Az angol nyelv semmiben sem különbözik más nyelvektől. Már ami a változatosságát és a kivételeket illeti. Hibákat azért követsz el, mert valójában nem gyakorlod be alaposan a szókapcsolatokat, és mert a szavakat önállóan tanulod. Egyes szavak hasonlítanak a másikra, ezért máris rosszul használod, pedig nem mindegy, hogy unalmas vagy unatkozik. Az elöljárószavak használatától pedig a legtöbb tanulót kiveri a víz. Pedig szintén csak gyakorlás kérdése, és hogy jól tanuld meg őket. Ha például valamelyik igének vonzata van, akkor eleve így tanuld.

A legnagyobb hiba a tanulásnál, hogy kiírod a magyar szót, mellé az angol szót. Sosem fogod így használni a szavakat. Vegyél egy jó nagy füzetet, és írd bele a szót, a kiejtését, és alkoss mondatokat vele. Rengeteg jobbnál-jobb szótár van, ahol segítenek neked, és sok példamondatot adnak meg. Ha kezdő vagy, akkor válaszd a Noémiangol Alaptanfolyamot, és megkönnyítem a szótanulásod.

Most is két olyan szót mutatok be neked, amit gyakran összekever a tanuló.

„WAKE UP” és „GET UP” – van különbség?

Igen, van különbség, tehát nem mindegy, melyiket használod. Olvasd el figyelmesen a két szót leírását, és a példamondatokat! Próbálj meg te is saját mondatokat alkotni, és beírhatod hozzászólásodba!

GET UP

Ezt a szókapcsolatot használod akkor, amikor azt szeretnéd kifejezni, hogy ébredés után kikelsz az ágyból, felkelsz onnan. De akkor is használhatod, ha azt akarod kifejezni, hogy valakit felkeltenek az ágyból, vagyis elérik nála, hogy felkeljen az ágyból.

Do you get up early? – Korán szoktál felkelni?
I always have to get up my children. – Mindig ki kell ugrasztanom a gyerekeim az ágyból.
We don’t get up until ten o’clock. – Tízig nem kelünk ki az ágyból.

WAKE UP

WAKE UP” szókapcsolat azt jelenti, hogy felébredsz, azaz kinyitod a szemed, de nem feltétlen kelsz ki az ágyból. De azt is jelenti, hogy valaki felébreszti a másikat.

I wake up at 6.00 but I don’t get up until 7.00. – Hatkor felébredek, de hétig nem kelek ki az ágyból.
I’ll wake you up when I arrive home. – Felébresztelek, amikor hazaérek.
Harry didn’t wake up when the phone was ringing. – Harry nem ébredt fel, amikor a telefon csöngött.