NEXT TO vagy BESIDE – MIT JELENTENEK?

Egy nyelv szavakból és azok helyes sorrendjéből áll. Ha a szavakat érted, már nyerő helyzetben vagy. A helyes sorrend maga a nyelvtan, tehát a mondatszerkesztés. Magolhatsz mondatokat, de ha a szavakat nem érted, akkor az sokáig nem marad meg! Ugyanígy, ha szavakat magolod, de valójában nem érted, az sem fog megmaradni, vagy helytelenül használod.

A két elöljárószónak külön-külön is egynél több jelentése van, mi itt most nem fogjuk minden jelentését megtárgyalni, mert természetesen jelentésüket tekintve a két szó nem cserélhető fel mindig.

Mindkét szó helyre utaló elöljárószó, és valami vagy valaki helyzetét pontosítja. Jelentésük hasonló: egy másik tárgy vagy személy mellett, az oldalánál.

Ha a fenti képet megnézed, akkor a krumpli az üdítő mellett van, a hamburger az üdítő mellett van. Használhatod a NEXT TO és a BESIDE szavakat is.

NEXT TO vagy BESIDE – VAN-E KÜLÖNBSÉG?

Nagyon szeretem az Oxford szótárt forgatni, mert nagyon sok extra információt ad a szavak használatáról. Nem csak a jelentést írja le (angolul), hanem elmondja, milyen szinten kell tudnod ezt a szót, és ez azt is elárulja, milyen gyakori az a szó.

Ha rákeresel a NEXT TO elöljárószóra, mellette az A1 jelölést találod. Röviden annyi erről a szintről, hogy ez egy alapszint, ahol alapszintű mondatok megértése a lényeg, tehát tényleg az alapok alapja tartozik ide, vagyis a leggyakoribb 2000 szóban benne van ez a szó. Ha erről a szintről szeretnél részleteket olvasni, kattints ide.

Ha rákeresel a BESIDE szóra, mellette már a B2 jelölést látod. Ez a szó tehát ritkább, és ráadásul formálisabb, nem feltétlen a mindennapok beszélt nyelvezetébe tartozik bele, inkább a hivatalosabb, nem pedig a közvetlen szóhasználatra jellemző, ezért ritkábban találkozhatsz vele, mint a NEXT TO szóval.

De jelentését tekintve – ebben az értelemben – nincs különbség.

A NEXT TO kiejtése lehet hangsúlytalan, kb: neksztö

Vagy lehet hangsúlyos, ez kb így hangzik: nekszt tu

Hallgasd meg a BESIDE kiejtését (bi’szájd):

Teljes Online Angol Tanfolyami Programom A0 szintről B2 szintre visz, ahol több mint 3000 szót gyakorolhatsz be, és tanfolyamom elején a kezdők hallás utáni értését megkönnyítem. A program lépéseit úgy állítottam össze, hogy szépen végiglépdelj rajta, és elérd a haladó szintet, és a mindennapi élet használható elemeit illesztettem be. Helyes mondatszerkesztés, beszédgyakorlatok, hallás utáni tanulás, hogy az angol kiejtést is megértsd.

Ha még bizalmatlan vagy, esetleg nem akarsz online tanfolyamon részt venni, akkor tekintsd meg tankönyveim.