Többen jeleztétek, hogy Erika írását, hozzászólását hasznosnak találtátok, ezért idemásolom, mert rengeteg hozzászólás van, de érdemes így bemelegítésként elolvasni!

„Sziasztok! Lehet vicces lesz amit írok, de mindenképpen tanulságos… Kb a 100. leckétől jöttem vissza ismételni mert közel 6 hónap elment tanulás nélkül. Nem először fordul elő, de ilyenkor átfutom a régi anyagokat is, mert mindig lehet olyan, amin átsiklik az ember a megemésztetlen információ miatt.

Biztos voltam benne, hogy itt, az elején, mindent 100%osan tudok. Az igazsághoz tartozik, hogy Angliában dolgozom pincérnőként már egy ideje, de 0 angol tudással jöttem ki és nem szerettem volna úgy nyelvet tanulni ahogy sok mindenki más a környezetemben, hogy hallás után sajátítja el a tudást, de mivel nem tanulta, így x idő után is hibásan használja/vagy nem használja/ az igeidőket.

Én kezdetektől fogva erről az oldalról tanulom az angolt, mert halláskárosodásom van így a környezetemből kevés tudást tudok felszedni. / csak zárójelben jegyzem meg, hogy ennek a tanfolyamnak az első 100 leckéje is elég ahhoz, hogy Angliában, akár még kicsit süketen is, boldogulni tudjon az ember…és nem vagyok Noémi fizetett embere…lol/ Viszont sokszor hallottam az angoloktól rendelés közben ezt a mondatot hogy: „I’m gonna have „ÉJ”….és mondták amit rendelni szeretnének….Annyit gondolkodtam rajta, mi a fenét jelenthet az az „ÉJ”, és most, ennyi idő és ismétlés után jövök rá, hogy az a „a” hangsúlyos alakja! Ez egy olyan információ volt nekem eddig, amin mindig újra meg újra átsiklottam, mert nem mondott nekem semmit az, hogy hangsúlyos alak….úgyhogy csak tanácsolni tudom mindenkinek, aki itt jár az elején a tanfolyamnak, térjen vissza időről időre és ne sajnálja az időt az ismétlésre, mert igenis mindig van új a nap alatt! ;-)”

4. ANGOL LECKE KEZDŐKNEK

1. lépés FÜLELJ RÁ Az ANGOLRA – kiejtés

Ismét egy jellegzetes hangot fogsz gyakorolni. A kiejtés gyakorlásánál a hallás utáni értést is gyakorlod, hiszen ha elsőre nem is megy a kiejtés utánzása, sokkal jobban fel fogod majd ismerni ezt a hangot, amikor meghallod.

Ez a hang az angol /r/ hang, ami nem azonos a mi ‘r’ hangunkkal. Ráadásul a brit, amerikai és más angol nyelvet beszélők is különbözőképpen ejthetik. A videó a brit angolt mutatja be, de a szavaknál megtalálod a szavakat amerikai angollal kiejtve, ők több helyen ejtik ezt a hangot.

EZ NEM EGY PÖRGŐS ‘R’ HANG. TELJESEN MÁS, MINT A MAGYAR ‘R’.

Első lépésként azt szoktam javasolni, hogy ejtsd ki a magyar „r” hangot, miközben figyeld, hol van a nyelved, és milyen az ajkad. Érdemes tükör előtt végezni:))

A hölgy a videón bemutatja, hogy az angol /r/ hangnál hol helyezkedik el a nyelved. A mi „r” hangunk pörgős, míg az angol /r/ hang inkább puha. Az ajkak elől vannak, szinte kerekek, a nyelv pedig hátul van.

A videóban az /l/ hanggal hasonlítja össze, és egymás mellett ejt ki olyan szavakat, ahol az egyik /r/ hanggal, a másik szó pedig /l/ hanggal kezdődik.

Először nézd meg a videót, figyeld a hölgy száját is, majd gyakorold!

