ANGOL NYELVTÖRŐK

Akár haladó, akár kezdő tanuló vagy, a kiejtést nem lehet eleget gyakorolni. Sok minden ezen múlhat. Ezért szoktam javasolni tanulóimnak, hogy menjenek vissza tanfolyamom első leckéihez, ahova a kiejtést gyakoroltató videókat tettem.

Most ismét szeretném erre helyezni a hangsúlyt, és hoztam neked pár gyakorlatot!

A két legszokatlanabb hangot fogod most gyakorolni. Csak gyakorlással tudsz ezekhez a hangokhoz hozzászokni.

Amikor már nem furcsa számodra kiejteni, akkor vagy „kész”. Ehhez lehet, hogy több órára vagy napra is szükséged van.

Mindkét hangot így írjuk: ‘th’, de nem így ejtjük.

Egy két kivételtől eltekintve a ‘th’ betűket sosem ejtjük -t- hangnak.

Bizony ha nem így ejted a hangot, akkor megint csak félre fogod érteni a szavakat, illetve beszédnél félreértésre adhatsz okot.

Ha úgy érzed, a videós gyakorlást szeretnéd, akkor menj vissza tanfolyamom első szintjének leckéihez!

Az első hang az a bizonyos pösze -sz- hang.

Erről a hangról a tanfolyamom első leckéjében videós bemutatót is találsz.

Hogy a helyes hangot kihozd, mondj hangosan magyar „sz” hangot, és figyeld meg, hol van a nyelved hegye. Ha ez megvan, akkor úgy mondd az „sz” hangot, hogy a nyelved hegyét NEM a felső fogsor hátához szorítod, hanem gyengén a két fogsor élével összeharapod. Vigyázz, az összeharapás nagyon gyengéd legyen, mert a nyelv sérülésén kívül még az a veszély is fenyeget, hogy nem kapod meg a kívánt hangot.

Ha ezt a kísérletet akár negyed óráig is folytatod, akkor egy selypítő „sz” hangnak kell megszületnie.

Ha megfogod a nyakad (elől vagy oldalt), akkor nem fognak vibrálni a hangszálaid. Épp ezért hívják ezt a hangot így: unvoiced (ánvojszt)

A következő szavak fognak hallatszani a hanganyagon: think (think) – gondolkodik, north (nóth) – észak, birthday (bőthdéj) – szülinap, twelfth (twelth) – tizenkettedik

A második hang se nem -d-, se nem -v-.

Szintén úgy ejted, hogy a két fogsorod közé helyezed a nyelved. Nyugodtan fogd össze a fogaiddal, de ne harapj rá! És próbálj meg így -v- hangot kiejteni. Butított kiejtésnél ezt így láthatod: – zh – , de ez nem azt jelenti, hogy -z-nek ejtsd.

A „rendes” -v- hangot – próbáld csak ki – az ajkunk és a fogaink segítségével ejtjük. Ilyen hang van az angolban is.

Ha megfogod a nyakad (elől vagy oldalt), akkor vibrálni fognak a hangszálaid. Épp ezért hívják ezt a hangot így: voiced (vojszt) A következő szavak fognak hallatszani a hanganyagon: the (zhö) – a/az, grandmother (grenmázhör) – nagymama, there (zher) – ott, oda, – this (zhisz) – ez

1. feladat: Hallgasd meg a fenti szavakat, és ismételd sokszor.

A következő szavak fognak hallatszani a hanganyagon: think (think) – gondolkodik, north (nóth) – észak, birthday (bőthdéj) – szülinap, twelfth (twelth) – tizenkettedik

2. feladat: Nyelvtörőkkel lehet igazán begyakorolni ezeket a hangokat, de csak akkor, ha már az első feladat nagyon jól megy. El tudod ezeket mondani egymás után háromszor?

1. Thirty-three thieves. (thőrti thrí thívz)

2. Thin sticks, thick bricks. (thin sztiksz, thik briksz)

3. The third Thursday of this month is Martha’s mother’s thirtieth birthday. (zhö thőrd thőzdéj ov zhis mánth iz mátház máthőz thőtiith bőthdéj)

A mondatok jelentése:

1. Harminchárom tolvaj.

2. Vékony botok, vastag téglák.

3. E hónap harmadik csütörtökén van Márta édesanyjának a harmincadik szülinapja.