Angol nyelvvizsga – Gyakori kérdések
2. rész

Mielőtt nekilátnál elolvasni ezt a cikkem, érdemes először az első részt elolvasnod – ha még nem tetted. Az első részben leírom Neked, hogyan válassz nyelvvizsgatípust, mire kell figyelned, tehát főleg azoknak szól, akik már ott állnak a vizsga küszöbén, elérték azt a szintet, ahol már csak a megmérettetés van. Kattints ide, és máris kezdheted.

Szép lassan eljutunk oda, hogy bizony a nyelvvizsga egyre kötelezőbb dolog lesz. Már most is csak úgy kaphatják meg a diplomát az egyetemeken, ha nyelvvizsgapapírt tudnak felmutatni, és hamarosan már a felvételihez is kötelező lesz. Remélem azért, hogy az óvodai belépő nem ez lesz tíz év múlva:)

Megértem a törvényalkotókat, de valójában az oktatást kellene eljuttatni arra a szintre, hogy az általános iskolákban, középiskolákban már megfeleljen a követelményeknek a tanuló. Nagyon sokszor tapasztalom, hogy a tanulónak KELL A PAPÍR, de a közelében sem jár még annak a szintnek, ami ahhoz kellene, hogy vizsgázhasson.

Mit tegyek, ha a nyelvvizsga szintjének megfelelő feladatok túl magasak nekem, nem érzem magam felkészültnek?

Első lépésként nagyon fontos azt megállapítanod, melyik szinten vagy rajta. Kihangsúlyoznám: RAJTA!

A különböző szintekről is írtam egy átfogó tanulmányt, ide kattintva tudod elolvasni.

Sajnos, egyetlen teszttel ezt nem fogod tudni megállapítani. Az sem fog neked segíteni, hogy éppen melyik könyvet tanulod az iskolában, tanfolyamon. Ami segít, hogy átolvasod a különböző szintek követelményeit, elvégzel több feladatot, megnézed, mit tudsz ALKALMAZNI, és ha valamelyikben bizonytalan vagy, akkor máris biztos, hogy a következő szint nincs meg.

A szinteket úgy képzeld el, mintha lenne egy több szintes épület, belépsz az első szintre (tegyük fel, hogy most kezded az angol tanulását), és szépen menetelsz végig a szobákon, míg végül képes leszel kinyitni a lépcsőház ajtaját, ahonnan feljuthatsz a második szintre.

Tehát, aki például még sosem tanult angolul, totál kezdő, az is A1 szinten van, és aki 99%-ban tuti biztos az A1 szint követelményeiben, az is az A1 szinten van. Amikor befejezte az A1 szintet, esetleg záróvizsgát tett belőle, akkor mehet tovább az A2 szintre, tehát azon a szinten van.

De hangsúlyozom: Egyetlen teszttel ezt nem lehet eldönteni! Ezért van a vizsgákon is rengeteg feladat! Egy nyelv igen összetett, és négy készségből áll: hallás utáni értés, olvasott szöveg értése, beszédkészség és írás készség.

Ha a fenti négyből például a hallás utáni értésed gyatra, de olvasott szöveg értésed már B1 szintnek felel meg, akkor olyan szintű tanfolyamot válassz, ami a leggyengébben megy. Az erősséged segíteni fog neked, sokkal könnyebb lesz a haladásod. De ne tedd azt, hogy azt mondod, B1 szinten vagyok, miközben egyetlen elhangzott mondatot sem értesz meg, vagy csak tizedik ismétlésre.

No, de térjünk csak rá a fenti kérdésed konkrét válaszára:

Ha például középfokú nyelvvizsgát kell tenned – ami B2 szint teljes lezárását feltételezi, vagy afeletti szinten kell lenned – , és még nem érzed azt, hogy képes lennél rá, magasak az ott található feladatok, követelmények, akkor NEM NYELVVIZSGA FELKÉSZÍTŐ FELADATOKAT KELL VÉGEZNED, mert ez olyan, mintha mély vízbe ugranál, pedig nem is tudsz úszni.

1. Állapítsd meg a szinted, vagy ha nem megy, kérj segítséget egy szakembertől.

2. Ha megvan a szint, AMIN RAJTA VAGY STABILAN, kezdd el alaposan az adott szint követelményeit megtanulni, gyakorolni, hogy mind a négy készség menjen.

