Angol morzsák 13

Continuous tenses – folyamatos igeidők

Folyamatos igeidőket cselekvő és történést kifejező igéknél használunk.

Sok olyan ige van, melyek nem cselekvő igék, ilyen például a KNOW

Nem mondhatod, hogy I am knowing!

A következő igéket általában nem használjuk folyamatos igeidőkben, de mivel az igéknek több jelentésük is van, lehetnek olyan jelentések, melyek cselekvést fejeznek ki.

believe, belong, contain, consist, depend, hate, have, know, like, love, mean, need, realise, remember, suppose, understand

THINK, HAVE

HAVE

…ige fő jelentése: birtokol – ebben az értelemben ez nem cselekvő ige, nem teheted folyamatos igeidőbe: I have a big house.

De a HAVE igének van cselekvő jelentése, sok állandósult szókapcsolat van, ahol a HAVE valamilyen cselekvésre utal: have a cigarette, have a good time, have a baby, have a bath, have dinner stb.

THINK

…. igének is van cselekvő jelentése, maga a gondolkodás, mint folyamat, cselekvés. Who are you thinking about? Kire gondolsz?

‘hisz, vél (believe) jelentésben viszont nem használható folyamatos igeidőben, ez már nem cselekvő jelentés: What do you think will happen? Mit gondolsz, mi fog történni?

/10
9

Hallgasd meg a mondatot, és döntsd el, hogy HELYES vagy HELYTELEN!

Your score is

Önállóan végezhető Online Angol Tanfolyami Programom A0 szintről B2 szintre visz, ahol több mint 3000 szót gyakorolhatsz be.

Tanfolyamom célja, hogy stabil alapjaid legyenek, és érezd,hogy a hallás utáni értésed és a beszédkészséged fokozatosan fejlődik.

Olyan módszerekkel látlak el, amivel önállóan is tudod gyakorolni, fejleszteni a beszédet, a hallás utáni értésed, így elérheted a célod, amit mindig is szerettél volna elérni az angol nyelv értésével, használatával.

Tanfolyamomon nem magolunk nyelvtani szabályokat, a mondatszerkesztést gyakorlatoztatva sajátítod el. Megtanulhatod, mi kell ahhoz, hogy ne fordíts magadban, ha beszélsz, vagy szöveget hallgatsz!

Ha még bizalmatlan vagy, esetleg nem akarsz online tanfolyamon részt venni, akkor tekintsd meg tankönyveim.