Sokszor panaszkodtok, hogy olyan nehéz megérteni az angolt, mert „elnyeli” a hangokat, meg gyorsan beszélnek, és nem lehet kiérteni a szavakat.

Teljesen igazad van, az angol nyelv tényleg ilyen. De pontosan ez az, amihez hozzá kell szoktatnod a füled.

Ma pont ezekről az „elnyelésekről” szeretnék neked beszélni, és szeretném, ha gyakorolnád is.

Ha nagyon a tanfolyamom elején vagy, akkor még csak figyelj, mert a videóban hallható és látható szabályokat meg kell értened ahhoz, hogy utána ne érjen meglepetésként.

Szép lassan – vagy gyorsan – meg fogod szokni!

Az angol nyelv nem csak azért furcsa nekünk magyaroknak, mert a hangképzés más, hanem azért is, mert úgynevezett „összevonásokat” és „rövidítéseket” használ, írásban és szóban egyaránt.

A mai leckében az összevonásokkal fogunk foglalkozni, nagyon alapszinten.

Az eredményeden kívül az elhangzott mondatokat leírva is látod majd, így meg tudod nézni, mit hibáztál, és gyakorolni is tudod a feladatot. Ezt javaslom is, tehát ne csak önmagad teszteléseként használd, hanem újra és újra hallgasd meg, mert ahogy szoktam mondani, a “fülednek hozzá kell szoknia” ezekhez a rövidítésekhez.

Hallgasd meg a mondatokat, majd jelöld be, melyik igét vagy összevont alakot (névmás+ige) hallod! Például azt hallod, hogy "the boy's got a cat." , és ezt látod: has, is, have - ebben az esetben a HAS a helyes, mert: The boy HAS got a cat. Amikor az elküld gombra kattintasz, láthatod az elhangzott mondatot írásban, ahol rövidítve írtuk le az igét, és láthatod teljesen kiírva, így tudod ellenőrizni, hogy melyik ige volt rövidítve. Először a Helyes válasz látszik, utána a Te válaszod:)

2019-02-28T19:38:12+02:00By |

5 hozzászólás

 1. Szabó A M 2019-03-22 at 14:53 - Reply

  – Csináltam egy előző tesztet is, és az 10-ből 5 lett! – Ez vagyok én! -gondoltam.
  – A mostani tesztet is megcsináltam, és 10 ből 10 lett! Ki érti ezt?
  Kedves Noémi! Ami anyagot eddig átvettem, fantasztikusan lényegre törő ismereteket tartalmaz. Nemek nagyon “bejön”! Érdeme ráfordítanom az időmet. Köszönöm !

 2. Sallai János 2019-02-19 at 18:24 - Reply

  Kedves Noémi!
  Köszönöm azt a sok segítséget, amit az ingyenes segítséggel nyújtottál.
  Sikerült egy angol nyelvű szakmai tanfolyamot elvégeznem Madridban,
  amihez fel kellett ébreszteni angol nyelvi emlékeimet, amit ezekkel a leckékkel
  kezdtem. Jelenleg nagyon sok a munkám, de rövidesen jelentkezni fogok
  a teljes tanfolyamra, ezért sem jelentkeztem le eddig.

  Köszönettel: Sallai János

 3. Jéger Erika 2019-02-16 at 18:20 - Reply

  Kedves Noémi! 10/9 lett 🙂 Nagyon örülök, köszönöm, nagyon jó a hanganyag !!!!!

 4. Csiréné Bruckner-Tóth Ilona 2019-01-05 at 09:01 - Reply

  Kedves Ili!
  Kérlek, írj nekem részleteket, mire gondolsz. A “megoldás” kicsit el van csúszva, de először látszik az elhangzott mondat, utána a nem rövidített mondat, és alatt a Te válaszod, amivel össze tudod hasonlítani, hogy a tiéd jó volt-e vagy sem.
  jó haladást: Noémi
  ************
  Kedves Noémi! Megcsináltam a “rövidülések az angoban” részt és 10-ből 7 lett jó az írásod szerint. Ne haragudj, de számomra a korrekciós magyarázat nem teljesen egyértelmű, pedig általában mndent megértek elsőre. Én magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanár vagyok és nincs gondom a megfelelő javítási/magyarázati megértésekkel. Kérlek, ebben segíts nekem! Köszönöm Ili

 5. Czinege Ferenc 2018-12-07 at 14:17 - Reply

  KEDVES FERENC!
  Pont ezért készítettem ezt a bejegyzést, hogy ne magad ostorozd. Nem veled van a baj, hanem az angol nyelv ilyen. Ez a különbség a lassú és a gyors között. Rövidítenek, elnyelnek hangokat, és ezt érzékelned kell. Ezt az érzékelést csak úgy tudod kifejleszteni, ha naponta legalább fél órát hallgatsz: filmeket, videókat, tehát élő, “gyors” beszédet. Mindezt a tanfolyami anyagon kívül kell megtenned.
  Idő kell hozzá, és itt jön be a képbe az, ha valakinek nincs ideje tanulni, mert bizony ez másképp sajnos nem megy:))
  Amikor kitöltöd a tesztet, és rákattintasz az ELKÜLD gombra, azonnal kiírja neked az eredményed, és alatta ott vannak A LEÍRT MONDATOK:)) így be tudod gyakorolni.
  Jövök még ilyen feladattal:))
  üdv: Noémi
  ********
  Kedves Noémi!
  Azt tudom, hogy nagyon rossz a hallásom, de hogy ennyire azt álmomban sem gondoltam.Ezek után az az érzésem, hogy minél sürgősebben el kell mennem hallásvizsgálatra.
  A 3. feladatnál:én With karanyú telefon-t hallok. Légyszíves írd meg, hogy az ottani hanganyag mit tartalmaz.
  Előre is nagyon szépen köszönöm a szíves válaszod.
  Üdvözlettel: Czinege Ferenc

Hozzászólás