Minden nyelv szavakból áll!

Ha a szavakat jól tudod, képes leszel beszélni, hallás után érteni.

A nyelvtan semmi más, mint szavak helyes sorrendben!

Bizony!

Az igeidők pont ilyenek: szavakból állnak, melyek együtt, egy csoportban képviselnek valamilyen jelentést!

Ha nem érted a nyelvtant, akkor valójában szavakat, szócsoportokat nem értesz.

A szavaknak is vannak használati szabályai, ezeket hívjuk meghatározásnak, jelentésnek, de ezeket meg kell érteni, nem bemagolni.

Ha megértetted, akkor jöhet a gyakorlás, hogy képes legyél használni.

Az igeidők esetében is így kell tenned. Megérteni-gyakorolni-használni.

Nem vagy képes használni?

Ha nem vagy képes használni, akkor vagy nem gyakoroltad be, vagy nem értetted meg a jelentését!

Az angolban is három “tényleges” idő van, jelen, múlt és jövő. Viszont igeidő több van.

Ez azt jelenti, hogy a JELENT, a MÚLTAT és a JÖVŐ időt többféleképpen is kifejezik, több nézőpontból, ami azt jelenti, hogy nem csak egyszerűen azt közli veled egy igeidő, hogy múlt, jelen vagy jövő, hanem ennél sokkal többet. Ezeket nem bemagolni kell, hanem használni: párbeszédeken, történeteken keresztül megismerni, hozzászokni.

A magyar anyanyelvű tanulóknak azért nehéz az igeidők témakör, mert nálunk ilyen nincs, és valamiféle kényszert érzünk, hogy összehasonlítsuk a magyar nyelvvel.

Ha már tanultál a Present Perfect igeidőről, és számodra is mumus, nézd meg a videót, hátha segít. Kérdezz bátran, ha valami nem világos, bár teljes magyarázatot és gyakorlatot tanfolyamom 87-90. leckéiben találsz. Ez is az alapok alapja, a Minimumszint (A1) fontos része, hiszen gyakori az angol nyelvben.

/10
16

Döntsd el, hogy Simple Past vagy Present Perfect!

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Your score is

NOÉMIANGOL

Ha folyton elfelejted a szavakat, akkor iratkozz be önállóan végezhető Hatékony Online angol tanfolyamom kezdőtől a haladó szintig visz, ahol több mint 3000 szót gyakorolhatsz be. A program lépéseit úgy állítottam össze, hogy már az első leckéknél megszólalsz!

Van tanári segítség, de nem kötelező. Olyan tempóban haladsz, ahogy neked tetszik.

Ha magolós vagy, ne gyere. Ha csak írni, olvasni szeretnél, ne gyere. Ha teszteket akarsz csak kattingatni, ne gyere. Kérdésed van? Írj a noemi@onlineangol.com oldalon, kérj egy napos turistajegyet, és belekukkanthatsz a teljes tanfolyamba!