AZ EGYIK LEGJOBB MÓDSZER A HALLÁS UTÁNI ÉRTÉS FEJLESZTÉSÉRE

Ez a cikkem azoknak szól, akik már nem teljesen kezdők.

Ha Te teljesen kezdő vagy, akkor menj a főoldalra, és iratkozz fel Próbatanfolyamomra, vagy iratkozz fel Önállóan végezhető online Alaptanfolyamomra, ahol a nulláról építkezünk.

De ha már egy ideje tanulsz, és Neked is a legnagyobb problémád, hogy nem érted a beszélt angolt, és kevés a szókincsed, akkor kérlek, olvasd és tanulmányozd végig ezt a kis cikket, mert tényleg a legjobb módszert mutatom meg neked.

NEM, NEM CSODA MÓDSZER, RENGETEGET KELL DOLGOZNI VELE, de ezzel lehet legjobban, leghatásosabban haladni.

Rengeteg módszer van a hallás utáni értés fejlesztésére, de BÁRMELYIKET IS VÁLASZTOD, egyetlen alapvető oka van, ha nem fejlődsz: SZÓKINCS.

Képzeld csak el, hogy egy elindítasz egy idegen nyelvű filmet, minden magyar felirat nélkül. A gesztusokból meg lehet érteni pár szót, ha már nagyon sokszor hallod, de a folyamat pontosan olyan lassú, mint amilyen lassan a saját anyanyelved is tanultad. Évek kellettek, mire a megfelelő szókinccsel rendelkeztél, és ne feledd, közben már “rá voltál kényszerítve”, hogy kifelé is áramoltass, tehát beszélj, és később írj is.

Ha a hallás utáni értéssel gondod van, akkor elsősorban a szókincsed kell stabilizálni és bővíteni, miközben hallgatsz-hallgatsz és hallgatsz!

A FŐ PROBLÉMA

A fő probléma abban rejlik, hogy a tanulónak kevés a szókincse, tehát a hallott szöveget, ha leírva is látja, nem érti, mert ismeretlen szavakkal van tele.

A nulladik lépés az, hogy megfelelően kellene tanulnod a szavakat, vagyis nem csak az írott formájában, hanem hallás után is. Erre most nem térek ki, mert Próbatanfolyamomon és Alaptanfolyamomon is többször elmondom, hogyan tanuld a szavakat, hogy azokat ne csak írott alakjukban ismerd fel, hanem hallás után is.

Képzeld el a tanulás folyamatát lépcsősorként.

Ha még csak az első lépcsőn tartózkodsz, tehát például 400 szavas szókincsed van, akkor ezzel a négyszáz szavas szókinccsel kellene nagyon magabiztosnak lenned, és csak akkor haladni tovább a másodikra.

Mindannyian mások vagyunk, és van akinek ehhez elég pár óra, van akinek több óra szükséges. Egy tanfolyam az alap haladási irányt mutatja meg, de közben a tanárnak kötelessége személyre szabott tananyagot javasolnia, mutatnia. Semmi gond azzal, ha a nyelvtanfolyamodon haladsz tovább, fejlődsz, de ha nem érzed magad magabiztosnak a hallás utáni értésben, akkor azt jelenti, hogy valamelyik lépcsőn még ott kellene tartózkodnod, kifejezetten azért, hogy a szókincsed nagyon stabil legyen, ami azt jelenti: hallás után megérted a hallottakat gondolkodás nélkül, megállás nélkül, vagy anélkül, hogy magyarra kellene fordítanod a hallottakat.

A MÓDSZER, AMI MINDENKINÉL MŰKÖDIK

Hallgass a szintednek megfelelő hanganyagot! Erre a legjobbak a hangos könyvek!

Szerencsére egyre több kiadó van, aki nem csak nyelvkönyveket készít, hanem hangos könyveket is készítenek, különféle szókincs szintekhez rendelve, de az Interneten is rengeteget találhatsz!

Ez a módszer mindenkinél működik, csak csinálni kell és SZERETNI! Hoztam neked példákat is, és azonnal el is kezdheted a gyakorlást, megállapíthatod, hogy milyen szinten vagy, milyen típusú könyvekkel kezdj, és azt is elmondom neked, HOGYAN OLVASS, HOGYAN HALLGASS, hogy hatékony legyen!

Ha Neked is a célod az angol nyelvű filmek nézése, akkor ez egy kiváló módszer! A filmek megértéséhez több mint 8000 szavas szókinccsel kell rendelkezned, ez egy kiváló módszer ennek kifejlesztésére!

Létezik már nagyon kezdőknek is hangos kiadvány, ez kb. 300 szavas szókincset határoz meg. Én viszont azt javasolnám, hogy az Elementary (Level1) szintnél kezdj el hangos könyvekkel foglalkozni, mert ott már van múlt idő, folyamatos jelen, egyszerű jelen, összetett mondatok is, tehát sokkal jobban be lehet vele gyakorolni a mondatszerkesztést is. Ez körülbelül 400-800 címszót jelent. A címszó az a szó, amit a szótárban kiemelve látsz, tehát ha a LOOK szóra rákeresel a szótárban, az egy címszó, de ennek a szónak több jelentése is lehet.

