Angol nyelvvizsga – Gyakori kérdések
1. rész

Magántanárként több mint 30 éve készítek fel tanulókat angol nyelvvizsgára, főleg középfokú nyelvvizsgára. Amikor új tanuló érkezik hozzám, az első lépés annak eldöntése, hogy melyik vizsgát szeretné elvégezni.

Többnyire a válasz hallgatás, hiszen nem igazán tudják a tanulók, milyen vizsgák vannak, melyik lenne a legszerencsésebb. Nekem személy szerint vannak kedvenceim, de azért megadom a választás lehetőségét a tanulónak.

Online tanulóimtól is egyre többször kapom a különböző kérdéseket ebben a témakörben, annak ellenére, hogy az Interneten minden megtalálható, mégis azt tapasztalom, hogy egy kis zűrzavar van ezen a téren.

Sokan nem tudják, hogy milyen nyelvvizsgák vannak, és melyiket válasszák, és egyáltalán, milyen követelményeik vannak ezeknek a nyelvvizsgáknak, de azt sem tudják, hogyan kezdjék el a felkészülést.

Ha nyelvvizsgázni szeretnél, akkor az első lépésed ez legyen: tanulmányozd át ezt a cikket, és döntsd el, melyik vizsga a legszimpatikusabb a követelményeit illetően, és ne feledd az árat is megnézni, mert nagy különbségek lehetnek. Kíváncsi vagy, én melyiket javaslom? Írj nekem, vagy kérdezz a hozzászólásban és elárulom:)

Melyik szintet válaszd?

A magyarországi angol nyelvvizsgaszintek az EU által meghatározott szabályok szerint lettek beállítva. Egy korábbi bejegyzésemben ezeket a szinteket részletesen leírtam, ezt ide kattintva tudod elolvasni. Itt azt is elolvashatod, hogy az adott szintek mit is takarnak pontosan.

Nagyon ritka az, amikor valaki „csak úgy” le akar vizsgázni. Hozzám általában úgy jönnek tanulók, hogy valami miatt szükségük van a papírra is, nem csak a tudásra.

Ha „csak úgy” vizsgázni akarsz, tehát nem a papír miatt, hanem mert le akarsz zárni egy tanulási folyamatot, akkor kezdheted a legelsővel, és szépen haladhatsz egyre feljebb.

Ha viszont a munkahelyeden kérik a papírt is, esetleg diplomához kell, vagy a felvételinél szeretnél több ponttal indulni, akkor meg kell tudnod, hogy az adott intézmény, munkáltató stb. milyen szintű vizsgát vár el.

Találkoztam már olyan egyetemmel, munkáltatóval, ahol speciális nyelvvizsgát kértek, vagyis te hiába tennéd le az XY nyelvvizsgát, ha ők egy egészen mást fogadnak el.

Ha külföldre szeretnél menni, és ott akarsz valahol elhelyezkedni, amihez szintén kell a bizonyítvány, tudakold meg, melyik vizsgát fogadják el, mert az is lehet, hogy magyarországi vizsgát nem fogadnak el tőled.

Melyik angol nyelvvizsgatípust válaszd?

Mivel a magyarországi angol nyelvvizsgaszinteket az EU által meghatározott szabályok szerint állították össze, ezért véleményem szerint teljesen mindegy… és mégsem.

Mindegy melyiket választod abból a szempontból, hogy milyen tudásszintet kérnek tőled, hiszen ugyanazokat a feltételeket kell teljesítened mindenhol.

A feladatok típusában találhatsz eltérést, valamint vannak kétnyelvű és egynyelvű vizsgák. A kétnyelvű vizsga azt jelenti, hogy kérnek tőled fordítást is, és ha ebben nagyon jó vagy, akkor érdemes ezt választani.

Az egynyelvű nyelvvizsgáknál nincs fordítási feladat.

Nagyon ritka az, amikor valaki „csak úgy” le akar vizsgázni. Hozzám általában úgy jönnek tanulók, hogy valami miatt szükségük van a papírra is, nem csak a tudásra.

Ha „csak úgy” vizsgázni akarsz, tehát nem a papír miatt, hanem mert le akarsz zárni egy tanulási folyamatot, akkor kezdheted a legelsővel, és szépen haladhatsz egyre feljebb.

Ha viszont a munkahelyeden kérik a papírt is, esetleg diplomához kell, vagy a felvételinél szeretnél több ponttal indulni, akkor meg kell tudnod, hogy az adott intézmény, munkáltató stb. milyen szintű vizsgát vár el.

