Az első végzetes hiba az angol tanulásban.

ELSŐ VÉGZETES HIBA AZ ANGOL TANULÁSBAN – NEM JELÖLSZ MEG CÉLT, AZAZ NINCS MEG A MIÉRTED!

Ez a „jó lenne tudni angolul” megközelítés.

Tanulni tudni kell. Sajnos a mai oktatásban – de még az én időmben is ez volt a helyzet – nem igazán segítik az emberpalántát abban, hogy meglelje a tanulás értelmét.

Sőt, ha sokakat megkérdeznénk, akkor azt sem tudnák, mit jelent a tanulás.

A tanulás nem csak annyit jelent, hogy értelmetlenül magolunk. A tanulást azt jelenti, hogy új módszereket sajátítasz el valami elvégzésére. ELVÉGZÉSÉRE, ELVÉGZÉSÉRE! Ezen van a hangsúly.

HOGYAN DÖNTSD EL, MI A CÉLOD AZ ANGOLLAL

Ha nem fogsz vele semmit sem kezdeni, akkor miért tanulod? Hogy az időd eltöltsd?

Lehet érdekes könyveket olvasni történelemből, vagy jó kis ismeretterjesztő filmeket nézni…. szórakozásból. Ez nem tanulás, mert nem azért végezzük, hogy valamire használjuk őket. De ha azért nézek valami videót, hogy a kiskertem jobban műveljem, akkor az máris tanulás.

Ez érvényes az angol nyelv elsajátításakor is. A leckéket feladatokat nem csak elolvasni kell, hanem gyakorolni, hogy utána HASZNÁLNI is tudd. Hiába, ha a nyelvtani feladatokat jól megoldod, de megszólalni egyáltalán nem tudsz.

Neked is biztos mondogatták ezeket a szavakat: „Ne az iskolának tanulj, hanem magadnak.”

Na jó, de ez mit jelent? Ezt senki nem mondja el. Ha tanulóimat megkérdezem, miért kell nekik az angol, akkor az esetek többségében azt válaszolják, hogy nyelvvizsgára, diplomához, vagy igen gyakori az a válasz, amitől legszívesebben a falnak mennék: „Hogy tudjam!” „Ha majd kell, akkor tudjam!”

De miért, minek? Ez nem egy kapszula, amit beveszel, és „Jéé, beszélek angolul!”

A nyelvtudás, de még a biciklizés sem olyasmi, amit egyszer megtanulsz, és kész, vége. Ha nem gyakorolsz, el fogsz esni. Lehet, hogy nem a nulláról kell újra indulnod, de bizony újrakezdő leszel.

Amikor valaki azt mondja nekem, hogy kérlek, ne küldj tovább feladatokat, nem akarok tovább gyakorolni, mert megtanultam angolul, igen elcsodálkozom. Igen? És azt hogy csináltad? A saját anyanyelved naponta kell gyakorolnod, hát még egy idegen nyelvet, ha nem ott élsz.

Én magam is folyamatosan tanulom a nyelvet. A magyart is!

Ha egyszer megtanultad valamilyen szinten az angolt, nem jelenti azt, hogy örök életedre tudni fogod, csak egyszer jól hasra kell esni.

Elgondolkoztál már, miért vagy folyamatosan újrakezdő? Elárulom: mert nem tudod mire használni az angolt, és azt sem tűzted ki, milyen szintig szeretnél eljutni. Ha úgy gondolod, hogy de igenis, kitűzted, de mégis úgy érzed, megrekedtél, akkor nem jó a cél, vagy nem a célod felé haladsz, vagy nem jó módszerrel haladsz. De valójában a CÉL HIÁNYA  a buktató, hiszen ha megvan a célunk, valahogy a módszer is megtalál minket, még ha az egy lassabb módszer is, de haladunk valahogy.

A cél azt jelenti, hogy egy végpont, ahova el akarsz jutni, AMIRE HASZNÁLNI akarod az angolt. Igen, jó a nyelvvizsga is, de ha a vizsga a célod, illetve hogy megkapd a diplomádat, akkor ne az angolt tanuld meg, hanem pl. az eszperantót, mert 3 hónap alatt megvan a középfok.

