Angol morzsák 4. rész: A TO elöljárószó használata.

A HELYES VÁLASZ ÉS A MIÉRT

TO elöljárószót használjuk, de nem igazán a married miatt, hanem a farmer miatt.

Mikor használjuk aTO elöljárószót?

Jane is married to a farmer.

TO elöljárószót használjuk, de nem igazán a married miatt, hanem a farmer miatt.

A TO egy elöljárószó, amit az elé a szó elé teszünk, amire vonatkozik. Jelen esetben azt fejezi ki, hogy milyen kapcsolata van valakinek valamivel.

Nézzünk néhány további példát: My sister is married to a German. – A lánytestvérem egy némettel házas. / He was first cousin to my mother. – Ő volt anyám első unokatestvére. / The robbery may be linked to other crimes. – A rablást valószínűleg hozzá lehet kötni más bűnügyekkel is.

Mondhatsz olyat, hogy married with, de az már mást fog jelenteni. Ezt akkor használod, ha azt akarod kifejezni, hogy hány gyereke van valakinek. Jane is married with three children. – Jane házas és három gyereke van. (szó szerint: három gyerekkel). Ismételten, WITH elöljárószó, vagyis itt a gyerekkel való kapcsolatot fejezi ki.

Forrás: longman online dictionary

EGY KIS SEGÍTSÉG

A minap a Facebookra tettem fel a fent látható kérdést, és többen írták nekem, hogy MIÉRT ez a helyes megoldás. Választ is fogok adni, de ez eszembe juttatott valamit, ami talán segítség lehet neked a tanulásnál – és ismét kikötünk a szavak helyes és helytelen tanulásánál.

Van egy nagy-nagy nehézség az idegen nyelv tanulásában, jobban mondva, egy nagy akadály: a saját anyanyelved. Szeretnék neked most egy kis segítséget adni abban, hogy ez ne akadály, hanem támogatás legyen, ami nem visszahúz téged a haladásban, hanem gyorsítja a tanulási sebességed.

Mi történik, amikor angolul tanulsz: fordítasz a saját anyanyelvedre. Még a szótárakkal is ezt teszed, hiszen ha egy angol szót nem értesz, felütöd az angol magyar szótárt, és megnézed a magyar jelentését.

Nem minden magyar szónak van szó szerinti angol megfelelője, és nem minden angol szónak van tökéletes magyar megfelelője.

Ezért kérdezed azt időnként, hogy MIÉRT. A saját anyanyelveden nem kérdezel ilyeneket, igaz? Így tanultad meg, így hangzik jól, így szoktuk mondani. Később iskolába megyünk, nyelvtan órákra járunk, és megtanuljuk a miértet is. De ekkorra már „tökéletesen” beszéljük a nyelvet.

Egy idegen nyelvvel – és mivel angolt oktatok, nevezzük angol nyelvnek- ugyanezt meg tudnád tenni, de csak akkor, ha rengeteg angol nyelvi inger ér téged. Ilyenkor nem gondolkozik el az ember azon, hogy de miért így mondjuk. Megtanulja, mondja.

Ha nem tudsz külföldre menni, és ott magadba szívni az angolt, akkor vedd segítségül a magyar nyelvet, de tedd helyesen.

Ha megfelelő szótárral tanulsz, akkor tudni fogod a miérteket is. Fontos tudni, mert ha nem érted, miért úgy használja az angol azt a szót, ahogy használja, akkor még le is ragadhatsz az angol tanulással.

HOGY TANULD A SZAVAKAT

A körülöttünk lévő tárgyak nevei nem okoznak nehézséget, hiszen valószínűleg meg van a magyar megfelelőjük, de rengeteg ige, melléknév és határozószó van, amit magyarul egyetlen szóval nem is tudunk kifejezni, vagy az okoz nehézséget a tanulónak, hogy a magyar megfelelőjének is több jelentése van, és jön a kavarodás. Tanulmányaid elején talán ezt észre sem veszed, de ahogy bejönnek a „nehezebb” szavak, kezdesz összezavarodni.

kamra vagy kínzó kamra

De még nehéz szónak sem kell lennie. Nagyon sokszor látom ezt a tanulóimnál. Írnak nekem egy fogalmazást, és rögtön kiszúrom, hogy mely szavakat vesznek elő magyar-angol szótárból.

Mondok egy példát: egyik tanulóm a lakásáról írt fogalmazást. Azt szerette volna kifejezni, hogy éléskamra is van a lakásban. Viszont ezt a szót írta le: chamber. Ez a szó viszont kínzókamrát jelent.

Vannak olyan szótárak, amelyek jelölik a használatot is, de ezek általában nagyobb szótárak, ahol a kezdő tanuló összekavarodik, de még a haladók is.

A legjobb szótárak az egynyelvű szótárak.

A legjobb szótárak az egynyelvű szótárak, azaz ahol angolul magyarázzák el neked a szó jelentését, és ha még példamondat is van hozzá, akkor az már tényleg kincsecske.

Na, és itt jön a csapda. Annyira még nem tudsz angolul, hogy angol-angol szótárt megérts.

Az online angol tanfolyam szótára!

Ezért készítettem az angol tanfolyam leckéihez olyan szótárt, ahol magyarázatot is kapsz, mit miért és hogyan kell használni, és ha gyakran összekeverendő szó, azt is jelölni szoktam, valamint példamondatot is mellékelek.

Pont ezért van, hogy a legtöbb tanuló összekeveri a watch és a look szavakat, mert ha angol-magyar szótárban nézed meg, akkor a jelentése ennyi: néz. De azt vajon tudod, hogy a tévét miért watch? Vagy lehet look is, de akkor már mást jelent?

Sajnálom, de nem tudok neked olyan szótárt ajánlani, ami az enyémhez hasonló lenne, bár ne nekem kellett volna megcsinálnom, így ha a szavakkal gondban vagy, zűrzavar, és nehezen jegyzed meg, akkor várlak Téged is Noémiangol Online alaptanfolyamára!