szót, majd ismételnéd, ismételnéd, ismételnéd.

pack (pek) – csomagol

pan (pen)  – serpenyő, lábas

copy (kopí) – másol

happen (hepön) – történik

hop (hop)  ugrik

pop (pop ) – lepattan, lejön (pl. gomb a ruháról)

Lásd, pontosabban halld a különbséget a -p- és a -b- hangok között.

pack (pek) – csomagol

back (bek) – hát

punch (páncs) – megüt

bunch (báncs) – csokor, köteg

pump (pámp) – pumpál

bump (bámp) – nekimegy valaminek

pull (pul)  – húz

bull (bul)  – bika

3. LÉPÉS
HALLÁS UTÁNI GYAKORLAT

Kattints a START gombra, majd értelemszerűen válaszd ki a szerinted helyes megoldást! A zöld pipa azt jelenti, HELYES választ adtál meg, a piros X azt jelenti, HELYTELEN a válaszod. Ezután kattints a NAGY FEKETE NYÍLRA, és eljutsz a következő feladványhoz!

0%
7983

Hallgasd meg a szót és döntsd el, hogy hallod-e a /p/ hangot!

A végén kattints a zászlócskára, és megkapod százalékban is eredményed!

Your score is

4. LÉPÉS
A
Z ANGOL KIEJTÉS – a /t/ hang kiejtése

A /t/ hang kiejtése

Nagyon fontos, hogy hangosan tanulj!

Ehhez nincs szükséged angol tanárra. Ha ott ülnék veled, és ezt a feladatot gyakoroltatnám, ugyanezt csinálnám. Hallgattatnám veled az adott hangot, szót, majd ismételnéd, ismételnéd, ismételnéd.

tin (tin)  – konzerv

button (bátön) – gomb

get (get)  – kap

tight (tájt) – szoros

tin (tin) – konzerv

din (din)  – lárma

to (tú)  – -hoz

do (dú)  – csinál

town (táun)  – város

down (dáun)   – le

eight (éjt)  – nyolc

aid (éjd)– segítség

bet (bet)– fogadás

bed (bed) – ágy

5. LÉPÉS
HALLÁS UTÁNI GYAKORLAT

Kattints a START gombra, majd értelemszerűen válaszd ki a szerinted helyes megoldást! A zöld pipa azt jelenti, HELYES választ adtál meg, a piros X azt jelenti, HELYTELEN a válaszod. Ezután kattints a NAGY FEKETE NYÍLRA, és eljutsz a következő feladványhoz!

0%
7084

Hallgasd meg a szót és döntsd el, hogy /d/ vagy /t/ hangot hallasz-e!

A végén kattints a zászlócskára, és megkapod százalékban is eredményed!

Your score is

6. LÉPÉS
AKTIVIZÁLJ

Garanciát a fejlődésedre akkor tudok vállalni, ha folyamatosan kommunikációban vagy velem, azaz minden Aktivizálós gyakorlatot elvégzel.

NEM KÖTELEZŐ!

Nem kötelező, viszont ha azért iratkoztál be, hogy beszélni is megtanulj, akkor ezek az aktivizálós feladatok igen javasoltak.

Szükséged lesz az okostelefonodra, hiszen arra kell felvenned a hangodat, és emailben a noemi@onlineangol.com címre el tudod küldeni, mindössze az emailedbe be kell illesztened a felvett hanganyagot.

Sokan igénylik a visszajelzést, hogy tényleg jól csinálják-e, illetve mondjam meg, mire kell odafigyelni, mit javítsanak a kiejtésükön a folyékonyságukon.

FELADAT:

A mostani feladatod mindössze abból áll, hogy a videóknál lévő szavakat olvasd fel hangosan, majd küldd el nekem emailben.

Bármilyen problémád van, kérdésed a leckével kapcsolatban, írj nekem bátran a noemi@onlineangol.com címre, vagy itt jobbra lenn az üzenődobozba is írhatsz.