Mire szeretnéd használni az angolt?

Még ez sem elég konkrét kérdés, hiszen erre meg azt válaszolod, szeretnéd megérteni, ha hozzád beszélnek, vagy olyasmit, hogy ha 10 év múlva esetleg eljutsz Amerikába, akkor tudj kérni egy hamburgert a Mekiben.

E miatt nincs szükséged az angol alapfokú tudására sem. Elég, ha bemagolsz pár mondatot, amikor itt az ideje, és utaznod kell.

Képzeld csak el. Az a célom, hogy fitt és egészséges legyek, ezért az úszást választom.

Nem akarok olimpiai bajnok lenni, a célom, hogy jól érezzem magam a bőrömben, és ne fulladjak ki a bevásárlószatyor cipelésétől.

Lejárok hetente úszni, lehet hogy hetente többször, hogy gyorsabban fejlődjek.

Pár hónap, és azt érzem, már simán leúszok több hosszt is a medencében, jó erőben vagyok, hurrá!

És vége? Abbahagyom? Nem, nem és nem. Ha abbahagyom, előbb-utóbb megint odajutok, ahonnan indultam, és kezdhetem elölről. Cél kijelölve, megvan a Miért, csinálom, elérem, szinten tartom.

Ezt kell csinálnod az angol nyelvvel is.

Gondolj bele: ha azt mondaná neked valaki, hogy ha társalgási szinten megtanulsz angolul, akkor ajánlana neked egy
nettó 1 000 000 forintos állást, amit még szeretsz is csinálni. Nos? De van kb. fél éved, hogy megtanulj ezen a szinten! Na, ez már cél, komoly cél, nem? De be kell bizonyítanod, és szinten kell tartanod, használnod.

Ne érts félre, nem akarom leértékelni a célodat, ha esetleg tényleg turistáskodás miatt szeretnél angolul tanulni. Ez is jó cél, csak ne a levegőbe lógjon. Ha gyakran mész külföldre, és megragadsz minden alkalmat, hogy a megtanultakat használd, akkor van értelme. Ha internetezésnél szeretnéd használni, akkor is tűzz ki magadnak egy végcélt! És ragadj meg minden alkalmat arra, hogy használd a már megtanultakat.

Ha a rokonaid élnek külföldön, akkor se csak arra az évi egy alkalomra eddz. Érd el a szintet, ami már elég a velük való kommunikációra, tartsd szinten. Naponta kell „edzened”.

Például sokan vannak, akik bizonyos szakmai videókat szeretnének nézni, és megérteni azt. Szuper cél!

Vagy külföldre szeretnének menni dolgozni. Szuper cél!

Vagy a szakmájukkal kapcsolatos szakkönyveket olvasni idegen nyelven. Szuper cél!

Az sajnos nem elegendő, ha ennyit mondasz: „Szeretnék megtanulni angolul!” El foglak szomorítani: az angol nyelv szókincse a leggazdagabb az összes nyelv közül! Több millió szó és szókapcsolat van. Ezt szeretnéd mind megtanulni? Miért? Felesleges, töredékét sem használják a mindennapokban.

Nos, első lépésként – ha megvan a célod – , tűzd ki, milyen szinten szeretnél megtanulni. Hiszen nem kell az összes szót megtanulnod, mert még egy anyanyelvi emberke sem tudja ezeket. A hétköznapi életben elegendő 2000 – 3000 szót elsajátítanod, és nem győzöm hangsúlyozni: HASZNÁLNOD KELL EZEKET.

Ha nem tűzöd ki, hogy miért tanulsz, és nem tűzöd ki, mikorra szeretnél elérni és milyen szinten, akkor sehova nem fogsz jutni, vagy csak lassan.

’Ráérek, elhobbizok.’ Oké, tedd meg, de akkor én túl sok leszek, mert azoknak szeretnék segíteni, akik tényleg haladni akarnak.

Ha ráérsz, és elhobbizol, akkor rengeteg „hobbiangol” oldal van, ahol megteheted. Én bajnokokat szeretnék edzeni!

