HEGYEZD A FÜLED MINITANFOLYAM – 3. LECKE

Nagyon szeretnél megszólalni angolul, igaz? Vagy az is lehet, hogy meg tudsz szólalni, de nem érted, amikor a másik beszél, és inkább jobb kukán hallgatni. Nincs annál jobb érzés, mint amikor te is részt tudsz venni a beszélgetésben, vagy megértesz a munkáddal kapcsolatos dolgot, előadást stb. – mindezt angolul.

Könyvekből nem lehet megtanulni angolul, viszont azt a tényt, hogy tudsz olvasni, előnyödre kellene fordítanod.

Minden nyelv tanulásánál a füleddel kell először tanulnod, utána a szemeddel!

Bárki bármit állít, az angol nyelv nem nehéz. A világ második legnehezebb nyelvét tudod, beszéled, naponta használod, ez a magyar nyelv!

Akkor miért ne menne az angol? Tudod, mi az, ami miatt azt érzed, nehéz?

Mert totálisan más, mint a magyar nyelv: más hangokat kell használni, és más a nyelvtana is. Próbálsz a saját nyelvedbe (értsd anyanyelv:)) kapaszkodni, és hasonlítani, logikát keresni benne. Ne tedd!

Hogyan tanultad meg a magyar nyelvet? Szüleid körülötted beszélgettek, azután jött a nagyi, ő is magyarul beszélt, a tesóid stb. Figyeltél, hallgattál (de nem írtál és olvastál), majd elkezdted ismételni a hallottakat, az elején valami egész érdekes jött ki az egészből, senki nem értette, így ki sem tudott téged javítani.

Majd addig gyakoroltad, míg tökéletesre fejlesztetted. Mennyi kellett hozzá? Másfél év, két év? Különbözőek vagyunk. Az idegen nyelv pont ilyen. Különböző sebességgel tanulunk, de neked is menni fog.

Miért kellene másképp tanulni az idegen nyelvet? Véleményem szerint egy kicsit másképp kell tanulnod, de a fő szabály akkor is érvényes: a füleddel kezdj el tanulni.

Ha Magyarországon élsz, dolgozol, és nem az angol nyelv vesz körül téged, akkor bizony egy kicsit másképp kell tanulni, egy kicsit mesterségesen kell bevinned azokat az ingereket, amiket egy újszülött automatikusan megkap, amikor belepottyan egy nyelvi környezetbe.

Azért érzed néha fáradtságosnak a nyelvtanulást, mert nem ez a természetes. De lehet izzadságmentesen, és szórakoztatóan is tanulni.

 

HOGYAN TANULOD A SZAVAKAT MOST ÉS HOGYAN KELLENE

Jelenleg hogy tanulod a szavakat?

Ha gondod van a hallás utáni értéssel, akkor tuti nem helyesen. Ha a fenti szabályt jól bevésed a buksidba, sokkal hamarabb elkezdesz beszélni, és elkezded érteni a beszédet! Ez a szabály még akkor is érvényes, ha valakinek az írás és az olvasás is fontos. Nem azért tekintettél be hozzám, mert olvasni vagy írni nem tudsz, hanem beszélni szeretnél angolul, és érteni a beszédet,igaz?

Mindig a füleddel tanulj először, és utána a szemeddel, és csak a legvégén írj!

Jelenleg hogy tanulsz szavakat? Nagy valószínűséggel van egy füzetkéd, amibe leírod az angol szót, mellé a magyar szót. Ha ismered a kiejtési jeleket, odabiggyeszted, de ez bizony nem helyettesíti a hallgatást. Sokat olvasol, ezért jobban felismered az írott szavakat, mint a szóban elhangzott szavakat.

Még ezzel sincs gond, de alkalmazd a fenti szabályt!

  1. Keress online szótárt, ahol hangosan meg tudod hallgatni a szót, ismételd, ismételd, mint a gyerek az új szót.
  2. A szavakat ne önállóan tanuld. Alkoss példamondatokat vele, vagy ha a szótárban vannak példamondatok, azokat is ismételd hangosan!
  3. Ha kezdő vagy, keress olyan szótárt, ami neked megfelelő, és ha lehet, képpel együtt tanulj! Ha valaki képekkel együtt tanul, 50%-kal nagyobb esély van rá, hogy a szó megmarad!

“Noémi drága! Akkor én most ne is írjam le a szavakat? Mindig le szoktam írni, mert vizuális típus vagyok!”

Mindenki vizuális, de a vizuális nem azt jelenti, hogy az írott betűket kell megjegyezned. Leírhatod az adott szót, de ezzel a betűket vizualizálod, Te pedig beszélni és érteni akarsz. Alkalmazd a szabályt! Először a fül….. majd jöhet az írás. Pont azért kell képes szótárat használnod, mert vizuális típusok vagyunk.

Na de nézzük is a feladatod!

Először is arra kérlek, hogy végy elő papírt és ceruzát, tollat. Indítsd el a lejátszót, és amikor elhangzik az angol szó, ÍRD LE A MAGYAR MEGFELELŐJÉT.

“De hát több jelentése is lehet, és a szövegkörnyezet segít!”

Igen, egy szónak valóban lehet több jelentése is, ezek gyakori szavak, tuti eszedbe jut a leggyakoribb jelentése, de ami eszedbe jut, azt írd le! Ha egy szót nem tudsz, és a szövegkörnyezetből következteted ki, az nem tudás!

Itt most arra vagyok kíváncsi, hogy hány szót TUDSZ!

Szavak nélkül nem fogsz beszélni angolul, és nem is fogod megérteni, amit neked mondanak. Noémiangol Online Tanfolyamom leckéit úgy állítottam össze, hogy képpel és hanggal együtt tudj tanulni, szaporodnak a videók is, már több mint 200 kész, és még nincs megállás.

De jöjjön akkor egy példa arra, hogyan is tanulj szavakat! Nagyon sok leckémben van párbeszéd, hallás utáni értés fejlesztés – erről a következő leckékben kapsz is ízelítőt – , de mindig az a legfontosabb, hogy a szavakat tudd! Értsd hallás után, képes legyél kimondani.

Az alábbi videó segítségével próbáld ki, mennyi szó marad meg neked, mennyivel könnyebben sajátítod el a kiejtést. Nem tudom, milyen lett az előző teszted, de ha nem vagy elégedett, akkor érdemes végigcsinálnod a videós feladatot, utána jöhet ismét az első feladat! Írásbeli tesztre számítottál? Nem lesz. Hiszen beszélni szeretnél!!! A megoldást itt tudod ellenőrizni ezen az oldalon: kattints ide

Szólj hozzá kérlek! Kérdezz, írd meg véleményed, vagy írd meg, te eddig hogyan tanultál?