Hogyan kezdj neki a hallás után értésed fejlesztésének

“Nem megy a hallás utáni értés,kétségbe vagyok esve.”

“Meg lehet egyáltalán érteni az angolt?”

“Annyira szeretném érteni a filmeket, de olyan gyorsan beszélnek.”

Szinte alig jön hozzám olyan jelentkező, aki ne a hallás utáni értésen stresszelne állandóan.

Hogyan kezdj neki?

Csak azt tudom Neked is mondani, mint minden tanulómnak több mint 30 éve:

1. Legyen egy tanulási programod: akár tanfolyam, akár magántanár, akár online tanfolyam formájában, de valamilyen összefüggő tananyagot kell találnod, és haladnod rajta arra a szintre, amit el szeretnél érni. Tudom, hogy rengeteg tananyag van az Interneten, de ha te kezdő és újrakezdő vagy, szinte lehetetlen összevadászni úgy, hogy az szép fokozatos, lépésről-lépésre fejlődés legyen, és a te szintednek megfelelő legyen. Valamilyen angol tanfolyamra iratkozz fel! Nem kell, hogy hozzám gyere, találd meg a neked működő módszert, rendszert, és haladj rajta!

2. El kell kezdened hallás után tanulnod, és hallott szókincset kifejlesztened, szintén a te szinteden. Igen, nézz és hallgass sok angolul beszélő filmet, még ha feliratos is, még ha nem értesz belőle semmit, vagy alig, akkor is, mert segít. A Netflixen például rengeteg ilyet találsz, és a filmeket le is lassíthatod, ha gyorsnak találod a beszédet. Sokat kell vele foglalkoznod, de ha ez számodra a szórakoztató tanulás, akkor miért ne!

De ha még nem tartasz itt, tehát kezdő vagy újrakezdő a szinted, akkor feltétlen szerezd már három Hangos gyakorlókönyvem egyikét vagy mindegyiket.

E-BOOK! Pdf-formátumban tudod letölteni, a hanganyagokat pedig mp3 formátumban!

– Segít a hallott szókincs fejlesztésében, illetve ha ezeket az alapszavakat csak írott alakjukban ismered fel, akkor begyakorolhatod, hogy hallás után is felismerd őket.

– Segít magabiztosságra szert tenni, mert fokozatosan készít fel az összefüggő szövegek megértéséhez.

– Maga a mondatszerkesztés is alap, hogy ne legyen figyelmed a bonyolultabb nyelvtan megértésében.

Nincs még egy ilyen könyv a könyvpiacon, pont ezért készítettem, mert nem tudtam mit ajánlani tanulóimnak, akiknek még több gyakorlásra van szükségük az átlaghoz képest!

“Megnéztem a szójegyzéket, a 300 szóból 3-4 szó van, amiben bizonytalan vagyok, de szövegkörnyezetben ezeket is értem. Úgy értékelem az angol “tudásomat”, hogy a 2. könyv anyagához képest – olvasási, írási, mondatszerkesztési, nyelvtani szempontból magasabb szinten vagyok, viszont beszédértés és beszédkészség szempontból nagy hátránnyal küzdök. 
Néhány gyakorlatot meghallgattam, azt tapasztaltam, hogy a lassú szöveget kivétel nélkül megértettem, a normál szöveget szinte mindig többszöri meghallgatás után értettem meg, de csak a lassú szöveg meghallgatása után. 
Teljesen egyetértek azzal, amit a 2. könyv bevezetőjében írtál, hogy kinek javaslod a könyvet. Nekem ez telitalálat. Azért is jó nekem ez a hangoskönyv “szint”, mert nem kell a mondatszerkesztésre, a nyelvtanra, vagy a szavakra (esetleg ismeretlen szó miatt nem értek valamit) figyelnem, mert ezeket már tudom, hanem CSAK EGY dologra kell koncentrálnom, a beszédértésre. Ez kihívás lesz, de nem nyögvenyelős. Nagyobb az esély a sikerélményre így, hogy a figyelmemet nem kell megosztanom.” Garab Kinga

Teljes Online Angol Tanfolyami Programom A0 szintről B2 szintre visz, ahol több mint 3000 szót gyakorolhatsz be, és tanfolyamom elején a kezdők hallás utáni értését megkönnyítem. A program lépéseit úgy állítottam össze, hogy szépen végiglépdelj rajta, és elérd a haladó szintet, és a mindennapi élet használható elemeit illesztettem be. Helyes mondatszerkesztés, beszédgyakorlatok, hallás utáni tanulás, hogy az angol kiejtést is megértsd.

Ha még bizalmatlan vagy, esetleg nem akarsz online tanfolyamon részt venni, akkor tekintsd meg tankönyveim.