És miért tennéd, ha lehet gyorsabban is tanulni. Felejtsd el a nyelvérzéket. Ezt azok a tanárok találták ki, akik ezzel nyugtatták magukat, hogy valakit nem tudnak a célig segíteni.

Ha a saját anyanyelved megtanultad, akkor az angol nyelvet is megtanulhatod. Az idő tényező pedig rajtad múlik.

A lényeg, hogy ne hasonlítgasd magad a szomszédhoz, aki már 10 éve nyúzza, és még mindig csak annyit tud megkérdezni, „Hogy hívnak?”

Különbözőek vagyunk, különböző célokkal, és különböző tanulási képességekkel. Nem tudhatod, hogy a másiknak miért megy jobban, és nem is biztos, hogy az ő módszere nálad be fog válni.

Ráadásul a nyelv igencsak gyakorlati dolog. Ha megtanulod egy adott szinten, és azután nem foglalkozol vele, kezdheted elölről.

Azért is fontos eldöntened végre, miért tanulod a nyelvet, mert így könnyebb megválasztanod a tananyagodat is.

Ha mondjuk főleg a beszélt kommunikáció a fontos, akkor érdemes arra hangsúlyt fektetned. Ha csak levelezni fogsz, mert üzletember vagy, és a partnerekkel szereted a kapcsolatot tartani, vagy chat-elgetsz az Interneten, akkor helyezd a hangsúlyt az írásra és olvasásra. Magyarán mondva, szakosodj.

Hidd el, ha kijelölöd a célodat, megjönnek a lehetőségek is arra, hogy gyakorold a nyelvet. Kezdő tanulóim hirtelen olyan emberekkel találkoznak, akikkel angolul tudnak (tudnának) társalogni.

Egyik ilyen tanítványommal tényleg csak pár leckét jutottunk előre, amikor is nyaralásra került a sor, és bizony használnia kellett azt a keveset, amit előtte tanult.

Nagyon jól megállta a helyét, és nagyon büszke volt magára. De a nyaralás után már nem olyan kedvvel haladt, mint előtte. A következő nyaralás előtt megint felturbózta magát, hihetetlen sebességgel haladtunk. Ráadásul Amerikába mentek, és nagyon ügyesen nagiválta magát és a családját különböző helyzetekben.

Viszont itt is az volt a bibi, hogy a cél hosszú távú volt, és a következő célig bizony csigatempóban haladt. Mindenesetre ez is jobb, mint a semmi.

A célok kijelölésénél az is fontos, hogy majd mire akarod használni a nyelvet. Ha számítógép kezelésére kell, vagy levelezni akarsz, akkor sokat kell olvasnod, írnod.

Indulj el ebbe az irányba, és ha a jövőben esetleg beszédre is használnod kellene, akkor már könnyebb lesz.

Ha főleg a szóbeli kommunikáció a fontosabb, akkor ennek kell előtérben lenni, amikor tanulsz, vagyis minél többet kell beszélned. Ha csak a könyveket és a nyelvtant bújod, azzal nem fog sem a beszédértésed, sem a beszédkészséged izmosodni.

Ha nem nyelvi doktorátusra készülsz, hanem turistaként akarod használni, vagy külföldi barátaiddal kommunikálni, akkor ne feltétlenül a felsőfokú szintre hajts, az alapfok követelményei bőven megfelelnek, és aztán lehet újabb célokat kitűzni.

Nagyon sokan azért nem haladnak, mert nincs konkretizálva az a cél, és így nem tudják eldönteni, milyen úton haladjanak.

A célod fog téged motiválni, hajtani, de nem mindegy, milyen sebességgel.

Szeretnék egy kis történetet, anekdotát elmesélni a célkitűzésről, amit nem olyan rég a tévében hallottam, és nagyon találó ide:

„A japánok, mint tudjuk, imádják a friss halat. Ennek következtében lassacskán kifogták a halak java részét a partok közelében. A friss hal imádata viszont megmaradt, ezért azt találták ki, hogy nagyobb hajókat építenek, és így nagyobb

távolságokat is meg fognak tudni tenni oda, ahol még sok a hal.

