Hány angol szót kell megtanulnom?

Hiszen természetes, hogy mindenki a legkevesebb erőfeszítéssel szeretné elérni azt a szintet, amikor már azt mondhatja, hogy „tudok angolul beszélni”.

Nagyon különbözőek vagyunk, különböző célokkal.

Első lépésként azt döntsd el, mire szeretnéd használni az angolt!

Ha ezt eldöntötted, akkor jöhet a következő kérdésre a válaszod:

Milyen szintig szeretnél eljutni?

Sokan tévesen először a szintet határozzák meg, vagy még azt sem tudják, milyen szint szükséges az adott cél eléréséhez. Írtam már korábban egy cikket ebben a blogban a különböző szintekről, ezt ide kattintva megtalálod.

Ha te például az angol nyelven adott filmeket szeretnéd megérteni, az egyáltalán nem alapfok, vagyis legalább az ANGOL C1 szintre kell eljutnod ahhoz, hogy megérts egy filmet, angol felirat nélkül. Ehhez igen sok szó, kifejezés szükséges, hiszen a filmekben többnyire szlengek vannak, állandósult szókapcsolatok, vagyis a mindennapi angol nyelv szavainál jóval többet kell tudnod. Hátránya még az is, hogy sok a háttérzaj, zene, ami még jobban nehezíti a megértést, tehát igen stabil hallás utáni értésre van szükséged.

Rengetegen írjátok nekem, hogy csak az éves nyaraláshoz kell, mert olyan kellemetlen, hogy nem tudtok megszólalni.  Ehhez elegendő nyaralás előtt egy gyorstalpaló! Miért? Mert ha évente egyszer mész nyaralni, az év többi részében nem foglalkozol a nyelvvel, és bizony elkopik.

Mindig olyan célt tűzz ki, amit folyamatosan életben tudsz tartani, amit minden nap előveszel, mert annyira érdekel!

NEKED MIT JELENT AZ: „BESZÉLEK ANGOLUL”?

Ha megkérdezik tőled: „Do you speak English?”, mit felelnél?

Ha tudsz kérni egy csésze kávét, vagy a repülőtéren eligazodsz, akkor az már igen válasz lenne a kérdésre?

Nehéz, igaz? Mindenkinek mást jelent a „beszélem a … nyelvet”. Ha a globális felmelegedésről nem tudsz angolul beszélni, de a mindennapi életben eligazodsz, akkor beszéled a nyelvet vagy sem?

No, ezért gyűlölöm a nyelvvizsgákat, legalábbis a felsőfokú nyelvvizsgát. Olyan témákról kell beszélned, ami már egyfajta oktatást is feltételez, hiszen attól, hogy a globális felmelegedésről nem tudsz beszélni angolul, még beszélhetsz anyanyelvi szinten. Biztos van olyan téma, amiről még magyarul sem tudnál beszélni, nem tudnál hozzászólni, de beszéled a magyar nyelvet. Meglehet, egy nyelvvizsgát nem tudnánk letenni a saját nyelvünkön.

Nos, ezért nehéz választ adni arra a kérdésre, hogy hány szó is szükséges ahhoz, hogy azt mond, beszéled az angol nyelvet.

„Beszélni az angol nyelvet” azt jelenti, hogy képes vagy megértetni magad a számodra szükséges helyzetekben, és képes vagy ezekben a helyzetekben a másikat megérteni.

A tanfolyamom első leckéjétől fogva a beszédre „késztetlek”, tehát már tudsz beszélni, azokkal a szavakkal, amelyeket addig tanultál. Ha így végiglépdelsz a 300 leckén, akkor bizony egyre magasabb és magasabb szinten fogsz beszélni. A tanfolyam kb 3000 szót tartalmaz, amit ha jól tudsz forgatni, bármit, BÁRMIT ki tudsz fejezni.

Képzeld csak el, hogy a Longman angol szótár mindössze 2000 szóval fejez ki több millió fogalmat, meghatározást. El tudod képzelni? Mindössze 2000 szóval!

AHHOZ, HOGY BESZÉLJ ANGOLUL, NEM KELL TÖBB EZER SZAVAK SZÓKINCS

Hiába magolsz be naponta 10-20 szót, és nevezed meg passzív tudásnak, nem mész vele sokra, ha ezeket a szavakat nem használod.