3. Menj tovább egészen addig, amíg el nem éred a B2 szintet. De ez még csak azt jelenti, hogy ráléptél a szintre, ezen a lépcsőfokon vagy (a fenti épületes hasonlattal élve, még nem jutottál el a C1-hez vezető lépcsőházba), ez még nem azt jelenti, hogy máris vizsgát tehetsz. Vedd végig annak a szintnek a követelményeit!

4. Válaszd ki a nyelvvizsgatípust, amit szeretnél elvégezni, és iratkozz be speciálisan arra a vizsgára szóló felkészítő tanfolyamra, vagy ha weboldalukon vannak ingyenes feladatok, akkor gyakorolj azokkal (az euro nyelvvizsga rengeteg ingyenes feladattal lát el). Több nyelvvizsga saját felkészítőkönyveket ad ki, érdemes ezeket is beszerezni. Ha tanárhoz mész, követeld meg, hogy ilyen feladatokat adjon neked, és értékelje ki százalékosan!

Itt már nincs más dolgod, mint gyakorolni, gyakorolni, és folyamatosan értékelni a teljesítményed.

Én személy szerint azt szoktam javasolni, hogy 85% feletti eredményt kell elérned, és amikor stabilan megvan, tuti átmész a vizsgán.

Mennyi idő alatt tudok eljutni egy vizsgaszintig?

Nagyon általános a kérdés, így a válaszom is eléggé felszínes lesz: pár héttől pár évig.

Az, hogy mennyi idő alatt tanulsz meg egy bizonyos szinten, olyan sok összetevőtől függ, hogy szinte lehetetlen megjósolni, és felesleges.

Döntsd el, mikorra szeretnél vizsgázni!

Ha megvan, milyen szinten vagy, és azt is tudod, milyen vizsgát szeretnél tenni, akkor döntsd el, mikor szeretnél vizsgázni, és így oszd be az időd! Hiszen te tudod, milyen tanulási képességeid vannak. Te vagy az, aki tudja a saját gyengeségeit, erősségeit! Te vagy az, aki tudja, mennyi órát tud naponta foglalkozni vele. Ezek alapján tudsz egy tervezetet csinálni, és ahogy haladsz, ezen tudsz módosítani.

Megértem, hogy a diplomád azonnal akarod, ezért már most kellene vizsgáznod, de ha nem vagy még a közelében sem, akkor egy lehetetlen küldetés lesz, nekünk pedig a realitás talaján kell állnunk.

Hogyan készüljek fel a szóbelire, és az írásbeli fogalmazás/levélírás részére önállóan?

A beszédkészség és a fogalmazás írása az aktív tudásod teszteli, és ezeket a-b-c tesztekkel nem lehet mérni. Míg a hallás utáni értésnél tippelhetsz, az olvasott szöveg értésnél kikövetkeztethetsz dolgokat, a beszédkészség és az írás az, ami igazán méri, hol is tartasz az angollal.

A beszédkészséget önállóan is lehet fejleszteni, ehhez rengeteg ötletet adok tanulóimnak, érdemes feliratkoznod Próbatanfolyamomra, vagy Teljes online alaptanfolyamomra. De ezek nem helyettesíthetik a beszélgetést! Érdemes tanárhoz menned, akivel beszélgethetsz élesben, de ha ez nem megy, akkor biztos van olyan rokon, ismerős, barát, akivel napi szinten tudsz gyakorolni. Ha ezek egyike sem megy, akkor javaslom a 4/3/2 módszert, vagy a 3 perces módszer napi szintű gyakorlását.

A fogalmazások írásához is jó, ha tanárt keresel fel, aki kijavítja az írásaid, és értékes tippeket ad, mivel tudod még jobban kipofozni. Magadtól is tudod gyakorolni, hiszen ha van egy téma, akkor ülj le, és írj róla fogalmazást. Ez még akkor is segít, ha senki nem javít ki, mert gyakorlással azt éred el, hogy a szunnyadó passzív szavaid, és kifejezéseid előjönnek az elmédben, és elkezdenek aktivizálódni. Tehát, ha nem is javít ki senki, akkor is fejlődni fogsz, és gyakorlatban maradsz.

Küldd be nekem a saját kérdésed, vagy esetleges tapasztalatod, hogy segíthessünk azoknak, akik előtt még ott áll a nyelvvizsga!