A lecke végeztével képesnek kell lenned mesélned a saját otthonodról.
angolul az otthonodról

Elérkeztünk oda, hogy már egy viszonylag hosszabb angol szöveget is meg tudsz érteni. Hogyan indulj neki?

Arról már olvashattál tőlem sokszor, hogy egy szöveget nem elég egyszer meghallgatni. Lehet, hogy majd az 50. leckénél is vissza kell jönnöd ide ismételni az angolt, de hidd el, sokkal nagyobb lesz a sikerélményed.

Első lépés az angol szavak megtanulása. A szavakat ne magold, hanem próbálj meg velük mondatokat alkotni. Tudom, tudom, még nem megy angolul, és félsz, hogy helytelen nyelvtannal mondod.

Ne félj, nem fog rosszul rögzülni. Alkoss magyar mondatokat, és az adott angol szót tedd bele. Meglátod, sokkal jobban meg fog maradni.

CSAK AKKOR NEM ÉRTESZ MEG EGY HALLÁS UTÁNI ANGOL SZÖVEGET, HA A SZAVAKAT NEM TUDOD.

AZ ANGOL SZAVAK TUDÁSA AZT JELENTI, HOGY NEM CSAK LEIRVA ISMERED FEL, HANEM KIMONDVA IS. Sokan az irott szöveget értik meg, mert nem tanulták meg a szavakat rendesen, és csak az irott kép rögzült. Ennek titka, hogy sokszor meghallgatod, és sokszor kimondod az adott angol szót, ha lehet, mondatban. A sokszor, nem két-három darab mondatot jelent.

1. FELADAT 

SZÓKINCSFEJLESZTÉS

Első feladatod, hogy megismerkedj az új szavakkal.

Indítsd el a jobb oldalon lévő videót, és HANGOSAN ISMÉTELJ mindent, amit hallasz.

Tudod, a füleddel kell kezdened a tanulást.

A szavakat itt is megtalálod leírva, de most először a hallásé legyen a főszerep.

  • FLAT (flet) /flæt/ főnév – ez nem maga az épület, hanem az a hely, ami egy házban vagy épületben van, és egy szobából vagy szobákból áll –lakásMy flat is very big. – A lakásom nagyon nagy.
  • LOTS (lotsz) /lɒts/ főnév – (vagy: a lot) sok valamiből, valakiből – sok, sokatThere are lots of books on the shelves. – Sok könyv van a polcokon. /There are a lot of books on the shelves.
    FIGYELEMHa azt akarod kifejezni, hogy valamiből sok, akkor mindig tedd utána az of szócskát: a lot/lots of shelves, a lot/lots books, a lot/lots money
  • SMALL (szmól) /smɔːl/ melléknév – méretét tekintve alacsonyabb vagy nem olyan nagy mint valami vagy valaki más – kis, kicsi: The small children are playing in the garden. – A kisgyerekek játszanak a kertben.
  • BEAUTIFUL (bjútiful) /ˈbjuː.tɪ.fəl/ melléknév – valamire vagy valakire mondjuk, akit/amit esztétikusnak találunk, jó ránézni – szép, gyönyörű: Is this dress beautiful? – Szép ez a ruha?
  • WITH (wizh) /wɪð/ elöljárószó – valakivel, valamivel együtt, illetve hozzá tartozóan: The baby is playing with her mother. – A baba az anyukájával játszik.

2. FELADAT 

HALLÁS UTÁNI SZÖVEGÉRTÉSED FEJLESZTJÜK!

Indítsd el a videót, és hallgass, hallgass, hallgass.

Azt szoktam javasolni tanulóimnak, hogy minimum háromszor hallgassák meg a hanganyagot.

Ne erőltesd kérlek az írott szöveget, csak amikor már én is kérem, hogy használd!

Inkább menj vissza a szavakra, de semmiféleképpen se olvasd még el most az írott szöveget!

3. FELADAT 

LÁSSUK, MIT ÉRTETTÉL MEG ELSŐRE!

Teszteld angol megértésed

Még mindig nem nézheted a leírt szöveget!

Kattints a jobb oldali képre, és lássuk, mennyit értettél meg elsőre.

Szeretném, ha majd a lecke végén össze tudnád hasonlítani a megértésed, és lásd a fejlődésed a leckén belül is.

4. FELADAT

HALLÁS UTÁNI SZÖVEGÉRTÉSED FEJLESZTJÜK 

Most már nagyobb sebességre kapcsolunk, és a feliratot is látod.

A lenyíló ablakban elolvashatod angolul és magyarul is.

Most pedig hallgasd meg a szöveget!

START!

This is my house. This is not a big house, but it’s beautiful. There are two bedrooms in the house. In my bedroom there is a big bed, a carpet, there are two armchairs and a lot of books on the shelves.

There’s a bathroom with a shower and a toilet. There’s a big kitchen and there’s a big dining room. In the kitchen there are some counters. The counters are white. There is a fridge and a beautiful cooker. I’ve got some knives, spoons and forks, but I haven’t got any flowers in the kitchen.

In the fridge there’s some milk and water but I haven’t got any meat.

I’ve got a beautiful garden and in the garden there’re some flowers. I’ve got two cats and a dog. They are playing in the garden now.

 

Ez az én házam. Ez nem nagy ház, de szép. Két hálószoba van a házban. A hálószobámban van egy nagy ágy, szőnyeg, két szék, és sok könyv a polcon.
Van fürdőszoba vécével és tusolóval, van egy nagy konyha és egy nagy ebédlő. A konyhában szekrények vannak. A szekrények fehérek. Van hűtő és egy szép tűzhely. Vannak késeim, kanalaim és villáim, de nincsenek virágok a konyhában.
A hűtőben van tej és víz, de hús nincs.
Van egy szép kertem, és a kertben vannak virágok. Van két macskám és egy kutyám. Most épp a kertben játszanak.

5. FELADAT

BESZÉDKÉSZSÉG FEJLESZTÉSE

Indítsd el az előző videót és ismételd a hallottakat!
Azaz, egy-egy mondat után állítsd le, és ismételd!
Ha ez jól megy, akkor indítsd el a videót, és mondd te is a beszélővel együtt!
Addig csináld, amíg folyékonyan nem megy!
START!

6. FELADAT

BESZÉDKÉSZSÉG FEJLESZTÉSE

Elérkeztél ahhoz a feladathoz, ahol szeretném, ha mesélnél az otthonodról. Nehezen megy? Semmi gond. A gyerek se úgy jön világra, hogy folyékonyan beszél. Kezdj bele! Ha bizonytalan vagy, akkor írd le a fogalmazásod, küldd el nekem az emailcímemre, kijavítom, és visszaküldöm. De ne akard bemagolni. Hidd el, semmi gond, ha hibásan kezdesz el beszélni, a lényeg, hogy napi szinten gyakorold a beszédet.