13. LECKE

Ez most egy igen gyakorlatias lecke lesz, és a legfontosabb alap, mielőtt nekikezdenél, a szókincs. Az eddigi szavakat nagyon jól kell tudnod, mert most újabb szavakkal bővítjük a szókincsed, és a főnevek többes számát fogod tanulni, gyakorolni. Bármilyen nehézséged van, írj nekem üzenetet, emailt, segítek.

FONTOS: Ha a hang, vagy videó nem jön be, akkor frissítsétek az oldalt, mert ott van minden, de függ az internet sebességétől a betöltés!

1. lépés – Az angol kiejtés gyakorlása

Ilyen hang is van a magyarban, de ha mi ezt kiejtjük, akkor utána van egy G hang is. Ejtsd ki a magyar ING szót, majd a NŐ szót, és figyeld meg, hogy a két N hang bizony nem ugyanaz. Nekünk az ING szavunkban elhangzó N hang kell. Mondd ki, de a G hangot ne ejtsd ki. Figyeld meg a hölgy ajkait is, ezt magyarázza a videó elején.

Ha ezt a hangot helyesen ejted, akkor egy vibrálás érzel az orrodban.

Butított kiejtésnél ezt lehetetlen jelölni, ezért ezt a hangot butított kiejtésnél a hivatalos kiejtési jellel jelölöm.

rung (ráŋ) csengetett

anger (‘eŋgör)  düh

thanks (θeŋksz) köszönöm

Figyeld meg az /ŋ/és az /n/ közötti különbséget!

rung (ráŋ) csengetett

run (rán) fut

tongue (táŋ) nyelv (testrész)

ton (tán) tonna

wing (uiŋ) szárny

win (uin) nyerni

robbing (robiŋ) rablás

robin (‘robin)  vörösbegy

singer (‘szinŋör) énekes

sinner (‘szinör) bűnös

2. lépés – Szókincs fejlesztés

A szavakat „gondolkodásmentes” pontig kell megtanulni. Mit is jelent ez? Nincs időd sem a beszédben, sem a hallgatásnál, hogy magadban fordíts. Ehhez a szavakat jól kell tudnod, tehát nem csak „felismerned”, vagy gondolkodás után kimondani, hanem azonnalinak kell lennie.

Fontos, hogy viszonylag jó kiejtéssel tanuld meg, mert ha nem jól rögzíted, hiába mondják neked, nem fogod megérteni.

A szavakat ne magold, (tehát ne azt csináld, hogy angol szó mellé kimondod a magyar szót, vagy fordítva), hanem alkoss a szavakkal mondatokat!

A szavak azért vannak, hogy használjuk őket!

Kezdőként (sőt még haladóként sem) nem kell angolul mondatokat alkotnod, de PÉLDÁKAT KELL HOZNOD a tanult szóra, mert az elméd csak így fogja használni minél hamarabb. Ha magolod, akkor szerencse alapon működsz. Vagy megjegyzed vagy nem. Sokszor az utóbbi győz.

Például itt egy új szavunk: SHELF (polc)

  1. Első lépésként a kiejtést ízlelgesd! A videót vedd végig, hangosan ismételj minden szót, a képi megjelenítés is segít a RÖGZÍTÉSBEN. A RÖGZÍTÉS NEM MAGOLÁS!
  2. Ha a kiejtésen már nincs figyelmed, indítsd el újra a videót, és állítsd meg minden egyes szónál. Mondj példákat az adott szóval, illeszd bele magyar mondatba, de vigyázz, az angol szóra ne tegyél magyar ragot!
    Például: Nekem a shelf nagyon sok könyvem van. Időnként le szoktam takarítani a shelf, mert nagyon porosak tudnak lenni. Melyik shelf találom a tányérokat? Ott az a shelf, azon találod a szemüveged.
    Furcsa? Tudom, de hidd el, legalább százszor könnyebben maradnak meg így a szavak!

MIÉRT NEM ANGOLUL MONDJUK A MONDATOKAT?

Itt a feladat az, hogy az új szót megtanuld! Mivel kezdő vagy, elég szűk a mondatszerkesztésed, és ha eleve azzal küzdesz, hogy egy mondatot összerakj, akkor miért kellene máris a mély vízbe dobni. Senki nem várja el tőled, hogy az első lépcsőfok helyett a huszadikra lépj!

Még a haladóbb tanulóknál is azt vettem észre, hogy elkezd nyelvtanon gondolkozni, vagy olyan példa jut eszébe, ahova még tíz új szó kellene, így szépen megunja, mondván hosszú, sokáig tart. NEM, ennek nem szabad sokáig tartani. Ezekkel a mindennapi szavakkal pikk-pakk tudsz példákat hozni, és majd jönnek a nehezebb szavak, amelyeknél majd látni fogod, hogy mennyit segít, hogy példákat kell mondanod!

