Az angol nyelv semmiben sem különbözik más nyelvektől. Már ami a változatosságát és a kivételeket illeti. Hibákat azért követsz el, mert valójában nem gyakorlod be alaposan a szókapcsolatokat, és mert a szavakat önállóan tanulod. Egyes szavak hasonlítanak a másikra, ezért máris rosszul használod, pedig nem mindegy, hogy unalmas vagy unatkozik. Az elöljárószavak használatától pedig a legtöbb tanulót kiveri a víz. Pedig szintén csak gyakorlás kérdése, és hogy jól tanuld meg őket. Ha például valamelyik igének vonzata van, akkor eleve így tanuld. 

A legnagyobb hiba a tanulásnál, hogy kiírod a magyar szót, mellé az angol szót. Sosem fogod így használni a szavakat. Vegyél egy jó nagy füzetet, és írd bele a szót, a kiejtését, és alkoss mondatokat vele. Rengeteg jobbnál-jobb szótár van, ahol segítenek neked, és sok példamondatot adnak meg. Ha biztosra akarsz menni, akkor válaszd a Noémiangol Alaptanfolyamot, és megkönnyítem a szótanulásod, hiszen az összes leckében képes-hangos szótár van.

Példák gyakori hibákra

Ismét szeretném, ha először a „füledre támaszkodnál”. Hallgasd meg a hibás mondatot, ha kell, többször is, és hallás után találd meg benne a hibát! Csak utána nézd meg a megoldást. Ha Te is elköveted ezeket a hibákat, akkor gyakorold be alaposan! A lenyíló ablakban meg is hallgathatod a helyes mondatot.

Helyes mondat: She looks forward to dancing with him.

Hibás mondat: She looks forward to dance with him.

LOOK FORWARD TO  – alig várni valamit. Ha utána igét szeretnél mondani, akkor az ige -ING ragot kap: I look forward to going to London. – Alig várom, hogy Londonba mehessek.

Helyes mondat: Every student likes the teacher.

Hibás mondat: Every students like the teacher.

EVERY után a főnév egyes számban van, éppen ezért az ige is egyes számban marad, ezért kapott a LIKE ige -S ragot.

Helyes mondat: I like tea very much.

Helytelen mondat: I very much like tea.

Tipikus hiba, hiszen igyekszünk ragaszkodni a magyar szórendhez. Figyelj oda, hogy az után mondd a NAGYON kifejezést, amit szeretsz.

Helyes mondat: I visited my mother yesterday.

Helytelen mondat: I have visited my mother yesterday.

Mivel a mondatban benne van egy múltra vonatkozó határozószó – tegnap – , ezért nem használhatsz Present Perfect igeidőt. Érdemes átismételned a kettő közötti különbséget.

Írd meg a hozzászólásba, hogy Te elköveted-e ezeket a fenti hibákat, vagy számodra ez már mind ismert volt? 

Írd meg, hogy Nálad mi a gyakori hiba, amire nagyon oda kell figyelned!