MELLÉKNEVEK: -ED vagy -ING

Időnként kapok olyan kéréseket, hogy készítsek listát az -ed és az -ing melléknevekről, mert zavaros a használat. Ebben a leckében nem listát hoztam, hanem egy rövid leírást arról, hogy mi is a különbség, mert ha megérted a különbséget, akkor nincs szükséged magolásra. Első a megértés és utána jöhet a gyakorlás! Magolásnak nincs helye és értelme.

Az -ING végződésű melléknevek olyan dolgokat, eseményeket írnak le, amelyektől valamilyen érzésünk támad.

Például, ha azt hallod: The film was boring. A film unalmas volt. Ebben a mondatban egy dolgot írtunk le a boring melléknévvel.

Rengeteg melléknévvel írhatunk le dolgokat, eseményeket: relaxing (pihentető, nyugtató) lehet egy nyaralás, surprising (meglepő) lehet egy váratlan vendég, akit már rég szerettél volna látni, exciting (izgalmas) lehet egy történet, amit neked mesélnek, és még sorolhatnám.

Az -ED végződésű melléknevek írják le a személyes érzelmünket valamivel vagy valakivel kapcsolatosan.

Például, ha ezt hallod: I was surprised, because Tim came to the party, too. Surprised melléknévvel fejezed ki, hogy meglepődtél, azaz a “meglepődöttséget” érezted.

Lehetsz bored (unott), mert a film boring (unalmas). Az érzés maga a bored. Lehetsz confused (összezavarodott), mert nem értesz egy magyarázatot. Remélem, ettől a magyarázattól nem vagy confused, és nem confusing a magyarázatom:)

A fenti két szabályt értsd meg, és természetesen alkoss saját példákat, mert így fog beépülni minden szó. Alkoss példákat, mi interesting számodra és mitől vagy Te magad interested, stb.

Ha pedig úgy érzed, érted, és tudod használni, teszteld magad!

/15
402

Válaszd ki a mondatba illő szót!

Are you ......... in the new film?

This music is .................., I don't really like it.

I was ............. at how expensive your dress was.

I hate listening to Jim's invented stories. They're ................ .

James was rather  ............... when his team came in second place.

I was ............. to stay home alone.

My textbook is very ........... , I don't want to read it.

The film was not very good at the beginning, but later it got more .............. .

Our holiday was horrible. We spent four  ............... hours in the airport.

My daughter was ............... , but I found the situation highly ............. .

You're looking very .............. today. - Yes, I had a very good weekend.

He gets ................. when people don’t understand what he’s trying to say.

My whole family was at the party. I was so ................. .

The situation is becoming very ................... .

I was ........... with my school report.

Your score is

Ha tudod, hogyan tanulj, és megfelelően elsajátítod az alapokat, melyek a beszédhez és a hallás utáni értéshez kellenek, akkor ezeket a szavakat sem fogod összekeverni. Noémi Online Alaptanfolyamom pont azért hoztam létre, hogy az alapokat helyretegye nálad. Ha haladóbb tanulónak érzed magad, de nem megy a beszéd és a hallás utáni értés, nálad is az ALAPOK nincsenek a helyén. Iratkozz be, és tanuld meg használni az angol nyelvet! Mert egy idegen nyelvet használni kell, és használva a legjobb tanulni!

Teljes Online Angol Tanfolyami Programom A0 szintről B2 szintre visz, ahol több mint 3000 szót gyakorolhatsz be, és tanfolyamom elején a kezdők hallás utáni értését megkönnyítem. A program lépéseit úgy állítottam össze, hogy szépen végiglépdelj rajta, és elérd a haladó szintet, és a mindennapi élet használható elemeit illesztettem be. Helyes mondatszerkesztés, beszédgyakorlatok, hallás utáni tanulás, hogy az angol kiejtést is megértsd.

Ha még bizalmatlan vagy, esetleg nem akarsz online tanfolyamon részt venni, akkor tekintsd meg tankönyveim.