Miért nem érted a hallás utáni szövegeket!

Bármit is tanulj, mindent apró lépésekben kell elkezdened, így van ez az angol tanulással is. Ha már folyamatos újrakezdő vagy, és elégedetlen vagy a hallás utáni értéseddel, akkor most elmondom a tutit.

Tanulók özönlenek nap mint nap hozzám a Próbatanfolyamomra, és amikor megkérdezem tőlük, hogy mióta tanulnak, mi a gondjuk, akkor a nagy százalékuk annyit mond, hogy bizony a hallás utáni értés nehezen megy, pedig tudják a szavakat, de összefüggő mondat, szöveg nem megy.

Nekem erre egyszerű a válaszom: “Tessék naponta hallgatni angol szövegeket. Tele az internet vele, nem szükséges újabb és újabb tanfolyamra ehhez beiratkoznod.”

Mégis ezt teszed: újabb és újabb oldalt látogatsz meg, és reméled, hogy lesz valami csodamódszer, ami majd elmondja neked a NAGY TITKOT.

Hát, el kell szomorítsalak.

NINCS TITOK.

Igen, hallgatni kell. De….

  1. Ha te nem vagy hajlandó tanulni, hanem a csodát várod, akkor soha nem tanulsz meg angolul érteni. Hajlandónak kell leülnöd és csinálnod.
  2. Az alapoknál kell kezdened, mert ha nem érted az összefüggő szöveget, akkor az azért van, mert nem jól tanulod a szavakat, nem jó tananyagot tanulsz, vagy egyáltalán semmilyen tananyagod sincs, amiből tanulj, és össze-vissza bóklászol az Internet bugyraiban.
  3. Nem veled van a baj,hiszen ha a magyart megtanultad, az angol miért ne menne!

Miért mondatokkal kezdünk a tanfolyamomon?

Minden egyes leckében szavakat is kell természetesen tanulnod, hallás után, a füleddel.

De ha a szavakat egymás mellé teszed, akkor a hangok módosulnak, és ezért van az, hogy összefüggő szövegeket nehezen, vagy egyáltalán nem érted.

Már a próbatanfolyamon több száz mondatot kell hallás után felismerned értelmezned, és így igazából még a nyelvtant sem kell tanulnod, mert ezekkel a mondatokkal begyakorlod.

Igen, lehet, hogy több ezer mondatot is hallgatnod kell, de ezek segítenek abban, hogy a tanfolyam későbbi leckéiben előforduló összefüggő, több soros szövegeket is megértsd.

Amit most hoztam feladatot, nem könnyű, pedig nagyon alap (basic) mondatokat tartalmaz.

Egyrészt azért nehezebb, mert nincs lassítva, normál tempójú mondatok.

Másrészt azért is nehéz, mert nem a tökéletes magyar megfelelőjét fordítottam le a mondatnak, hanem valamely részét kiemeltem.

A lényeg, hogy a három magyar mondat közül azt kell kiválasztanod, AMELY CSAKIS IGAZ TÉNYEKET közöl az elhangzott angol mondat alapján.

Írd meg a hozzászólásba, hogy sikerült!

Hallgasd meg a mondatot, és válaszd ki, hogy melyik a hozzá illő magyar mondat (nem feltétlen szó szerinti fordítást látsz)!

1. 
2. 
3. 
4. 
5. 
6. 
7. 
8. 
9. 
10.