A nyelvet használnod kell, napi szinten, de legalábbis elég gyakran ahhoz, hogy aktív maradjon a szókincs.

Ha mindennapi életben használod a nyelvet, akkor a leggyakoribb szavak – 1000, 2000 szó – ismétlődnek, tehát így életben tudod tartani a nyelvet. Ezért nem felejted el a saját anyanyelved, mert minden nap életben tartod. Ha te a szálloda iparban dolgozol, akkor további szakmai szavakat is életben tartasz. Ha az üzleti életben vagy jelen, akkor ezek a szavak is hozzájönnek.

Ha nem használod a mindennapi életben, mert nem élsz angol nyelvterületen, vagy nem olyan munkád van, akkor találnod kell magadnak olyan hobbit, vagy érdeklődési területet, ami annyira érdekel, hogy naponta – vagy legalábbis rendszeresen – foglalkozz vele.

Mert csak így fogod életben tartani a nyelvet, és nem leszel újrakezdő. Például:

  • Le szeretnél fogyni, vagy egészséges szeretnél lenni
  • Barkácsolás
  • Főzés
  • Varrás
  • Autószerelés
  • Érdekel a történelem
  • Marketing
  • Filmek

… és még sorolhatnám. Találj olyan blogot, youtube csatornát, ahol erről írnak, beszélnek. A mindennapi élet szavait ezer százalékban használni fogják, és közben speciális szavakat is kell tanulnod. A Youtube azért jó, mert be tudod kapcsolni a feliratot, és több kevesebb hibával, de egész jól után lehet követni.

AZ „ÁLTALÁNOS” SZÓKINCS

Ha a mindennapi életedben napi szinten használod a nyelvet (legyen az a fent említett munka miatt, vagy a hobbid miatt), akkor az általános szókincset életben fogod tartani.

Az általános szókincs alatt azokat a szavakat értem, amelyek napi szinten ismétlődnek, és a szótárak is a legtöbb pöttyel jelölik.

Ilyen például a do, get, take, be és még sorolhatnám. Ezekkel az „egyszerű de gyakori” szavakkal nem csak hétköznapi dolgokat lehet kifejezni, hanem bonyolultabb dolgokat is. Amikor tanulók jönnek hozzám azzal a kéréssel, hogy rohamtempóban készítsem fel őket nyelvvizsgára, mindig ezt erősítem. Azaz, ha megvan náluk az általános szókincs, akkor ezt keltjük életre, hogy bármit el tudjanak mondani. Mert akár az életben akár a nyelvvizsgán, sokkal fontosabb, hogy folyékonyan beszélj, mint az, hogy sok-sok makogás és ő-zés után kinyögj egy „jól hangzó” kifejezést.

Ha tudod az általánosan használt gyakori szavakat, akkor bármit el tudsz mondani, mert körül fogod tudni írni azokat a szavakat, amelyeket nem tudsz, nem jutnak az eszedbe. Például, lehet nem tudod azt a szót, hogy szótár angolul (dictionary), de tudod a könyv és szavak szavakat, máris el tudod mondani, mire gondolsz, és íme, máris meg tudtad magad értetni.

Amit a Noémiangol tanfolyamon is hangoztatok, hogy a füleddel tanuld ezeket a szavakat, ha beszélned és értened kell a nyelvet!

MENNYI AZ ANNYI?

Igen, még mindig nem válaszoltam meg az eleve feltett kérdést: mennyi is az annyi?

Sajnos, erre nincs egy precíz szám, de a mindennapi élet leggyakoribb 2000-3000 szavával – ahogy ezt fentebb írtam, stabilnak kell lenni – már nagyon jól el lehet boldogulni. Ezek azok a szavak, amit általában a legtöbb ember a leggyakrabban használ.

Ezért készítettem el a Noémiangol alap tanfolyamom, ahol közel 3000 szót biztos meg kell tanulnod, de az életben tartása, aktivizálása már rád vár!

Szívesen várom tőled hozzászólásban, hogy neked mi az érdeklődési köröd, hobbid, mely témát tanulmányoznád naponta szívesen, amihez az angol jó segítséget adna.