1. LECKE

Üdvözöllek a Noémiangol Online Alaptanfolyam „próbaóráin”. Ha tetszik, várlak Teljes tanfolyamomon!

A leckék lépésről-lépésre vezetnek, és ha minden lépést úgy végzel el, ahogy kérem, akkor az angol tanulás nem szenvedés lesz, hanem játék! Mindent elmondok és leírok neked, hogy mit kell tenned, hogyan tanulj.

JÓ HALADÁST!

SZÓTÁR A TANFOLYAMHOZ

Ez egy értékes szótár, így nem adom ingyen:) Ha segítesz nekem, és kitöltöd a következő kérdőívet, akkor elküldöm Neked. Én személyesen olvasom át a válaszaid, és ha tényleg mindenre RÉSZLETESEN válaszoltál, akkor megkapod ezt a képes szótárt, ami a Próbatanfolyam szavait tartalmazza képekkel illusztrálva.

Amennyiben nem írod meg az emailcímed, hibás címet adsz meg, vagy egy-két szavas választ adsz, akkor sajnos a szótár nem fog eljutni hozzád.

1. 
Milyen céllal iratkoztál fel a próbaleckékre (csak őszíntén:) (azért hogy megtanuljak angolul, nem jó válasz:)

2. 
Milyen gyakran kell(ene) használnod az angol nyelvet és mire?

3. 
Milyen szintre szeretnél eljutni és miért?

4. 
Van bármilyen kérdésed az angol tanulással kapcsolatban, ami segítene a haladásodban? (nem kötelező)

5. 
emailcímed (ide küldöm a szótárt):

HOGYAN INDULJ EL?

Semmi mást nem kell tenned, mint követned a leckéket, lépésről-lépésre vezetlek. Minden lépésnél leírom, hogy mit kell tenned. A honlapomon szereplő egyéb FELADATOK nem részei a tanfolyamnak, a tanfolyam feladatait, lépéseit a leckékben látod. Minden lecke végén megtalálod az utat a következő leckéig.

Te csak lépkedj. Egy lépcsőfoknál (egy lépésnél) bármennyi időt eltölthetsz.

Ha az adott lépést nem megfelelően sajátítod el, akkor a következő lépések meredeknek tűnhetnek. Ezért lényeges, hogy minden lépéssel jól érezd magad, és ne csak egyszer végezd el, hanem többször, hogy megbizonyosodj, tényleg tökéletesen megy, és nem csak tippelgettél.

Ha valamit nem értesz, bátran kérdezz, írj nekem emailt!

De most kezdjünk is neki a tanulásnak!

1. LÉPÉS
A
Z ANGOL KIEJTÉS – BEMELEGÍTÉS

Az angolul tanulók többsége ezt mondja: „Az angol kiejtés nehéz.”

Valószínűleg egy angol anyanyelvű is ezt mondja a magyarról.

Különböznek a hangok, éppen ezért okoz nagy problémát a hallás utáni értés, sőt, még a beszéd is, nem csak kezdőknek, hanem a haladóknak is.

Nem egyik leckéről a másikra fogod megérteni az angolt. Gyakorolni kell, és az idő mindenkinél különböző.

Egy biztos: a kiejtéshez hozzá kell szoknod. Az angol hangok több mint 90%-a teljesen eltérő a magyar hangokétól.

Van szabály arra, hogy mely betűket, betűkapcsolatokat minek ejtenek, de ha ebbe belemennénk, valószínűleg máris abbahagynád a tanulást. Ha nagyon szeretnéd megtanulni, írj emailt, és elküldöm neked annak a könyvnek a címét, amit be tudsz szerezni, és több mint 200 oldalon csak ezt tárgyalja.

43 hangot gyakorolunk be a leckék során a BBC videói segítségével, és érdemes ezeket napi szinten gyakorolnod, hogy a kiejtésed egyre jobb legyen, hiszen téged is csak akkor fognak megérteni, ha helyesen (vagy megközelítőleg helyesen) ejted ki a szavakat.

Ha azt próbálod meg kimondani, ami le van írva, akkor bizony nem fognak megérteni.

A videóban látni is fogod, hogy zárójelben jelzik a kiejtést, és ilyen jeleket láthatsz a szótárban is.

Mi ezekkel az úgynevezett kiejtési jelekkel külön nem foglalkozunk – többnyire azért nem, mert a tanulók 95% nem tudja és nem is akarja ezeket még tanulmányai elején használni, ezért kár terhelni vele.

Majd láthatod a videó alatti szószedetben, hogy én is zárójelbe () írtam úgynevezett butított kiejtési jeleket, hogy segítse kiejtésed. A butított kiejtési jelek nem új keletűek, viszont meg kell hogy jegyezzem, nem pótolják az valódi kiejtési jeleket, csak egyfajta mankót adnak. Haladóbb tanulókat zavarhat, de a kezdő tanulóknak ez nagy segítség.

