Ha használsz angol szótárt a tanuláshoz, akkor találkozhatsz ezekkel a szavakkal: formal és informal

MIÉRT FONTOS TUDNOD, MIT IS JELENTENEK EZEK

Akár kezdő, akár haladóbb vagy az angol nyelv tanulásában, fontos tudnod a fenti szavak jelentését. Mert bizony, nem mindegy, mit tanulsz meg. És ha már megtanultad, hogyan is használod az adott szót.

A formal szót akkor látod a szavak mellett, ha olyan helyzetekben kell használnunk, ami hivatalos. Komolyabb helyzetben, vagy olyan emberek körében használd, akiket nem ismersz, vagy nem baráti, nem közvetlen a kapcsolatod velük.

A formal angol nyelv inkább az írott nyelvre jellemző.

De ez nem azt jelenti, hogy mindig, hiszen olyan is előfordulhat, amikor az írás informal. Például amikor a barátaidnak írsz e-maileket, vagy a családtagjaidnak levelet. De ilyen lehet a telefonos üzenet is barátainknak, ezeknél is informal angolt használunk.

Azokat a szavakat, amelyek mellé formal van írva, ne használd a mindennapi beszélt vagy írott helyzetekben. A köznapibb, mindennapi szóhasználat lazább. Ezek mellett az angol szavak mellett az informal szót fogod látni, ez utal arra, hogy olyan emberek körében használd, akiket jól ismersz.

Az informal angol nyelv inkább a beszélt nyelvre jellemző.

De itt is vannak kivételek, hiszen a beszélt angol is lehet formal, például beszédeknél, előadásoknál nem a laza beszélt angol nyelvet használjuk, ez bizony formal.

Szerencsére azért a legtöbb angol szó úgymond semleges, tehát használhatod formal és informal helyzetekben is. Ha van különbség, akkor a jobb szótárak ezt jelzik.

Fontos tudnod, hogy a tanult szavakat mikor használd. Vannak olyan szavak, amelyek az írott nyelvre jellemzőek, és vannak olyan angol szavak, amelyeket a beszélt nyelvben használd inkább. Ezért nem túl jó olyan szótárt használnod – főleg online szótárakra gondolok – , ahol semmi megjelölés nincs a szó mellett, semmi magyarázat, csak rákeresel egy magyar szóra, kiad ötven kettő angol megfelelőt, te meg ráböksz egyre.

Nagy félreértéseket okozhatsz ezzel, esetleg mosolyra is okot adhat, és ha ezt valaki szóváteszi, elmehet a kedved a tanulástól.

Az angol nyelvben rengeteg szó van, nem kell neked mind megtanulnod. De amikor tanulsz, érdemes beszerezned egy jó szótárt, ismerned a jeleket, amiket használ, és nem érhet meglepetés.

Jó tanulást Nektek!