Hegyezd a füled minitanfolyam – 4. lecke

Ha már megvan a célod, napi szinten gyakorlod a kiejtést, tudod, hogyan kell szavakat tanulni, akkor jöhet a lényeg: a beszédkészség fejlesztése és a beszédértés fejlesztése. Megint rizsálni fogok, nézd el nekem. De mivel ezzel a módszerrel sehol nem találkozol, ezért jól meg kell értened, hogy utána majd tudd használni – akár az én tanfolyamom választod, akár másét, akár senkiét:)

Egyszerre csak egy dologgal foglalkozunk, ez pedig az angol beszéd értése, és annak fejlesztése.

AZ ANGOL BESZÉD ÉRTÉSE, AZAZ A HALLÁS UTÁNI ÉRTÉS

EZ A LEGFONTOSABB! Nem nagyon tudok olyan személyt, aki folyékonyan beszélné az angolt, amit megértenek, és ő maga nem érti, ha hozzá beszélnek. A hangsúly a folyékonyon van!

Amikor ide születtél, a nyelv hallása, hallgatása történt meg először. Ez a természetes. Miért lenne ez másképp az idegen nyelv tanulásánál? De akkor miért van az, hogy olvasni és írni tanulsz meg jobban?

Mert nem foglalkozol eleget a beszédértéssel!

A magyar nyelvet napi szinten hallgatod, beszéled. Ez a természetes tanulás: hallgatás, értés, ismétlés!

Ugyanez a szabály érvényes az idegen nyelv tanulása esetén is. Ha semmi másra nincs időd, akkor hallgass valamilyen angol szöveget. Tele van az internet letölthető anyagokkal. Vedd fel őket az okostelefonodra, és hallgasd: takarítás közben, útban a munkába stb.

Rengeteg emberrel találkoztam, akik filmek nézésével és persze hallgatásával tanulták meg a nyelvet. Persze, ez egy hosszabb folyamat, és tényleg több órát kellene hallgatnod. De akkor mi a megoldás!

A válasz egyszerű: nem úgy csinálod, ahogy kellene!

HALLGASS OKOSAN

Nagyon sokan már eleve úgy hallgatnak, mintha vizsgára készülnének. Elindítják a szöveget, kitöltik a tesztet, és kész. Ez nem tanulás!! Ez tesztelés!!! Tanfolyamomon is nagyon sokszor így végzik a feladatokat a tanulók, és csodálkoznak, hogy vissza kell menni ismételni.

HELYTELEN, HELYTELEN, HELYTELEN.

Te tanulni akarsz, nem tesztelni magad. Akkor teszteld magad, ha vizsgára akarsz menni. Egyébként elárulom, hogy egy hallás utáni teszt sosem mondja meg az igazat. Van, hogy rosszabb eredményt mutat, és van, hogy sokkal jobbat.

A blogomban én is tettem fel teszteket, mert imádjátok. Rengetegszer előfordul, hogy a tanuló leírja nekem, a szöveg túl gyors, és nem tudná visszamondani, miről is szólt, de kikövetkeztette a válaszokat, és nagyon jó eredményt kapott. Ez HAMIS EREDMÉNY.

Ha tanulsz, ne csak teszteld magad, de dolgozd fel alaposan a szöveget, hogy profitálj belőle, hogy a következő szövegértésnél magasabb szintre léphess.

HOGYAN HALLGASS OKOSAN

Kiválasztottam neked egy szöveget, amin keresztül szeretném neked bemutatni, hogyan is hallgass szövegeket. Lehet, hogy túl egyszerű lesz, lehet, hogy túl nehéz. Szó szerint ki kell dugítani a füled, hogy az angol szöveg bejusson a fejecskédbe, és elkezdjen értelmet nyerni!

A nehézségét ne azon mérd fel, hogy mennyire gyors vagy lassú, hanem mennyire érted a szókincset illetve a mondatszerkezeteket, azaz a nyelvtant.

Sok “haladó” tanuló nem érti azt a beszélt szöveget sem, amiben egyetlen ismeretlen szó sincs számára – gondolja ő. Hiszen, ha olvasná, értené! És megint visszatértünk a szavak hallás utáni tanulására, és a hallás utáni tanulásra.

Tanfolyamomon azért indulunk borzasztóan egyszerű szövegektől – mondhatni mondatok hallgatásával kezdjük – , mert bár mindenki más szinten van, fel kell építened magad arra a szintre, hogy szövegeket is megérts. Egyszerű szövegeket, majd gyorsabb, bonyolultabb szövegeket.

ELSŐ LÉPÉS

Ugye emlékszel, hogy a füleddel kell tanulnod. Ez az első lépés. Legalább háromszor hallgasd meg a szöveget. Többször lehet, kevesebbszer tilos! Érdemes olyan hanganyagot beszerezned, amit meghallgathatsz “lassú üzemmódban” és normál tempóban is, mert SIKERÉLMÉNYRE van szükséged, és ezt az elején valószínűleg a lassú tempó fogja megadni.

Íme a szöveg. Hallgasd meg, minimum háromszor!

     lassú tempó

normál tempó

MÁSODIK LÉPÉS

No, ezen a ponton tesztelheted magad! Imádod a teszteket, tudom. Én a tesztet azért szoktam betenni egy szöveg feldolgozásánál, mert azonnal össze tudod hasonlítani a haladásod. Itt a második lépésnél, majd az utolsó lépésnél is van teszt. Fontos lehet a teszt eredménye is, de ahogy korábban írtam, ez nem mindig tökéletes. Te viszont tökéletes vagy, és igenis tudod, mennyit értettél meg elsőre, és mennyit másodszorra, a teszt egy kis plusz segítség – és mert szereted!

Kattints a lenti képre, és már tesztelheted is magad!