Találkoztam már olyan egyetemmel, munkáltatóval, ahol speciális nyelvvizsgát kértek, vagyis te hiába tennéd le az XY nyelvvizsgát, ha ők egy egészen mást fogadnak el.

Ha külföldre szeretnél menni, és ott akarsz valahol elhelyezkedni, amihez szintén kell a bizonyítvány, tudakold meg, melyik vizsgát fogadják el, mert az is lehet, hogy magyarországi vizsgát nem fogadnak el tőled.

Személy szerint azt tanácsolnám Neked, hogy vizsgáld meg alaposan az egyes nyelvvizsgák feladattípusait, és ez alapján dönts.

Sokakat befolyásolhat az ár is, hiszen több ezer forint eltérés is lehet a nyelvvizsgák költsége között, ezért ezt is érdemes tanulmányoznod.

Ma Magyarországon milyen angol általános nyelvvizsgák közül választhatsz?

Igyekeztem összegyűjteni az összes államilag elismert általános nyelvvizsgarendszert. Érdemes bővebb információért az adott vizsgarendszer honlapját meglátogatnod, mert nagyon sok helyen van próbavizsga, vagy letölthető feladatsor. A felsorolás ábécé rendben van. A B2, azaz a középfokú vizsgák követelményeit írtam le röviden az egyes nyelvvizsgákhoz, hiszen a legtöbb tanulót ez a szint érdekli. A nyelvvizsga központok oldalain több felvilágosítást kaphatsz, az én célom mindössze annyi ezzel, hogy jobban lásd az esetleges különbségeket, és el tudd dönteni, melyik is a neked legmegfelelőbb.

BME

Ez a nyelvvizsgát akkor válaszd, ha belföldön van szükséged bizonyítványra. Itt tehetsz egynyelvű és kétnyelvű vizsgát is, és próbavizsgákra is van lehetőséged.

Az oldaluk nagyon jó, részletes bemutatást, tájékoztatást ad, és egy-egy letölthető feladatlapot is találsz, valamint a szóbeli témalistájukat is letöltheted. Jó részletes, állíthatom, hogy ha erre felkészülsz, akkor teljesen mindegy, melyik nyelvvizsgát választod, mert mindent lefed.

Az olvasott szöveg értés résznél három szöveget kell értelmezned, és a feladatokat megoldanod.

Két adott témában kell fogalmazást, levelet írnod.

A hallás utáni szövegértésen két szöveget kell meghallgatnod, és feladatokat megoldanod.

Szóbeli rész (Speaking):

 1. Egy bizonyos témával kapcsolatosan tesznek fel neked kérdéseket, válaszodnak véleményed és tapasztalataid is tükrözni kell.
 2. Témakifejtés fényképek segítségével. 4-5 percig kell önállóan beszélned az adott témáról, de ez nem képleírás, inkább összehasonlítás, probléma felvetése, kommentálás, véleménykifejtés.
 3. Helyzetgyakorlat adott szempontok alapján.

CAMBRIDGE ESOL

Ez Cambridge-i nyelvvizsgákat világszerte elfogadják mind munkáltatók mind oktatási intézmények. Mivel ez egy külföldi angol vizsga, csak egynyelvű vizsgára van lehetőséged. Más nyelvvizsgákkal ellentétben itt az írásbelit és szóbelit együtt teheted le.

Ennek a nyelvvizsgának az az érdekessége, hogy ha te jobb eredményt érsz el, mint ami a szint követelménye, akkor magasabb minősítést kaphatsz, de fordítva is. Tehát ha te például középfokú nyelvvizsgán veszel részt, de a követelményeknek nem teszel eleget, de az alapfokúnak megfelelsz, akkor megkapod az alapfokú bizonyítványt.

Az írásbeli borzasztó hosszú, több mint 5 óra. A BME vizsgához hasonlóan itt is három szöveg van, amit értelmezned kell, és ezek is elég hosszúak lehetnek. Fogalmazás itt is két darab van, az egyik általában egy e-mail, a másik pedig valamilyen fogalmazás, sztori megírása adott instrukciók alapján.

A Use of English egy olyan 4 részből álló feladatsor, ahol kettő a szókincsed teszteli, egy kifejezetten a nyelvtant, egy pedig mindkettőt. Természetesen itt is van hallás utáni értést ellenőrző feladatsor, szám szerint négy darab.

A Speaking rész kb 14 perc, ahol másik jelentkezővel vagy csoportosan kell beszélgetned adott instrukciók alapján.

CORVINUS

Egy és kétnyelvű vizsgát is tehetsz, tehát az írásbeli résznél van egy fordításos feladat is.