Biztos működik, csináld!!! Minden tanulómnál működik, én magam így tanulok új szavakat, kifejezéseket. Mi van, ha mégsem marad meg? Nem azért van, mert ne működne, hanem azért, mert nem elegendő példát hoztál.

3. lépés – A főnevek többes száma

4. lépés – A főnevek többes száma – Gyakorlás szóban

5. lépés – A főnevek többes száma – Felismered?

/7
647

Az alábbi teszt célja, hogy hallás után felismerd a főnevek többes számát illetve egyes számát.

Egy-egy feladatnál 5 egyes számú főnevet látsz felsorolva, pl: book, door, table, girl, man

Indítsd el a hanganyagot, ahol ezeket a főneveket fogod hallani, de közülük csak EGY HANGZIK EL EGYES SZÁMBAN. A fenti példánál pl. ezt hallanád: book, doors, tables, girls, men

Azt a szót kell bejelölnöd, ami NEM TÖBBES SZÁMBAN HANGZIK EL!

Ebben az esetben tehát a BOOK szót kell bejelölnöd, mert ezt a szót hallottad EGYES számban.

5 / 7

6 / 7

7 / 7

Your score is

6. lépés – AKTIVIZÁLJ

Ezek a feladatok abban segítenek, hogy aktivizálja azt, amit eddig tanultál. A szókincset és a mondatszerkesztést.

Rengeteg beszédgyakorlat van és lesz is, amivel önállóan be tudod gyakorolni a sebességet, folyékonyságot. De a beszéd lényege az is, hogy valakihez beszélj. A hozzám jelentkezők nagy része fél megszólalni. Teljesen megértem, és hidd el, én pont ilyen voltam. Magamban jól elvoltam, aztán kiszabadultam a nagyvilágba, és nem mertem megszólalni.

Miért?

Mert addig csak a szobám négy sarkában mertem gagyogni.

Bár nem vagyok ott melletted, de ha felveszed a feladatod, és elküldöd, itt a másik oldalon meghallgatom, és visszajelzek. Egyszerűen nem tudsz hibázni.

Miért?

Mert már a bátorság, hogy elküldted, az dicséretes.

Lehet, hogy visszaírok, finomíts ezen vagy azon, esetleg az ‘sz’ hang az ott ‘z’ stb. De pont azért, hogy ezeket jól rögzítsd, ne rosszul.

VEDD FEL, KÜLDD EL a noemi@onlineangol.com címre. Minden okostelefonon van hangrögzítő, ráadásul azonnal el tudod küldeni emailben is, hiszen az okostelefonok már ezt is tudják. Használjuk ki a technika előnéyt.

FELADAT

1. Most az a feladatod, hogy nézz körül a szobában, vagy ahol vagy, és a körülötted lévő tárgyakat (amennyit csak tudsz) mondd hangosan többes számban.

2. Ha már megy, alkoss egész mondatokat! Például egy széken ülsz. Mondd azt: It is a chair. Majd hangosan mondd többes számban: They are chairs.

Ez az igazi gyakorlás, hiszen aktivizálod a szókincsed, és az eddig tanultakat is.

7. lépés – A lecke záró feladat

/10
731

Ennek a leckének a célja az volt, hogy megtanuld a főnevek többes számát és néhány rendhagyó főnevet is tanultál.

A következő leckében már mondatba is foglaljuk ezeket, ezért fontos, hogy ezen a ponton gondolkodás nélkül tudd felismerni,
megérteni, és alkotni is. Ha kicsit is bizonytalan vagy, kérlek, még gyakorolj!

Végezd el a tesztet, majd kattints a zászlócskára, és eredményed is megkapod!

1 / 10

Melyik helyes?

2 / 10

Melyik szó a kakukktojás?

3 / 10

Melyik szót hallod többes számban angolul?

4 / 10

Melyik a kakukktojás?

5 / 10

A hallott szónak melyik a többes száma?

6 / 10

Melyik HIBÁS?

7 / 10

Jelöld be azt a szót, amelyik NEM rendhagyó többes számú!

8 / 10

Három szót hallasz, az egyik helytelen. Melyik az?

9 / 10

Melyik a kakukktojás (a kiejtés a kulcs,meg is hallgathatod!)

10 / 10

Melyik szót hallod (többes számban)?

Your score is

Írd meg nekem a lenti hozzászólásba, hogy haladsz, hogy tetszenek a feladatok, mi az, ami nehezebb, mi az, ami könnyebb!