Ne feledd, a kerek zárójelben lévő butított kiejtés csak egy segítség a teljesen kezdőknek, de nem tudják kifejezni a latin betűk az angol kiejtést.

right (rájt) helyes, igaz

wrong (ron) téves, helytelen

sorry (szori) elnézést

arrange (ö’réjndzs)megszervez

A videóban az /l/ hanggal hasonlítja össze, és egymás mellett ejt ki olyan szavakat, ahol az egyik /r/ hanggal, a másik szó pedig /l/ hanggal kezdődik.

royal (rojöl) királyi

loyal (‘lojöl) hűséges

misread (,misz’ríd)félreértelmez

mislead (,misz’líd)  félrevezet

pirate (pájröt) kalóz

pilot (pájlöt) pilóta

pray (préj) imádkozik

play (pléj) játszik

A videó harmadik részében olyan szavakat mondd ki a hölgy, amikor a szó végi /r/-t nem ejtik az angolok. Ez főleg a brit angolra jellemző, de ott sem mindenhol. Majd amikor meghallgatod az amerikai angolt, megfigyelheted, hogy ott bizony kiejtik ilyenkor is az /r/ hangot.

car (kár) autó

card (kárd) kártya

bored (bórd) unott

hear (hír) hall

heard (hőrd) hallott

A videó negyedik részében azt mutatja meg a hölgy, hogy az előző példáknál mikor ejtik ki az /r/ hangot. Például a car szónál, önmagában ejtve nem ejti a brit az /r/ hangot, de ha magánhangzó jön utána (például egy „i” hang), akkor már kiejti.

This is my car. – Ez az én autóm.

My car is blue. – Az autóm kék.

2. lépés – ISMÉTELJÜNK

Kattints a START gombra, majd a feladatnak megfelelően válaszd ki a szerinted helyes megoldást! A zöld pipa azt jelenti, HELYES választ adtál meg, a piros X azt jelenti, HELYTELEN a válaszod. Ezután kattints a NAGY FEKETE NYÍLRA, és eljutsz a következő feladványhoz!

0%
2277

Egy-egy SZEMÉLYES NÉVMÁST fogsz hallani, és rá kell kattintanod arra a névmásra, amit hallasz!

Your score is

3. lépés

Ismét eljött az ideje, hogy újabb szavakkal bővítsük a szókincsed. Első lépésként a füleddel hallgasd a szavakat, igyekezz ismételni őket, hogy a kiejtést is megszokd! Érdemes többször végiggyakorolnod a videó segítségével! A videón láthatod az írott szavakat is, segítségül, mert külön az írást nem gyakoroljuk.

4. lépés

Ne menj tovább, amíg jól be nem gyakoroltad az angol szavakat! Emlékszel még, hogyan kell új angol szavakat tanulnod? Az első videó a hallás utáni értésben segít, de hogy te magad is ki tudd mondani és használni tudd az angol szavakat, képesnek kell lenned használnod.

Alkoss saját mondatokat!

Nem baj, ha magyar mondatba ágyazod őket: Az új umbrella nem felelt meg az igényeknek, beázott. Az elephant túl nagy volt, és nem fért be a ketrecbe. stb. Igen, furcsa, de még kezdő vagy, másképp nem megy, viszont azzal, hogy az angol szót és a magyar megfelelőjét mondogatod hangosan, nem fogod tudni alkalmazni. Próbáld ki!

Azután jöhet a következő videó: angol hallás utáni felismerés!

5. lépés

6. lépés – Szóbeli gyakorlat

7. lépés – AKTIVIZÁLJ!

Garanciát a fejlődésedre akkor tudok vállalni, ha folyamatosan kommunikációban vagy velem, azaz minden Aktivizálós gyakorlatot elvégzel.

NEM KÖTELEZŐ!

Nem kötelező, viszont ha azért iratkoztál be, hogy beszélni is megtanulj, akkor ezek az aktivizálós feladatok igen javasoltak.

Szükséged lesz az okostelefonodra, hiszen arra kell felvenned a hangodat, és emailben a noemi@onlineangol.com címre el tudod küldeni, mindössze az emailedbe be kell illesztened a felvett hanganyagot.

Sokan igénylik a visszajelzést, hogy tényleg jól csinálják-e, illetve mondjam meg, mire kell odafigyelni, mit javítsanak a kiejtésükön a folyékonyságukon.

FELADAT:

A mostani feladatod a nagyon angolos „r” hang lesz. Az első lépésnél gyakorolt szavakat olvasd fel nekem, és küldd el emailben!

8. lépés – ZÁRÓ FELADAT

Kattints a START gombra, majd a feladatnak megfelelően válaszd ki a szerinted helyes megoldást! A zöld pipa azt jelenti, HELYES választ adtál meg, a piros X azt jelenti, HELYTELEN a válaszod. Ezután kattints a NAGY FEKETE NYÍLRA, és eljutsz a következő feladványhoz!

0%
2020

4. lecke záró feladata

Hallgasd meg szót vagy szavakat, és válaszd ki, melyik névelőt mondanád elé! A végén kattints a zászlócskára és kiírja százalékban is az eredményed!

Your score is