Nem kell csodaszoftver, csodamódszer. A csoda benned van.

Tudod-e, mi a legfontosabb eszköz a nyelvtanulásnál? Akár hiszed, akár nem: egy mp3 lejátszó vagy az okostelefonod.  Ha van, használd!

Az első és legfontosabb a nyelvnél a külső inger.

Muszáj, hogy naponta hallgass angol szövegeket. Lehet zene is, de általában a zenénél nehéz a szövegre koncentrálni, és mivel szabadabb a nyelvezete, félrevezethet.

Hallgatni kell, sokat! Amikor gyerekként belecsöppentél ebbe a világba, akkor se értetted az anyanyelved, de megszoktad, és elkezdtél beszélni, nem? A hangsúly itt azon van, hogy meg kell szoknod az angol beszédet, a kiejtést, „ismerősnek” kell lenni, barátságba kell kerülnöd az angol nyelvvel.

Mondok egy példát, hátha ennek jobban hiszel. Én akkor szembesültem ezzel az eredeti és mindenkinél működő módszerrel, amikor jött hozzám egy tanuló azzal a kéréssel, hogy 1 hónap múlva középfokú vizsgára kell mennie, és segítsek. Nem tudom, miért, de elvállaltam, pedig nem volt szokásom ilyesmi. Még akkor sem, ha valaki nagyon tud. De ő egyáltalán nem tudott sokat.

Sőt, alig tudott megszólalni, érteni pedig egyáltalán nem értette a beszédemet. Felírtam neki receptbe, hogy minden nap minimum fél órát hallgasson angol szöveget. Nem baj, ha nem érti. Munkába menet, jövet stb. bőven van időd ilyesmire, sokszor várakoznod is kell, vagy az autódban ülve várod, hogy zöldre váltson a lámpa.

Visszatérve tanulómra, hihetetlenül gyorsan fejlődött a szövegértése és a beszédkészsége. És láss csodát, a nyelvtannal sose foglalkoztunk komolyabban – nem volt rá idő. Néha pár dolgot kijavítottam, de ez sose ment a beszéd rovására, vagy megálltunk és pár mondatban elmeséltem neki a különbségeket. Ennyi.

Nehogy félreérts! Ez nem azt jelenti, hogy bekúszik a fejedbe a tudás, és nem kell semmit tenned! Azt szeretném veled megértetni, hogy ez az alap, innen indul minden. Ha máris meg akarsz szólalni, de még érteni sem érted a beszédet, akkor további kudarcokat gyűjtesz össze.

Túl egyszerű, hogy igaz legyen? Azóta csak ezt javaslom mindenkinek, és észreveszem, ha valaki nem fogadja meg a tanácsom. Az emberek még mindig a magolós, unalmas tanulásban hisznek, mert valahogy érzi az ember, hogy akkor csinál valamit, nem? És ha nem működik, akkor keresed a csodákat: a relaxációs, hipnózisos csodákat, és elfelejtik azt, ők hogyan tanultak meg egy nyelvet. Biztos van, akinél működnek ezek, legalábbis el lehet adni. Én még nem találkoztam ilyennel, de kérem jelentkezzen, és mondja el nekem tapasztalatait, ha valaki tud ilyenről. Nekem mindig is olyan módszerre volt szükségem – mint tanár – , ami MINDENKINÉL MŰKÖDIK. ÉS EZ AZ, HIDD EL NEKEM.

Százszorta hatékonyabb bárminemű csodaszoftvernél és csodatanárnál. Járj nyelvtanárodhoz azért, hogy gyakorold a beszédet, de az INPUT, a befelé jövő ingert te magad tedd meg, nincs idő ilyesmire egy nyelvórán. Biztos van olyan film, amit szívesen megnézel többször. Állítsd feliratosra, és hallgasd az angolt. Közben haladj tanfolyamomon, ahol szintednek megfelelő hallás utáni szövegeket dolgozunk fel. Ráadásul olyan egyszerű módszerrel is megismertetlek, amit ha elvégzel a tanfolyam során, brutál módon erősödik hallás utáni értésed, és beszédkészséged is.

HAJRÁ, IRATKOZZ FEL MOST AZONNAL!