Hegyezd a füled minitanfolyam – 6. lecke

PAPAGÁJ TECHNIKA

Ezt csak én hívom papagáj-technikának, egészen pontosan NEM-papagáj-technika lenne a helyes megnevezés. Angolul ez Imitation (utánzás) technique, csak mivel én módosítottam rajta, ezért más nevet is adtam neki.

Ha valaki (te is) beleszületik egy nyelvi környezetbe, akkor természetes módszerként az utánzást használja. Ezért van az, hogy tudod, mi helyes az anyanyelveden, még ha a nyelvtani szabályt nem is érted, és bár megmagyarázni nem tudod, így helyes, mert így hangzik jól.

Ezért van, hogy egy anyanyelvi emberke nem biztos, hogy tud neked segíteni, mit miért mondunk úgy, ahogy mondunk. Mert ő a szabályokat nem ismeri, „csak” beszéli a nyelvet. De ez lenne a fontos nem?

No, és mi van, ha mindkettőt csinálnád? Vagyis értenéd, mit miért mondanak úgy, és az „utánzásos” módszert is végeznéd?

Akkor történne az, hogy gyorsabban sajátítanád el az idegen nyelvet, mint az anyanyelved. Igenis fél év alatt, vagy akár hamarabb is, el lehet sajátítani, nem kell 2-3 év, hogy alapszinten beszélj. Persze, nem hitegetlek, bizony bele kell fektetni gyakorlási időt. Ezt a technikát naponta kell végezned! Az előző lecke szövegét is így kellene zárnod: addig ismételni, amíg tökéletesen nem megy. Azért NEM papagáj-módszer, mert ugye a szavakat már megtanultad, a szabályokat értened kell, így sokkal könnyebb az ismétlés is!

Azért szántam erre külön leckét, mert bizony, ez legalább annyi ideig tart, mint feldolgozni a 4. és 5. leckét. Kíváncsian várom eredményed!

Tanulóim ezt írták a módszerről:

„Hát ez tényleg brutál egyszerű, de türelem kell hozzá, vagyis magamhoz. De megfogadtam a tanácsod Noémi, és addig mondtam, ismételtem, amíg elégedett nem lettem. Nem számoltam, hányszor mentem végig a szövegen, szerintem több mint tízszer, de megérte.” H. Orsolya

„Most kezdem érezni az ismételgetés hatását. Azt vettem észre, hogy jobban kihallom a szavakat a szövegekből, még ha nem is értek mindent, valahogy mégis tisztább az egész. Most már értem, miért kellett a tanfolyam elején a mondatokat ismételgetni, és örülök, hogy megfogadtam a tanácsod, mert most tényleg elégedett vagyok. Látom, hogy ezzel egyre jobb és jobb leszek. Köszönöm szépen. Már alig várom a következő leckét!” A. Lajos

Menj vissza az 5. leckére, és vagy a lassú vagy a normál szöveget indítsd el, és ismételd!

Ha nehezen megy, tanuld meg rendesen a szavakat. Ha túl nehéz a szöveg, akkor sem fog menni, javaslom, iratkozz be kezdő/újrakezdő tanfolyamomra, hogy az alapokat rendesen elsajátítsd!