AZ ANGOL KIEJTÉS – 1. rész

Az angol kiejtés sok gondot okoz a tanulóknak, és nem csak azért, mert az angol hangok többségét máshogy ejtjük, mint a magyar hangokét, hanem azért is, mert másképp írjuk a szavakat (többnyire), mint ahogy kiejtjük.

Ebben szeretnék a segítségedre lenni ezzel a sorozattal.

Sokszor kérdezitek, hogy milyen angolt tanuljatok, de erre nagyon nehéz válaszolnom. Amit javasolnék, hogy a Standard Angol nyelvet tanuld. Igen, van ilyen, de még ebből is több.

Az Egyesült Királyságban ez az úgynevezett BBC angol vagy Oxford Angol. Ezt az angol akcentust hallhatod a hírekben például, de az amerikai angol esetében is van egy ilyen standard. Ezt ugyanis mindenki megérti. Ha pedig Te például Skóciába mész dolgozni, akkor érdemes arra külön rágyúrnod, hiszen még ha téged meg is értenek, Te nem fogod érteni a “skót angolt”.

Sokan lehurrogják a tankönyv-angolt, mondván “az életben az angol nem ilyen”. Igen, de kell egy arany középutat találnod, hiszen az összes több ezer angol akcentust és dialektust nem leszel képes megtanulni. Kell egy standard, amihez kötheted magad.

Forrás: wikipedia

Minden szó hangokból áll.

Ha például vesszük az angol DOG szót, ez három hangból áll, és három betűből.

De az angol nyelvben ez nem mindig így van, azaz egy betű nem mindig egy hangot képvisel.

Az angol LISTEN szó (hallgat) hat betűből áll, de 5 hangot ejtesz ki, mert bár a T betűt leírja, nem ejti ki.

44 HANG – 26 BETŰ

Az angol ábécé 26 betűből áll, viszont az angol nyelvben 44 különböző hang van. Ezt a 44 hangot mind ezzel a 26 betűvel írjuk le, és a különböző kombinációk különböző hangokat jelölnek.

Vannak hangok, amelyek egyetlen egy betűt képviselnek:

‘K’ HANG → C BETŰ, mint például az angol CAT (macska) szóban.

Vannak hangok, amelyek két betűt képviselnek:

‘CS’ HANG → CH BETŰ, mint például az angol CHAIR (szék) szóban.

Vannak hangok, amelyek három betűt képviselnek:

‘ÁJ’ HANG → IGH BETŰ, mint például az angol THIGH (comb) szóban. (Az angolban az “áj” különálló hangként kezelendő, nem két hang)

Ebben a sorozatban szeretném neked szemléltetni ezeket az angol hangokat, ahogyan hallod, és ahogyan leírod. Nem kell őket bemagolnod, de megértésük, megismerésük növeli beszédkészséged és hallás utáni készséged!

SH

Nézd meg a videót, majd írj nekem a hozzászólásba további 5 szót, amelyben a SH kapcsolat így ejtjük!

Írj nekem a hozzászólásba további 5 szót, amelyben a SH kapcsolat így ejtjük!