Gyakori hibák sorozatom 2. részében az Elöljárószavakat mutattam be neked, és az egyik leggyakoribb elöljárószó, az ON, első jelentését már megismerhetted.

Miért is okoznak az elöljárószavak olyan sok kavarodást a tanulóknál?

Először is azért, mert anyanyelved használod mankónak, és fordítani próbálod. Sok tanulótól hallottam ezt: „Próbálok logikát találni az angolban, de nem megy.”

Minden nyelvben van logika, azaz vannak alapszabályok, amelyek szerint felépül, és természetesen minden nyelvben vannak eltérések a szabályoktól, kivételek. A magyar nyelv is ilyen, és ha magyar nyelvtan órán ott voltál, akkor ezt megtanulhattad. Mivel a nap több órájában ezt a nyelvet használod, ehhez szoktál hozzá, sokszor természetes, mit hogyan használunk, nem kell hozzá elgondolkoznunk azon, mi logikus és mi nem.

Ha angol nyelven is annyi inger érne, mint magyar, hidd el, ugyanilyen természetes lenne. Ne keresd ugyanazt a logikát az angolban, mint a magyarban! Van, ami megegyezik, van, ami nem.

Az elöljárószavak az utóbbi kategóriába tartozik.

És ha tényleg meg akarod érteni, mert nem tudsz napi 5-6 órát angolozni, filmet nézni, angolul beszélgetni stb., akkor szükséged van az alap nyelvtani szókincsre: tudnod kell, mi a főnév, melléknév, alany, állítmány, tárgy.

Az elöljárószavak általában pici szavak, rövidek (on, in, at, from, above). Mindig utalnak valamire, nem állnak önmagukban, és pont ezért okoznak nagy kalamajkát, mert önállóan akarod tanulni őket. No, itt aztán tényleg működik az, amit mindig hangoztatok: alkoss mondatokat a szavakkal tanulásnál, és ne a magyar megfelelőjét magold be hozzá. Nézzünk egy példát.

He is sitting on the table. Az ON elöljárószó önmagában semmit nem mond nekünk, hiszen a szótárban legalább 30 jelentése van, ebből nem tudhatod, hogy melyik. De a mondatban már látjuk, hogy összeköti a személyt egy tárggyal, így megértjük, hogy a személy az asztal tetején ül.

A lenti videóból megtanulhatod az ON elöljárószó fő jelentéseit, példamondatokkal együtt. Érdemes saját példamondatokat is gyártanod, hogy ne csak felismerd, hanem használni is tudd ezt az elöljárószót.

Várlak a Fülesprogramom első részére, a Noémiangol Online Alaptanfolyamon, ahol biztos lehetsz benne, hogy jól megismerkedhetsz ezekkel az apró szavakkal is, és be is gyakoroljuk őket, hogy használni is tudd.