Sok-sok levelet kapok, melyben azt írjátok, nehezen jegyzitek meg az angol szavakat, és hallás után nem ismeritek fel.

A mai bejegyzésben azoknak hoztam egy kis tanácsot, akiknek hasonló nehézségeik vannak. Ez csak tanács! Nézd meg, nálad működik-e, és ha igen, használd!

HOGYAN TANULD AZ ANGOL SZAVAKAT

Nézzük például a WAIT igét!

Amit a tanulóknál látok, az az, hogy fognak egy szótárfüzetet, egyik oldalra felírják az angol szót, mellé a magyar szót: wait – várni

  1. hiba: csak ezeket írod le a füzetedbe: wait – várni
  2. hiba: magolod a magyar megfelelőjét az angol szóhoz.
  3. hiba: nem alkotsz vele példamondatokat!
  4. hiba: írott képét rögzíted csak, így hallás után nem fogod sem felismerni, sem megérteni.
  5. hiba: nem figyeled meg a szóhasználati dolgokat, jelen esetben azt, hogy a wait ige után for szó jön, ha azt is ki akarod fejezni, hogy KIRE (vagy mire) várakozik valaki.
  1. Érdemes olyan szótárt használnod, ahol több segítséget is adnak a szóhoz, de nem annyira sokat, hogy túl magas legyen számodra. Ha haladóbb vagy, használj feltétlen angol-angol szótárt, ha pedig kezdő, akkor a hamarosan megjelenő kezdő szótárunkkal indíts! Tanfolyamomon végig hangos képes szótárral tanulhatsz!
  2. Alkoss példamondatokat a szóval, például a WAIT szó esetében érdemes beletenned a mondataidba a for szócskát is, hogy rögzüljön. I’m waiting for Ann in front of the cafe. A kávézó előtt várok Annára. stb.
  3. Az egyik legfontosabb, hogy a kiejtett szót is meg kell tanulnod, nem csak az írott képét. Ha nem csak olvasni és írni fogsz, hanem beszédedbe is szeretnéd beleilleszteni, akkor tudnod kell és fel kell ismerned hallás után is, és gyakorolnod kell a kiejtést. Hiába írod le a kiejtést magadnak, ez nem elegendő. Érdemes a szavakat az internet előtt tanulnod a következőképpen:

Írd be a Google keresőbe a WAIT DICTIONARY szavakat, és máris kiadja neked a szótárt. Ez egy angol-angol szótár, ha haladóbb vagy, tanulhatsz ebből is, de minket most a kiejtés érdekel. Kattints a hangszóró ikonra, és máris meghallgathatod!

Ha rákattintottál a hangszóróra, akkor megjelenik egy kis ablakocska a „kiejtés megtanulása” felirattal!

Kattints rá a „kiejtés megtanulása” feliratra!

Ez jelenik meg, és máris gyakorolhatod.

Lassíthatsz is a kiejtésen:

Vagy kiválaszthatod, hogy a brit akcentust, vagy az amerikai akcentust akarod-e hallani, gyakorolni: