Sokszor panaszkodtok, hogy olyan nehéz megérteni az angolt, mert „elnyeli” a hangokat, meg gyorsan beszélnek, és nem lehet kiérteni a szavakat.

Teljesen igazad van, az angol nyelv tényleg ilyen. De pontosan ez az, amihez hozzá kell szoktatnod a füled.

Ma pont ezekről az „elnyelésekről” szeretnék neked beszélni, és szeretném, ha gyakorolnád is.

Ha nagyon a tanfolyamom elején vagy, akkor még csak figyelj, mert a videóban hallható és látható szabályokat meg kell értened ahhoz, hogy utána ne érjen meglepetésként.

Szép lassan – vagy gyorsan – meg fogod szokni!

Az angol nyelv nem csak azért furcsa nekünk magyaroknak, mert a hangképzés más, hanem azért is, mert úgynevezett „összevonásokat” és „rövidítéseket” használ, írásban és szóban egyaránt.

A mai leckében az összevonásokkal fogunk foglalkozni, nagyon alapszinten.

Az eredményeden kívül az elhangzott mondatokat leírva is látod majd, így meg tudod nézni, mit hibáztál, és gyakorolni is tudod a feladatot. Ezt javaslom is, tehát ne csak önmagad teszteléseként használd, hanem újra és újra hallgasd meg, mert ahogy szoktam mondani, a “fülednek hozzá kell szoknia” ezekhez a rövidítésekhez.

Hallgasd meg a mondatokat, majd jelöld be, melyik igét vagy összevont alakot (névmás+ige) hallod! Például azt hallod, hogy "the boy's got a cat." , és ezt látod: has, is, have - ebben az esetben a HAS a helyes, mert: The boy HAS got a cat. Amikor az elküld gombra kattintasz, láthatod az elhangzott mondatot írásban, ahol rövidítve írtuk le az igét, és láthatod teljesen kiírva, így tudod ellenőrizni, hogy melyik ige volt rövidítve. Először a Helyes válasz látszik, utána a Te válaszod:)