Hegyezd a füled minitanfolyam – 7. lecke

A beszédkészség gyakorlásánál egy kiváló módszer, ha egyszerű, mindennapi kérdésekre válaszolsz.

Első lépésként a legfontosabb, hogy MEGÉRTSD az adott kérdést természetesen, hiszen hiába tudod elmondani például, hogy mi a hobbid, ha nem érted, amikor felteszik neked a kérdést.

Ha nem mersz beszélni, nem mersz megszólalni, az azért van, mert nem érted, amit neked mondanak, és attól félsz, hogy hülyeséget mondasz.

Éppen ezért készítettem tanulóimnak rengeteg kérdéssorozatot a tanfolyamhoz, melyekkel gyakorolhatnak, magukkal vihetik stb.

Ennek első részét most a Te rendelkezésedre bocsátom. Túl nehéz? Akkor nagyon kezdő vagy, mindenféleképpen Alaptanfolyamom kezdő szintjére kell beiratkoznod, ahol bőven túlhaladod azt a szintet, ami ezeknek a  kérdéseknek a megválaszolásához és megértéséhez kell.

Túl könnyű? Kövesd a tanulási lépcsőket, és ha még az utolsó pont is túl könnyű, akkor búcsúzzunk el, mert Neked nincs problémád a beszéddel, maximum fél napos akadémiai előadásokat nem tudsz tartani, de ebben meg nem tudok – és nem is akarok:)) – segíteni.

  1. lépés: Hallgasd meg a kérdéseket, de csak hallgasd, és válaszolj, ahogy tudsz, amilyen gyorsan csak tudsz! Ha ez könnyen megy, gondolkodás nélkül, akkor menj a 2. lépésre! Ha nehezen megy, akkor először hallgasd végig és nézd végig a mondatokat, mert ott a magyar megfelelője, és először törekedj arra, hogy megértsd a mondatokat. Első lépésként elég egy-két szavas válasz, nem az a lényeg, hogy tökéletes mondatot alkoss.
  2. lépés: Ennél a lépésnél már törekedj arra, hogy egész mondatos válaszokat adj, és arra is, hogy ne hebegj-habogj, hanem folyékony legyen az a mondat. Ha elejétől a végéig megy, akkor mehetsz a 3. lépésre.
  3. lépés: Ezt a lépést már haladóbbaknak szoktam javasolni, és brutál jól fejleszti a beszédkészséget. Vizsgára felkészítésnél mindig ezt csináltattam a tanulóimmal, igen látványos eredményt produkáltak pár óra alatt. Hallgass meg egy kérdést, és igyekezz legalább egy percen keresztül beszélni bármit azzal kapcsolatosan. Az elején valószínűleg makogás lesz, de belejössz. Mit lehet olyan kérdésről beszélni, hogy „Mi a neved?”? Bármit, ami eszedbe jut: elmondhatod, hogy nagyon szereted a neved, vagy nem szereted, és inkább milyen nevet szeretnél. Hogy van jó néhány ismerősöd, akit így hívnak stb. De ha egy adott kérdésre nem megy, menj a következőre, hátha az jobban megy.
  4. lépés: Ez valójában az előző lépés felturbózva! Ha egy percig már megy, emeld a tétet: egészen három percig. Én ezt úgy csináltam, hogy beállítottam egy tojásórát 3 percre, feltettem a kérdést a tanulónak, ő meg beszélt, beszélt, beszélt, és amikor csörgött, vége lett. De ha nagyon belejött, volt, hogy 5-6 percig is nyomta.

Ennél a technikánál még az sem fontos, mennyire bonyolultak a kérdések, sőt, a mindennapi egyszerű kérdések a legjobbak, amiről mindenki tud beszélni. A „mi a véleményed a globális felmelegedésről” típusú kérdéseket nem feltétlen kell erőltetni, hiszen ezekhez már kell valamiféle tudás, és itt nem az a lényeg. Ha felsőfokra készülsz, majd akkor előveszed.

És mi kell hozzá? Borzasztó türelem, hogy ne elsőre akarj tökéletes lenni, hanem vedd észre a fokozatos fejlődésed!