1 . MERJ MEGSZÓLALNI!

A magabiztosság az a „valami”, amikor tudod, hogy képes vagy valami elvégzésére, és kétséged sincs abban, hogy meg tudod csinálni. Röviden: tudás.

Így van ez az angol nyelv használatánál is. De akkor mégis, miért van oly’ sok ember, aki fél megszólalni angolul, és úgy érzi, sosem fog ez neki menni?

Nos, ehhez hoztam neked segítséget, és tanácsokat, hogy mit is tudsz tenni, ha te is félsz megszólalni angolul. Ez nem lelki tanácsadás lesz, csak ötleteket szeretnék neked adni arra, hogyan legyél magabiztosabb az angoloddal kapcsolatosan.

Nagyon sok minden lehet, ami miatt nem mersz megszólalni:

  • félsz, hogy kinevetnek
  • félsz, hogy rosszul ejted a szavakat
  • félsz, hogy hülyeségeket mondasz
  • félsz, hogy nyelvtanilag helytelen

Ha abba a kategóriába tartozol, aki fél megszólalni, nem javaslom az önálló tanulást, mert igényled a megerősítést. Te vagy az, akit rá kell venni a beszédre, mert magától nem fog beszélgetőpartnereket keresni, illetve menekül az olyan helyzetektől, ahol beszélni kell.

De ha mégis kénytelen vagy önállóan tanulni, akkor adnék pár támpontot!

Amikor több mint harminc éve elkezdtem angolul tanulni, nem volt Internet, nem voltak CD-k, csak a tanáromban bízhattam. Elég szorgalmas diák voltam, mert haladni akartam, ezért napi szinten foglalkoztam az angollal. Minden akkor fellelhető szótárt, könyvet megvettem, és csak úgy, szorgalomból tanultam a szavakat.

De jöttek a kérdések:

Jól ejtem?

Milyen helyzetekre használják ezt a szót?

Nos, megszületett az az érzés, hogy inkább nem mertem kimondani a megtanult szavakat, mert bizonytalan voltam.

Így van ezzel rengeteg tanulóm is. Annak ellenére, hogy tanfolyamomon minden meghallgatható, bizonytalanok. Ezért születtek meg az AKTIVIZÁLJ feladatok, ahol a tanulóm beküldheti a feladatot, fogalmazást, akár minden hangos gyakorlatot is. Így teszed meg az első lépést a bátorság felé, hiszen NEKEM már ki mered majd mondani. Volt olyan tanulóm, aki kétszer is eljutott a 100. leckéig, és harmadszorra kezdett neki, ekkor szerzett elég bátorságot, hogy rögzítse a hangját és elküldje.

KEZDJ EL MAGADNAK BESZÉLNI

Ha még az sem megy, hogy nekem beküld a feladataid, akkor kezdj el a szobád magányában hangosan beszélni. Volt olyan tanulóm, aki még ezt sem merte, majd sok-sok feladat után merészkedett oda, hogy már mert saját magának beszélni. Rögzítsd a hangod, és ha sokszor visszahallgatod, egyre könnyebb lesz.

2 . ARRA KONCENTRÁLJ, AMIT TUDSZ, ÉS NE ARRA, AMIT NEM TUDSZ!

Magántanári munkám során több száz tanulót tanítottam, és 99 százalékuk arra koncentrált, amit nem tud. Elkezdtünk beszélgetni, és minden mondatnál megállt, és megkérdezte: „Hogy mondják angolul, hogy ….?” Ez így nem beszéd. Ha egy angol anyanyelvűvel kell beszélned, ezt nem tudod megtenni, igaz? Az már mély víz! Nos, én az alábbi módszert alkalmaztam: elmondtam tanulóimnak, ha angolul beszélgetünk, akkor nincs magyar beszéd, semmilyen. Nehéz volt, szenvedte, makogtak az elején, de megszokták, és előbb-utóbb ráállt az elméjük arra, hogy azt használja, ami van.

Azzal a szókinccsel kell beszélned, amid van, és törekedned arra, hogy passzív tudásod aktivizáld, és új szavakat szedj fel!

A 4/3/2 módszer pont ezt gyakoroltatja veled. Egyedül nehéz csinálni, mert hajlamos lehetsz arra, hogy a szótárhoz fuss, és keresgélj szavakat. Mivel napi szinten kell végezned, és feltételezem, hogy közben fejleszted a szókincsed, olvasol, hallgatsz, feladatokat oldasz meg, biztos vagyok benne, hogy fejlődsz, és ennél jobb módszer nincs a magabiztosság fejlesztésére, az önbizalom növelésére, mert a „negatív”-ról egy idő után átkapcsolsz a „pozitívra”. Azaz a „nem tudom”-ról a „tudom”-ra, hiszen mindig csak arra fogsz fókuszálni, amid van, és nem arra, ami még nincs.

3 . RÖGZÍTSD A MONOLÓGOD

Tanfolyamom egyes leckéin találsz úgynevezett AKTIVIZÁLJ feladatokat, ahol arra kérlek, beszélj, és rögzítsd is a beszéded, majd küldd el. Valójában így nem vagy egyedül, hiszen van egy külső kapocs köztem és közted, ez további motivációt ad neked. De amúgy is érdemes rögzítened a monológod, mert más kívülről hallgatni, mint „belülről”. Igen, biztos szörnyű lesz az elején visszahallgatni. Az is lehet, hogy csak botladozol még, és egy perc alatt egy mondatot tudsz elmondani. De így ki tudod elemezni, hogy esetleg mit is mondtál rosszul, min kellene javítani.

Ha beszélni akarsz angolul, beszélned kell. Biztos veled is előfordult, hogy amikor beszélned kellett angolul, mondtál valamit valahogyan, majd később jutott eszedbe, hogy azt nem is úgy kellett volna mondanod, más szót használtál volna. Nos, a 4/3/2 módszer pont erre való. Hiszen ezeket a témákat újra és újra előveheted, és ha visszahallgatod magad. Sokkal jobban észreveszed, mit kellett volna, hogy kellett volna, és a legközelebbi alkalomkor magasabb szinten fogod előadni.

VÁROM A SIKEREID A HOZZÁSZÓLÁSBA! Mert tudom, hogy lesznek. Ez az a módszer, ami mindenkinél működik. Akár tanárral, akár egyedül végzi.

Egy szabály van: csinálni kell! Nem tudod rosszul csinálni, csak akkor, ha nem csinálod!