A1 SZINT – MINIMUMSZINT

Nagyon fontos, hogy amikor nyelvtanfolyamot választasz, akkor igen pontosan lődd be, melyik szinten vagy. Sok tanuló vagy túlbecsüli vagy alulbecsüli a képességeit, és az aki túlbecsüli, és így választ magának tanfolyamot, az bizony csalódni fog.

Legjobban egy szakember tudja megmondani Neked, milyen szinten vagy. Én például, amikor új tanuló jön hozzám, 5 perc alatt meg tudom állapítani, pontosan milyen szinten van a tanuló. A tanulók 99 százalékánál ugyanis a beszédkészség és a hallás utáni értés készsége az, ami a leggyengébb. És mindig a leggyengébb készséget kell megtalálni.

Hiába olvasod el a középfokú szövegeket, ha hallás után egy mondatot sem ismersz fel.

Hiába oldasz meg tökéletesen nyelvtani feladatokat, ha a beszédedbe nem tudod beilleszteni.

Egy szintet úgy képzelj el, mint egy lépcsőt.

Ha még sosem tanultál angolul, el sem kezdted, akkor még nem léptél fel az első lépcsőfokra.

Ha viszont már tanultál valamennyit, akkor máris A1 szinten vagy, azaz az első lépcsőfokon. Most erről a szintről fogok neked részletesen mesélni, és feladatokat, teszteket találsz itt, hogy akár saját magad is meg tudd állapítani, vajon erről a szintről mehetsz tovább a következőre (A2) vagy sem.

Akár 10%-át tudod az A1 szint követelményeinek, akár 90%-át, akkor is A1 szinten vagy.

A1 SZINT KÖVETELMÉNYEI

Készülj fel, mert ez egy hosszú folyamat lesz.

Egyetlen teszttel megmondani nem feltétlen könnyű, hogy vajon az A1 szint követelményeinek megfelelsz-e vagy sem.

Természetesen, ha nagyon bizonytalan vagy, illetve tökéletesen tudod, hogy alig tudsz valamit, és még egy épkézláb mondatot sem tudsz kimondani, illetve a lassú beszédet sem érted, akkor nincs értelme a tesztelésnek.

Kezdd el a legelején, ez a tuti! Semmit nem veszítesz, ha esetleg olyan dolgokat is újra ismételsz, gyakorolsz, amelyeket valamikor már tanultál, és közben a meglévő bizonytalanságaid is bizonyossággá válnak.

De ha folyamatosan tanulsz, és szeretnél a következő szintedre lépni, akkor olvass tovább!

Akkor mondhatod, hogy ezt a szintet befejezted, ha képes vagy rövid kérdéseket feltenni/megérteni, és rövid, egyszerű mondatokat alkotni angolul. Teljesen mindegy, hogy vizsgázni akarsz vagy sem, a követelmények körülbelül ugyanazok, tehát ahhoz hogy jól be tudd határolni, hol is kezdd a tanulást, szükség van arra, hogy több oldalról is leellenőrizd magad.

A következő videó egy nyelvvizsgán készült, és jól leszűrheted belőle, hogy ezen a szinten nem követelmény, hogy amit megtanultál, azt teljesen pontosan és folyékonyan mondd el.

De elvárható, hogy megértsd a kérdést, és az sem baj, ha esetleg ismétlést kérsz. Egyszerű mondatokat vagy képes elmondani, nem feltétlen folyékonyan.

A1 SZINT KÖVETELMÉNYEI – SPEAKING

Ezen a szinten természetesen nem elvárt, hogy az élet minden területéről tudj beszélgetni. Mellékelek egy listát, amiről láthatod, mire kell képesnek lenned. A listát le is töltheted magadnak.

Pipáld ki azt, amiben teljesen bizonyos vagy!