Igyekszem mindig hangsúlyozni a HANGOS tanulást, legyen az hallgatás, vagy beszéd. Ez az a két készség, amit legtöbbet kellene fejlesztened. Mégis, ez az a két készség, aminek fejlesztésére a legkevesebb időt szánod.

A beszédet még csak-csak meg tudom érteni, hiszen nincs melletted senki, akihez beszélni tudnál, viszont ennek fejlesztésére is különböző módszereket írtam már le itt is a blogba, mint például a 4/3/2 módszert, de sajnos sokan le vagytok ragadva, a „nincs aki kijavítson” gondolatnál, pedig megy anélkül is, legalább próbáld ki!

A HALLGATÁS PROBLÉMÁJA

Szövegek hallgatásánál a probléma, hogy nem érted, és ezért semmi kedved folyamatosan hallgatni. Ez így van. Megint előkerült a kis hamis: a szókincs.

Belekerülsz egy folyamatos értelmetlen körforgásba: nem érted a szöveget, mert nem elég nagy a szókincsed. De ha meg csak szavakat tanulsz – még ha hangosan is teszed – , és nem hallgatsz napi szinten angol hanganyagot, szenvedni fogsz a hallás utáni értéssel.

Mi a megoldás?

Olyan szövegek hallgatása, amit megértesz. Noémiangol Online Alaptanfolyamom ezért építettem fel így. Az első leckékben apró, rövid mondatokat hallgathatsz, majd jönnek a rövid szövegek, míg a tanfolyam felénél már szinte csak szövegeken keresztül tanulsz meg mindent. Így kellene tanulnod: hangosan, és fokozatosan, lépésről-lépésre növelve a hallás utáni szövegek mennyiségét. Ha lemaradtál a korábbi blogbejegyzésről, érdemes elolvasnod, amit a lépésről-lépésre módszerről írok.

Ahogy többen megjegyeztétek már nekem, nem elég hallgatni, meg is kell érteni. Így van.

Ezért érdemes olyan szövegeket hallgatnod, amiben kevés új szó van, így ezeket könnyedén meg tudod tanulni, ezáltal két legyet ütsz egycsapásra: a hallás utáni értésed is fejlődik, és a szókincsed is gyarapodik.

Most egy hangos novellát hoztam neked, feliratosan, hogy ki tudd szűrni a számodra új szavakat. Akkor is meghallgathatod, ha nagyon kezdőnek tartod magad, hiszen a fülednek szokni a kell a furcsa angol kiejtést, tehát ártani nem fog.

Ez a szöveg egyszerű, nincsenek benne bonyolult igeidők és szavak sem.

  1. lépés: Indítsd el az első videót, de még ne nézd az írott szöveget, csak hallgasd.
  2. lépés: Indítsd el az első videót, és figyeld az írott szöveggel együtt.
  3. lépés: Indítsd el a második videót, ahol már a magyar felirat is ott van, így ki tudod szűrni a számodra új szavakat, és meg tudod tanulni.
  4. lépés: Használd a papapáj-technikát!
  5. lépés: Menj a novella 2. részére!

Jó hallgatást!