Középiskolai tanulók és főiskolai/egyetemi hallgatók között végeztek felmérést, és így döntötték el, hogyan is épüljön fel a nyelvvizsga, melyek legyenek a kommunikációs témakörök. A teljes infót ide kattintva letöltheted, itt megtalálod a témakörök listáját is.

Az írásbeli három részből áll, mert az olvasott szövegértésen és az íráskészségen kívül még a nyelvismeretet is mérik, így ezt akkor javaslom, ha a nyelvtanod is eléggé rendben van.

 1. A Nyelvismereti feladatnál a nyelvtant és a szókincset is mérik három feladattal. Erre összesen van 30 perced.
 2. Az olvasott szöveg értésed három feladat méri, előnye, hogy szótár használható.
 3. Két fogalmazást kell írnod, egy baráti levelet vagy emailt, és egy olvasói levelet, itt is használható szótár. Az olvasott szöveg értésre és a fogalmazásokra összesen 150 perced van.

A hallás utáni szövegértés is három részből áll, 30 perced áll rendelkezésedre.

Három feladat méri a beszédkészséged:

 1. Beszélgetés a mindennapi élethelyzetekről 4-6 kérdés segítségével.
 2. Véleménykifejtés, valamilyen témakör megvitatása.
 3. Szituációs szerepjáték megadott szempontok alapján.

DExam

A DExam a Debreceni Egyetem egyik egysége, melynek sajátossága, hogy „a diákok, egyetemisták, főiskolások nyelvhasználati igényeit természetes humán-, vagy reálérdeklődésének messzemenő figyelembe vételével elégíti ki”.

Az írásbeli részben az a jó, hogy nincs nyelvtani teszt, hanem három írott szöveget kell értelmezned, a feladatok hasonló típusúak, mint ami a többi nyelvvizsgán is van. Az íráskészségedet egy hivatalos levéllel és egy fogalmazással ellenőrzik, ahol például véleményt kell kifejtened vagy panaszt kell tenned stb.

A beszédértés sem különbözik a többi nyelvvizsgától, itt is három szöveget kell meghallgatnod, és a hozzá kapcsolódó feladatokat megoldanod.

A szóbeli vizsga három részből áll:

 1. önállóan kell előadást tartanod egy tudományos jellegű szövegről. Két szöveg közül választhatsz, és rövid tanulmányozás után el kell döntened, melyik témát részesíted előnyben. Kapsz a vizsgázótól pár kérdést, és 3-4 perced van, hogy kifejtsd mondandód.
 2. Adott témakörök alapján kell beszélgetned a vizsgáztatóval.
 3. Egy másik vizsgázóval kell beszélgetned valamilyen adott téma alapján, saját véleményed, álláspontod kell kifejtened.

ECL

Az ECL-nél egynyelvű vizsgát tudsz tenni, a fogalmazásokhoz használhatsz szótárt. Akkor javaslom, ha nem szereted a nyelvtani feladatokat, de nagy a szókincsed és könnyen érted az angol szövegeket, mert állítólag ez a rész nehezebb, mint más nyelvvizsgáknál. Ki is próbálhatod, mert próbavizsgára van lehetőség.

Az ECL oldalán találsz mintafeladatokat, és felkészülést segítő anyagokat, tesztmintákat.

Az olvasott szöveg értése – típusait tekintve – megegyezik a többi nyelvvizsgával, itt két különféle szöveget kell értelmezned, és a hozzájuk tartozó feladatokat megoldanod. Ehhez a részhez nem használhatsz szótárt.

Az írásfeladatnál két fogalmazást kell megírnod, ehhez már használhatsz nyomtatott szótárt.

A beszédértés 20 perces, ahol két viszonylag rövid(1,5-2,5 perces) szöveget kell meghallgatnod hangfelvételről, majd megoldanod a hozzájuk kapcsolódó feladatokat.

A szóbeli vizsga kb 20 perc, és három részből áll:

 1. A szokásos bemelegítő bemutatkozás rész.
 2. Másik vizsgázóval kell beszélgetned egy adott témáról.
 3. Szintén témakifejtés, de egyes témák kifejtéséhez 4-5 képből álló montázs áll a rendelkezésedre. Nem az a cél, hogy a képről beszélj, tehát nem azt kell elmondanod, hogy mit látsz a képen, hanem arra kell törekedned, hogy a képek sugallta témáról beszélj.

EUROEXAM

Viszonylag ez is a hosszú vizsgák közé tartozik, a teljes vizsga hossza körülbelül 3-4 óra, szinttől függően. Itt is tehetsz próbavizsgát, és oldalukon rengeteg ingyenes felkészítő anyag van. Az Euroexam oldala – szerintem – a legjobb, mert tényleg azt érezni, számukra fontos, hogy átmenj a vizsgán, és mindenről tájékoztatnak, például arról is, hogy milyen a vizsgák részletes időbeosztása, menete.

