BIG és LARGE

Gyakran felcserélhető a köznyelvben, hiszen mindkettőt méret kifejezésére használjuk. Van közöttük árnyalatnyi különbség, ami a használatot illeti.

A „BIG” jellemzően olyan valamire utal, amely mérete meghaladja az átlagot, de nem feltétlenül jelent pontos mérést. Ez egy általánosabb kifejezés.

The big tree in the park provided ample shade on hot summer days.

Ebben a példában a „BIG” a fa méretét írja le a park többi fájához viszonyítva. Azt jelzi, hogy a fa nagyobb az átlagosnál, és figyelemre méltó a mérete, de nem ad konkrét adatot a méreteiről. A „BIG” kifejezést a fa méretének általános érzékeltetésére használják pontos méret megadása nélkül.

A „LARGE” gyakran egy adott méretet jelent, vagy arra utal.

The large pizza we ordered for dinner had a diameter of 18 inches.

Ebben a példában a „LARGE” a pizza adott méretének (18 hüvelyk átmérőjű) jelzésére szolgál. Azt sugallja, hogy a pizza nem csak az átlagosnál nagyobb, hanem kifejezetten tetemes méretű, így több ember között is megosztható. A „large” kifejezést a pontos méret közlésére és a pizza jelentős méretének hangsúlyozására használják.

De gondoljunk csak a ruhák LARGE jelzésére, ott is egy adott méretre utal, nem azt közlöd, hogy a póló mondjuk nagy rád, tehát BIG, hanem a mérete LARGE.

BIG az egyik leggyakoribb melléknév, és a leggyakoribb szó is egyben az angol nyelvben. A LARGE nem ennyire gyakori.

A BIG nem csak azt jelenti, hogy nagy, hanem utalhat valami fontosra is.

Közvetlen, társalgási nyelvben jelentheti azt is, hogy „idősebb mint” (big brother – báty)

Jelentheti azt is, hogy „sikeres”. Mondhatod ezt személyre vagy akár városra is.

New York is a big tourist attraction.

Vannak olyan szóösszetételek is, amelyeknél már nem mondhatod a BIG helyett a LARGE szót.

Például: This woman has a big mouth. (az ilyen emberben nem lehet megbízni, nem tart titkot)

LARGE

A LARGE szót gyakran használjuk valamilyen mennyiséget kifejező szó előtt. Például: large sums of money – nagy pénzösszeg, large volume – nagy hangerő

Ha ezt a szót használod BIG helyett, akkor azt is kifejezheted ezzel, hogy az a valami nagyobb az átlagnál: She has a house with a large garden. (Az átlagosnál nagyobb kertje van)

Ezt a szót használhatod „jelentős” értelemben is, például: India is a large producer of rice and wheat. (jelentős mennyiséget termel)