17. LECKE

A lecke célja, hogy az eddig tanultakat kissé összegyúrjuk, és szóban is képes legyél rövid mondatokat alkotni, főleg a rövidített alakokon van a hangsúly.

TANÁCS: Ha nagyon nehezen megy, akkor legyél magaddal szigorú, és menj vissza ismételni. Minden elakadás oka az, hogy a korábbi leckékből hagytál el valamit. Itt bal oldalon látod a 16. leckét, kattints rá, és vissza tudsz menni.

1. lépés – A lecke új szavai

2. lépés – Szókincs ellenőrzés

Nagyon sokszor tapasztalom – főleg újrakezdő tanulóknál – , hogy “ó, én már ezt tudom” felkiáltással trappolnak tovább, közben a fő problémájuk az, hogy magukban fordítanak, amikor beszélni kellene, így nehezen raktan össze mondatokat!

No, ez a nem-tudás!

A szavak ismerete és tudása két különböző dolog, amit tanulóként képesnek kell lenned érzékelni, és ezen múlik a sikered vagy bukásod! Ettől függ, hogy valaki elsajátítja a nyelvet vagy sem!

Ezért készítettem egy úgynevezett “szókincs ellenőrzés” videót a részedre, ahol épp annyi időt hagytam ki, amennyi ahhoz kell, hogy elmondd az angol szót! Nem, még ez sem totál garancia, hogy ez a szó megmarad életed végéig, hiszen egy szó életben tartásához a használatára is szükség van, de egyfajta önkontroll, hiszen nemigen van időd gondolkozni közben!

3. lépés – Visszatekintés

A ‘lenni‘ (be) ige tagadásáról már volt szó korábban úgyhogy ha ott lemaradtál, sürgősen nézd át, mert addig nem fogsz tudni tovább haladni.

Nézzük át, mit is tanultunk.

I am not rich. – Nem vagyok gazdag.

Beszélt nyelvben inkább összevonjuk az alanyt (aki a cselekvést végzi (I, you, George, he, Peter stb.) és a LENNI ige alakjait (am, is, are).

Nagyon fontos, hogy tanulmányaid elején jól begyakorold, mert ez is segíti a hallás utáni értést, hiszen az angol sok mindent összevon. Ha viszont így gyakorolod be, akkor könnyebb dolgod lesz.

I’m not rich.  – Nem vagyok gazdag.

You aren’t hungry. – Nem vagy éhes. Nem vagytok éhesek.

He isn’t happy. – Nem boldog.

She isn’t old. – Nem öreg.

It isn’t here. – Nincs itt.

We aren’t thirsty. – Nem vagyunk szomjasak.

They aren’t open. – Nincsenek nyitva.

4. lépés – Fülelj rá!

Fordítsd le a hallott mondatokat angolra! Ha nem sikerül az adott idő alatt, akkor állítsd meg a videót, majd amikor elhangzik a megoldás, ismételd hangosan a mondatot!

Győződj meg arról, hogy minden szót értesz, mert ha igen nehezen boldogulsz, lehet, a szavakat nem tanultad meg “gondolkodásmentesre” (lásd 13. lecke).

De az is nehézséget okoz, ha a korábbi beszédgyakorlatokat nem végezted el tökéletességig, és ezek egymásra rakódva fejtik ki hatásukat, és egyre lassúlsz és lassúlsz. Ha így van, menj vissza, vagy írj, és kérj segítséget!

5. lépés – Ismétlés – BE ige használata

/10
2677

Válaszd ki a megfelelőt!

1 / 10

Is the cat in the kitchen? No, .... in the kitchen.

3 / 10

4 / 10

Are you rich? - No, ... rich but ..... nice.

5 / 10

6 / 10

8 / 10

Your score is

6. lépés – NEXT TO elöljárószó

7. lépés – a lecke záró feladata – Bátor vagy?

Ez a lecke remélem már láttatta veled, hogy már képes vagy önálló, egyszerű mondatokat is alkotni a BE igével. Igen, én ennek az “apró-lépésben-haladni” módszernek a híve vagyok, hiszen ha gyorsabban szeretnél haladni, azt is megteheted, viszont az általatok beküldött feladatokból látom, hogy a többség 90-100% feladatokat küldd be, és annyira büszke vagyok ilyenkor Rád, kedves tanulóm!

Zárófeladatként jöjjön ismét hallás utáni fordítás. Két normál sebesség között hallhatod lassítva is a mondatot. Vigyázz, mert az ‘s hallatszódhat úgy is, mintha többes szám lenne, de ha fülelsz, és értesz minden szót, akkor menni fog!

Írd meg nekem a lenti hozzászólásba, hogy haladsz, hogy tetszenek a feladatok, mi az, ami nehezebb, mi az, ami könnyebb!