Az olvasási rész – azaz az írott szöveg értése – három részből áll, körülbelül negyven perces, és ez alatt használhatsz szótárt is, ahogy a Writing résznél is, ahol két különféle feladatnál kell megmutatnod az angol írásbeli készséged.

A Listening résznél három szöveggel ellenőrzik a hallás utáni értés készséged, a szóbeli – Speaking – pedig elég hosszú, mert négy részből áll:

 1. A szokásos bemelegítő rész általános kérdésekkel.
 2. Az Euroexam sajátossága a Picture Story, ahol egy kép vagy képsorozat alapján kell elmesélned egy történetet.
 3. Helyzetgyakorlat.
 4. Téma megvitatása.

.

IELTS

A világ legnépszerűbb nyelvvizsgájának tartják, kérésre államilag honosítják is. Kifejezetten azoknak ajánlom, akik külföldön szeretnének munkát vállalni vagy ott szeretnének tanulni.

Az olvasási része mindössze egy órás, itt is három szöveget kell értelmezned, de ezek közül csak az egyik terjedelme nagyobb. Egy levelet és egy rövidebb fogalmazást kell megírnod az írásbeli részen.

A hallás utáni értés rész 30 perces, ahol négy párbeszédet és monológot kell hallgatnod.

A Speaking rész itt is három részből áll, hasonlóan a többi nyelvvizsgához először rövid bemutatkozás történik, majd kapsz egy kártyát, amelyen felvázolják, miről is kell beszélned (adott téma), és mit kell belefoglalnod, ez mindössze 3-4 perces folyamat. A harmadik részben a 2. rész témájával kapcsolatosan kapsz különféle kérdéseket a vizsgáztatótól.

LanguageCert

A LanguageCert nyelvvizsga a népszerű City & Guilds nyelvvizsga utódja. Akkor javasolt neked, ha külföldi és hazai munkavállashoz szükséges a papír. Egynyelvű vizsgát tudsz itt tenni, és a vizsga alatt egynyelvű szótár használata megengedett.

Ide kattintva le tudsz tölteni mintafeladatokat.

Az írásbeli rész elég hosszú, 4 hosszabb olvasott szöveget kell értelmezned, és az adott feladatokat megoldanod. Két fogalmazást kell írnod, egy levelet és egy esszét.

A hallás utáni szövegértés 4 részből áll, ezek hasonlóak a többi nyelvvizsga feladattípusaihoz.

A Speaking rész négy különálló egységre bontható:

 1. Különféle kérdéseket tesznek fel különböző személyes témákban, mint például kik a barátaid, mióta tanulsz angolul, stb.
 2. A vizsgáztató különböző élethelyzeteket mond neked, amire megfelelően kell reagálnod, majd folytatnod a párbeszédet, ez mindössze pár forduló.
 3. Két képet kapsz, és a vizsgáztató kérdéseire kell felelned, ez egy kérdezz-felelek rész kép alapján.
 4. Témakifejtés mindennapi témákkal kapcsolatban. Ezek a témakörök hasonlóak a többi nyelvvizsgához, külön témalistát én nem találtam.

ORIGO

Ez  a legrégebbi magyarországi vizsgaközpont, csak Rigó nyelvvizsgaként emlegetik még ma is. A rendszerváltás előtt nem volt más lehetőség a nyelvvizsgázásra, és elég „rossz” híre volt, mondván nagyon szigorú stb.

A kötelező keretrendszer miatt sokat változott, nem könnyebb és nem nehezebb a többinél, a nyelvtan itt még mindig kiemelt fontossággal bír. Pozitívum például, hogy beszélgetésnél nem a nyelvtani helyességet nézik elsősorban, hanem a jó beszédkészséget.

Neked ajánlott, ha munkához kell, mert sokan úgy gondolják, ha Origo vizsgád van, akkor az a tuti. Itt csak kétnyelvű vizsga van, tehát csak akkor válaszd ezt, ha a fordítás nem mumus számodra.

Az írásbeli részre összesen 180 perc van, amit te osztasz be tetszés szerint.

Az olvasás készséget két feladattal mérik. Angol nyelvű cikket kell elolvasnod, majd magyar kérdésekre magyarul kell válaszolnod. A második szöveg már hasonló a többi nyelvvizsgánál is megtalálható olvasáskészséget ellenőrző feladathoz, ahol is egy szövegbe kell kihagyott szavakat, szókapcsolatokat behelyezned.