De minél messzebb mentek, annál hosszabb ideig tartott a visszafele út is a zsákmánnyal.

A halak nem jól viselték e hosszú utat, már nem voltak frissek, sőt. Ezt a japánok se jól viselték, nem igazán ízlett nekik a több napos hal íze.

Így hát kitalálták, hogy hűtőket építenek be a hajókba. Ezzel a módszerrel még messzebb is mehettek a halászok, hiszen a halakat ott helyben a hajón le tudták fagyasztani.

A japánok viszont csak a friss halra pályáztak, nem ízlett nekik a fagyasztott hal, ráadásul az árak is zuhantak.

Na erre azt találták ki, hogy tartályokat helyeznek el a hajókon, ahová a halakat élve el tudják helyezni.

Csakhogy a halaknak nem sok helyük volt, így egy idő után szinte élettelenül lebegtek a vízben, mintha sejtenék szomorú sorsukat.

A  japánok ezt érezték is az ízükön, mert bizony a tengerből frissen fogott hal íze egész másmilyen volt. Ezeknek a halaknak nem volt friss hal íze.

Hogy oldották meg a dolgot? Cápákat tettek a vízbe, akik igaz, hogy megettek jó néhány halat, de a többség megmaradt. Viszont volt játszmájuk, ezért nem unták meg az életet, mármint a halak.”

KERESD MEG A CÁPÁD

Keresd meg a cápádat, azaz keress valami igazi hajtóerőt, ami segít abban, hogy legyen értelme a tanulásodnak.

Sok tanulóm van, akinek unokája kinn él valahol Angliában, Amerikában, és szeretnének beszélni velük, ez igen jó „cápa”!
Én kifejezetten azokra a tanulókra szakosodtam, akik a beszélt nyelvet szeretnék megérteni, mert minden angolul van, és meg szeretnék érteni. Jó cél, kezdd el.

Ha megvan a cél, amiért tanulod a nyelvet, akkor azt is tűzd ki, hogy milyen szintig szeretnél eljutni. Ugyanis – el foglak szomorítani – , az angol nyelv tanulását nem lehet abbahagyni.

Még ha alapfokon is szeretnél megtanulni, azt is szinten kell tartanod, és érdemes folyamatosan fejlődni, akár napi egy-egy szó tanulásával, szövegek hallgatásával, vagy a Noémiangol „Hangolódj az angolra” programommal – erről még lesz később szó, hogy miből is áll.

De most jöjjön egy kemény feladatsor. Állj most meg az olvasással, és végezd el a következő 3 lépést. Addig ne menj tovább, amíg ez nincs meg.

Ha leírod nekem akár emailben, akár ide hozzászólásban, megköszönöm, hiszen célom, hogy végigsegítselek az úton, ha engeded, és megtisztelsz vele. Ahogy fentebb olvashattad, sajnos nem jól fogalmazza meg sokszor a tanuló a célját, és ezért halad nehezebben, vagy döcögve, meg-megállva. Írd le nekem a feladatok megoldását, és korrigállak, finomítjuk, amíg teljesen jó nem lesz.

1. FELADAT:

  1. Döntsd el, miért szeretnél angolul tanulni, és ehhez milyen szintű tudás szükséges. Legyen ez egy olyan jól megfogalmazott döntés, ami teljesen leírja a célod. Például, ha külföldre akarsz menni dolgozni, akkor valahogy így nézne ki: „Szeretném, ha a mindennapi életben előforduló élethelyzetekben megérteném a hozzám beszélőket, és én is kényelmesen el tudok ezekről beszélni.”
  2. Döntsd el, mikorra éred el ezt a célod. (Fontos, hiszen a napi tanulási tempód ettől fog függni.)
  3. Válassz magadnak egy olyan tanfolyamot, könyvet, ami ezt a célod segít elérni. Ha még nem tetted meg, kezdj el nézelődni az interneten tananyagok felől, vagy ismerkedj meg a Noémiangol Online Alaptanfolyammal teljes mértékben, és máris belekezdhetsz.