Tehát, lehetséges, hogy a könyvben, amit olvasol (és hallgatsz), háromszor is megtalálható a LOOK szó, de mindhárom jelentése más-más.

Ha kíváncsi vagy mindegyik szintre, és hogy hány címszót kell tudnod, illetve milyen mondatszerkesztés (azaz nyelvtan) a követelmény, akkor alább megtalálod.

Ezen a szinten kb. 400 címszóval íródtak a könyvek, és a következő nyelvtani elemeket tartalmazzák a könyvek, hanganyagok: Present Simple, Present Continuous, Past Simple, felszólítás, can/cannot/must, going to jövő

Ezen a szinten kb. 700 címszóval íródtak a könyvek, és a következő nyelvtani elemeket tartalmazzák a könyvek, hanganyagok: Present Perfect, Past Continuous, will jövő idő, must not, have to, could, melléknevek fokozása

Ezen a szinten kb. 1000 címszóval íródtak a könyvek, és a következő nyelvtani elemeket tartalmazzák a könyvek, hanganyagok: Present Perfect Continuous, Past Perfect, should, may, used to, mellékmondatok, függő kérdés, függő válasz

Ezen a szinten kb. 1400 címszóval íródtak a könyvek, és a következő nyelvtani elemeket tartalmazzák a könyvek, hanganyagok: Past Perfect Continuous, Szenvedő szerkezet, Feltételes mondatok, Gerund

Ezen a szinten kb. 2500 címszóval íródtak a könyvek, és a következő nyelvtani elemeket tartalmazzák a könyvek, hanganyagok: Szenvedő szerkezet (infinitive, gerunds), advanced modal meanings, clauses of concession, condition

1. lépésként válaszd ki, milyen szintről indulj

Különböző kiadóknál más és más a szintek besorolása, tehát míg az Oxford kiadónál hat szint van, más kiadóknál lehet ennél több, és hogy milyen szólistával “dolgoznak”, az is egyedi, de kb. az alábbi módszer szerint jól behatárolható, hogy melyikkel indulj el.

Lehet, hogy te a tanfolyamodon már Intermediate szinten vagy, az is lehet, hogy már minden mondatszerkesztésben profi vagy, de ha a szókincsed nem stabil, és hallás után fordítasz magadban, akkor tuti nem vagy azon a szinten stabilan, bizony kár lenne az Intermediate szinten kezdened, tehát ne így döntsd el, honnan indulj!

Én most neked segítségképpen 4 különböző szintű hangos könyvet hoztam, hogy segítsek Neked kiválasztani, hol is vagy, honnan indulj. A legideálisabb tényleg a könyv lenne, mert még nem kell hallgatnod. Ezeket a videókat megtalálod a cikk végén!

Indítsd el a videót, némítsd le, és OLVASÁS alapján döntsd el, mennyit is értesz belőle!

Azért nem a hallás után kell eldönteni, mert lehet, hogy az írott formát megérted, (és az már egy jó kiindulás,) hiszen az olvasás általában erősebb készség, mint a hallás.

Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket:

a) Szótár nélkül képes vagyok elolvasni és megérteni?

b) Elég gyorsan olvasok, vagy meg kell állnom gondolkozni?

Ha képes vagy elolvasni szótár nélkül, viszonylag jól megy, vagy időnként van benne ismeretlen szó, de még nem elviselhetetlenül sok, akkor indítsd el újra és csak a hanganyagot figyeld!

Ha ez is kényelmesen megy, vagy csak időnként kell megállnod, mert hallás után van néhány szó, amit nem ismertél fel, de tudod követni a hanganyagot, akkor ez a szint a tiéd, vagy mehetsz eggyel magasabb szintre.

2. lépés – Hogyan tanuld a könyveket, hogy legyen eredménye

Először is olyan könyvet szerezz be, amihez van hanganyag. Idegen nyelvű könyvesboltokban, vagy a kiadók honlapjáról is beszerezhetőek, és már 1000-2000 ft-ért megveheted, tehát nem nagy költség, de az Interneten is találhatsz.

Az alábbi módszer egy javaslat, természetesen saját bevált módszered szerint is haladhatsz.

Csak a könyvet vedd elő, és még csak olvass!

Szedj össze belőle minden szót, ami számodra új, nem érted, és tanuld is meg őket, ez nagyon fontos. Ha most megtanulod, akkor később, amikor újból előbukkan, már érteni fogod.

Indítsd el a hanganyagot, és ha azt veszed észre, hogy leállsz, gondolkozol, akkor tényleg állj meg, mert valószínűleg egy szót vagy szavakat nem értesz hallás után.

Ilyenkor érdemes egy hangos online szótárhoz menned (pl a Longman, Oxford, Cambridge online szótárai kiválóak), és meghallgatnod a szót, majd ismételned, hogy rögzüljön a kiejtés is.

Ha így végigmentél a könyvön, jöhet a következő, és érdemes időnként elővenni a korábbiakat, esetleg naplót vezetni róla.

Csak akkor menj következő szintre, ha úgy érzed, az adott szinten stabilizálódtál!

1. SZINTŰ SZÖVEG

2. SZINTŰ SZÖVEG

3. SZINTŰ SZÖVEG

4. SZINTŰ SZÖVEG