Az íráskészséged két fogalmazás megírásával tudod bizonyítani. Az elsőben két téma közül kell választanod, és ez alapján megírnod egy összefüggő fogalmazást, a másodiknál pedig valamilyen állítással kapcsolatosan kell kifejtened a véleményed. Ide tartozik még a fordítás is, ahol legtöbbször egy sajtócikket kell lefordítanod angol nyelvről.

A szóbeli nyelvvizsgán általános témákról kell beszélgetést folytatnod, véleményed kifejteni, majd egy képről kell megfogalmaznod a benyomásod, véleményed, érzéseid, végül egy szituációs párbeszédet kell eljátszanod a vizsgáztatóval.

PANNON

A Pannon Nyelvvizsgaközpontban tehetsz egynyelvű és kétnyelvű vizsgát is, próbavizsgára is van lehetőséged.

Az írásbeli rész 115 perc.

Az olvasott szöveg értése – típusait tekintve – megegyezik a többi nyelvvizsgával, itt is három különféle szöveget kell értelmezned, és a hozzájuk tartozó feladatokat megoldanod. Ehhez a részhez nem használhatsz szótárt.

Az írásfeladatnál kapsz egy angol nyelvű információt, és ez alapján kell megírnod egy emailt és egy kommentárt (blogra). Ezekhez a feladatokhoz használhatsz szótárt.

A beszédértés 20 perces, ahol két viszonylag rövid(1,5-2,5 perces) szöveget kell meghallgatnod hangfelvételről, majd megoldanod a hozzájuk kapcsolódó feladatokat.

A szóbeli vizsga 15 perc, és három részből áll:

 1. A vizsgáztatóval kell beszélgetned mindennapi témákról kb. 5 percben.
 2. Két kép alapján kell beszélned önállóan, kb. 5 percben.
 3. Helyzetgyakorlat a vizsgáztatóval valamilyen szituáció alapján, kb. 5 percben.

társalKODÓ

A társalKODÓ vizsgarendszerben választhatsz egynyelvű és kétnyelvű vizsga közül. Az egynyelvű 165 perces, a kétnyelvű 180 perces. Oldalukon részletes bemutatást találsz és néhány mintafeladatot le is tölthetsz.

Az írásbelin nem csak olvasott szöveg értés és fogalmazás van, de Use of English is, ahol a lexikális és nyelvtani tudásod mérik egy feladattal. A kétnyelvű résznél két Use of English feladat van, és az utasításokat magyarul adják meg neked.

Két – viszonylag hosszú – olvasott szöveget kell értelmezned, és a hozzájuk tartozó feladatokat megoldanod. Egy levelet és egy emailt kell megfogalmaznod.

A hallás utáni értésed két hanganyaggal mérik.

A szóbeli három részből áll:

 1. Az első feladat egy interjú, ahol általános kérdéseket tesznek fel, főleg a véleményedre kíváncsiak valamilyen adott témával kapcsolatban.
 2. Szerepjáték adott szituáció alapján.
 3. Önálló témakifejtés. Ehhez képi segítséget kapsz, de a képről magáról nem kell beszélned, csak ötleteket adhatnak neked.

TELC

Ez a nyelvvizsga is nagyon népszerű, hiszen nem a lexikális, hanem a praktikus tudást mér, a mindennapi életben előforduló témákat érintik.

Azoknak javaslom, akik gyorsan olvasnak (és értik is, amit olvasnak:), mert három borzasztó hosszú szövegeket kell értelmezned a Reading részben, mindössze 30 perc alatt. Az írásbeli résznél itt van egy nyelvtant, és lexikai ismeretet ellenőrző része, ahol két egybefüggő szöveget kapsz, az egyiknél tesztkérdések vannak, a másiknál a szókincsed ellenőrzik.

A fogalmazás résznél két levelet kell írnod mindössze 15 perc alatt, az egyik hivatalos, a másik baráti e-mail, rövid utasítás alapján.

A hallás utáni értésed három feladat ellenőrzi, erre húsz perced van.

A beszédkészségre 20 perc felkészülésed van, ez alatt jegyzetet készíthetsz, amit használhatsz a vizsgán is. Maga a szóbeli vizsga 15 perces.

 1. A szokásos bemelegítés, bemutatkozás.
 2. Véleménykifejtés, téma alapú beszélgetés. Itt le tudod tölteni.
 3. Problémamegoldás valamilyen helyzet megoldására, amit egy vizsgázótársaddal vitatsz meg. Mintavideót ide kattintva tudsz megtekinteni.

Küldd be nekem a saját kérdésed, vagy esetleges tapasztalatod, hogy segíthessünk azoknak, akik előtt még ott áll a nyelvvizsga!