Nézd meg alaposan a videókat, és gyakorold a szavakat. A hangsúly a kiejtésen van, nem az íráson vagy a szavak megtanulásán, de ez nem azt jelenti, hogy nem tanulhatod meg őket (bár én ezt most nem ajánlom).

Ha ezeket jól begyakorlod, és ügyelsz a kiejtésedre, sokkal jobban meg fogod érteni, ha hozzád beszélnek angolul.

Ha nem jól sajátítod el a kiejtést, nem érted meg a szavakat, még akkor sem, ha megtanultad, hiszen egészen más szót fogsz várni, mint amit hallasz.

2. LÉPÉS
A
Z ANGOL KIEJTÉS – a /p/ hang kiejtés

Hallgasd és ismételd. Hangsúlyozom, nem kell a szavakat megtanulnod, de ha a kis + jelre kattintasz, ott meg tudod nézni, mit is jelentenek. Ha az amerikai angolt szeretnéd meghallgatni, azt is meg tudod tenni. Készen állsz? Bemelegítetted a hangszálaid?

/phang teljesen különbözik a magyar ‘p’ hangtól, bár a butított kiejtésben „p”-ként látod majd leírva, érdemes a különbséget jól megfigyelned, és begyakorolnod.

Legtöbbször egy kis hehezet hallható, azaz olyan, mintha a ’p’ után még egy kicsi ’h’- t is mondanál. Ha nem így ejted, akkor igen összetéveszthető a ’b’ hanggal. És hát megint csak nem mindegy: park – park, bark – ugat.

A hölgy a videón nagyon jól láttatni is fogja veled, hiszen egy papírdarabot tesz a szája elé, és majd láthatod, hogy a ’p’-nél a papír a ’h’ hehezete miatt meg is mozdul. Te is gyakorolhatod így.

Nagyon fontos, hogy hangosan tanulj!

Ehhez nincs szükséged angol tanárra. Ha ott ülnék veled, és ezt a feladatot gyakoroltatnám, ugyanezt csinálnám. Hallgattatnám veled az adott hangot, szót, majd ismételnéd, ismételnéd, ismételnéd.

pack (pek) – csomagol

pan (pen)  – serpenyő, lábas

copy (kopí) – másol

happen (hepön) – történik

hop (hop)  ugrik

pop (pop ) – lepattan, lejön (pl. gomb a ruháról)

Lásd, pontosabban halld a különbséget a -p- és a -b- hangok között.

pack (pek) – csomagol

back (bek) – hát

punch (páncs) – megüt

bunch (báncs) – csokor, köteg

pump (pámp) – pumpál

bump (bámp) – nekimegy valaminek

pull (pul)  – húz

bull (bul)  – bika

3. LÉPÉS
HALLÁS UTÁNI GYAKORLAT

Kattints a START gombra, majd értelemszerűen válaszd ki a szerinted helyes megoldást! A zöld pipa azt jelenti, HELYES választ adtál meg, a piros X azt jelenti, HELYTELEN a válaszod. Ezután kattints a NAGY FEKETE NYÍLRA, és eljutsz a következő feladványhoz!

0%
7513

Hallgasd meg a szót és döntsd el, hogy hallod-e a /p/ hangot!

A végén kattints a zászlócskára, és megkapod százalékban is eredményed!

Your score is

4. LÉPÉS
A
Z ANGOL KIEJTÉS – a /t/ hang kiejtése

Nagyon fontos, hogy hangosan tanulj!

Ehhez nincs szükséged angol tanárra. Ha ott ülnék veled, és ezt a feladatot gyakoroltatnám, ugyanezt csinálnám. Hallgattatnám veled az adott hangot, szót, majd ismételnéd, ismételnéd, ismételnéd.

tin (tin)  – konzerv

button (bátön) – gomb

get (get)  – kap

tight (tájt) – szoros

tin (tin) – konzerv

din (din)  – lárma

to (tú)  – -hoz

do (dú)  – csinál

town (táun)  – város

down (dáun)   – le

eight (éjt)  – nyolc

aid (éjd)– segítség

bet (bet)– fogadás

bed (bed) – ágy

5. LÉPÉS
HALLÁS UTÁNI GYAKORLAT

Kattints a START gombra, majd értelemszerűen válaszd ki a szerinted helyes megoldást! A zöld pipa azt jelenti, HELYES választ adtál meg, a piros X azt jelenti, HELYTELEN a válaszod. Ezután kattints a NAGY FEKETE NYÍLRA, és eljutsz a következő feladványhoz!

0%
6685

Hallgasd meg a szót és döntsd el, hogy /d/ vagy /t/ hangot hallasz-e!

A végén kattints a zászlócskára, és megkapod százalékban is eredményed!

Your score is

TOVÁBB A 2. LECKÉRE
IRATKOZZ FEL ONLINE TANFOLYAMOMRA
TANFOLYAMI PROGRAM
KUKKANTS BELE TANKÖNYVEIMBE

Bármilyen problémád van, kérdésed a leckével kapcsolatban, írj nekem bátran a noemi@onlineangol.com címre, vagy itt jobbra lenn az üzenődobozba is írhatsz.