A legjobb módszer a nyelvtanulásra, ha fogod magad, és kimész külföldre, és sok-sok beszéddel begyakorlod a nyelvet.

Ezt viszont a legtöbben nem tehetik meg, és itthon család mellett, munka mellett tanulják a nyelvet.

Fontos, hogy tudd a szavak jelentését, hiszen ha nem tudod, akkor használni sem tudod.

Persze teljesen igaza van azoknak, akik azt mondják, hogy ne tanulj önállóan egy szót sem, mindig szövegkörnyezetben legyen. De ha csak bemagolod a szóösszetételt, és a szavakat nem tudod, akkor sokkal tovább tart a tanulás. Gondold csak meg, hogy hányan értik azt a mondatot: What’s your name? 

De vajon a szavakat is értik, külön-külön? Mi az előnye, ha a szavakat is érted? További mondatokat is tudsz alkotni, és ha más szövegkörnyezetben látod, akkor is meg fogod érteni, nem csak felismerni.

angol szavak elöljárószavak

Ami nagyon gyakran kimarad a tankönyvekből, azok a gyakran használt ici-pici kis szavak, amiket az angol úgy hív: prepositions – elöljárószavak. Épp ezért gyakori hibák fordulnak elő ezeknek a pici angol szavaknak a használatánál. Én legalábbis soha nem láttam, hogy ezt elmagyarázták volna a tanulónak, maximum megemlítik, de azt hogy még milyen jelentéssel bírnak, azt már nem találják ki. Az „okos” nyelvtanár erre azt mondja: „meg kell tanulni szövegkörnyezettel együtt”. Nos, ha egy tanár ilyet mond, akkor saját maga sem érti.

MIK AZOK AZ ELÖLJÁRÓSZAVAK

Az elöljárószó olyan szó, ami módosítja az utána következő szavak jelentését. Mivel a magyar nyelvben ilyen szófaj nincs, ezért is szokott gondot okozni a tanulónál. Azért is okozhat bosszúságot, mert csak egy jelentését tanulod meg, márpedig ezeknek a szavaknak sok jelentése van, és nagyon sok szóösszetétel részét is képezi.

Nagyon sok elöljárószó van az angolban, ráadásul ezek a leggyakoribb angol szavak a nyelvben, vagyis igen hasznos, ha tudod őket használni.

Ezeknél a szavaknál látható majd igazán, hogy miért is nem működik a magolás. Sose felejtem el, hogy amikor annak idején tanultam az egyik ilyen kis kedves szót, ez volt mellé írva magyarul: -on, -en, -ön, -ra, re, -rá, -ré, -hoz, -hez, -höz stb. Már akkor feltünt, hogy ez így valahogy nem lesz jó, hiszen hiába magoltam be, a feladatoknál mindig eltévesztettem, mert még tovább 5 ilyen szónak is ez volt a jelentése.

Fontos, hogy alkoss mondatokat a szavakkal. Használj olyan szótárt, könyvet stb., ahol sok példa van, ami segít neked a további mondatok alkotásában.

ON

Jön az ON elöljárószó első, leggyakoribb jelentése, és folytatjuk majd.

1. jelentése: azt mutatja meg, hogy valami valamin rajta helyezkedik el, azt érintve, vagy hogy valami ilyen helyre mozog.

Talán ez a leggyakoribb használata az ON elöljárószónak, mégis sokszor keverik össze a tanulók.

on angol elöljárószó

PÉLDÁK

There are a lot of mugs on the table. – Sok bögre van az asztalon.

My books are on the desk. – A könyveim az íróasztalon vannak.

You’re standing on my foot! – A lábamon állsz!

My mother lives in a house on the hill. – Anyám a dombon lévő házban lakik.

I got on my bike and left. – Felpattantam a biciklimre és elindultam.

The girls were sunbathing on the grass. – A lányok a füvön napoztak.

He threw himself on the bed. – Ledobta magát az ágyra.

Snow was falling on the roof. – A hó hullott a tetőre.

TUDOD, MI A MOTTÓM: „MINDENT HALLGASS MEG, A FÜLEDDEL IS TANULJ!”

ÍRD MEG NEKEM A HOZZÁSZÓLÁSBA, NEKED MELYIK ELÖLJÁRÓSZÓVAL VAN A LEGTÖBB GONDOD?