Hogyan tanulj meg 3000 angol szót!

Szorgalmasan oldod meg a szóteszteket, de ha hiányosságaid vannak, ezek nem segítenek neked abban, hogy fejlődj is az angollal.

Azt mutatják meg, jelenleg hol tartasz. Ha nem tanulsz, nem fejlődsz.

Előveszed egy év múlva, és megnézheted, mennyi angol szót szedtél fel ez idő alatt.

Elengedhetetlen, hogy a legfontosabb 3000 angol szót ne csak ismerd, de tudd is.

HOGYAN TANULD AZ ANGOL SZAVAKAT ÚGY, HOGY AZOK MEG IS MARADJANAK

1. Soha ne önmagában tanuld az angol szót!

Az angol szavak szinte sosem önmagukban léteznek, hanem más angol szavakkal együtt használjuk őket, így nem csak az angol kiejtésük módosulhat, de még a jelentésük is attól függ, milyen angol szövegkörnyezetben vannak. Amikor elvégzel egy szótesztet, és felét tudod, felét nem, nincs sok értelme elővenni a nem értett szavakat, és önmagukban magolgatni.

Ha el is döntöd, hogy naponta tanulsz angol szavakat, a legnagyobb hiba, ha felütöd a szótárt, és elkezded magolgatni.

Először is, egy angol szónak több jelentése van, tehát ha elővennéd a „run” szót angolul, akkor még a legkisebb angol szótárban is tíz jelentésnek futnál neki.

Kudarc, kudarc, kudarc. Ezt te nem akarod.

Ha te is azt szeretnéd, hogy meg is maradjon a tanult angol szó, akkor mindig legyen egy vagy több példamondat előtted, amit lehetőleg te magad alkotsz meg angolul.

2. A füledet érje az első inger

Ha a szótesztekre emlékszel, a hallás utáni ANGOL értésed teszteltem, és bizony sokan jöttetek rá, hogy ha le van írva értem, de ha angolul hallom, akkor csak a töredékét ismerem fel.

Ez azért van, mert nem így tanulsz angolul. Mármint nem a fülecskéddel tanulsz, hanem a szemedet használod először. Először a füledet használd az angolra.

Hallgasd, hallgasd, hallgasd, az angolt, és csak utána „vedd elő” a szemed. Ha így tanulod a szavakat, akkor sokkal kevesebb időt kell eltöltened az angolul tanulással, sokkal kényelmesebb így tanulni, és nincs benne erőfeszítés és magolás.

3. A képi megjelenítés is ott legyen

Ha azt szeretnéd, hogy még könnyebben megjegyezz egy-egy angol szót, akkor csakis KÉPES ANGOL SZÓTÁRT használj! Minden szót meg lehet jeleníteni egy-egy képpel. Persze a főneveket könnyebb, mint például egy angol kötőszót (és, hogy), de ez sem lehetetlen, hiszen ha példamondatunk is van, az már sokkal könnyebben kifejezhető képpel, így a nehezebb szavak is bekúsznak a fejedbe.

Ha ezt a három pontot betartod, és be tudod tartani, a szókincsedet legalább ÖTVENSZER GYORSABBAN tudod bővíteni, erőfeszítés nélkül, szinte már-már játszi könnyedséggel.

JÖJJÖN A MAI ANGOL FELADATOD

Emlékszel még az első különleges tesztre? Elhangzott 20 angol szó, amit így vagy úgy, de leírtál magyarul. Ha azokat a szavakat még nem tanultad meg angolul, akkor most indítsd el a videót!

1. Először csak csukott szemmel hallgasd végig az angolt! (a füleddel tanulj)

2. Indítsd el újra, és te is mondd hangosan angolul, miközben már nézed is a képeket! (a szemeddel tanulj)

3. Ezt a két lépést ismételd, amíg úgy nem érzed, hogy tökéletesen tudod a 20 angol szót.

4. Indítsd el a lejátszót, és írd le magyar megfelelőjét a szavaknak. NOS? MILYEN LETT A MEGOLDÁSOD? Még mindig nem 100%? Akkor vissza az egyes pontra egészen addig, amíg 100% nem lesz. 

Javaslat: egy hét múlva megint vedd elő, és ellenőrizd le magad. Ha nem 100%, vagy van valamilyen bizonytalanság, akkor ismét az egyes ponttal indíts.

Nem okozok meglepetés ugye, ha elárulom, hogy NOÉMIANGOL ONLINE ALAPTANFOLYAMOMON megtanulod a 3000 leggyakoribb angol szót, és a fenti három pontot is be tudod tartani. Biztos, hogy a füleddel fogod tanulni a kiejtés, és rengeteg kép és videó segíti tanulásod, az „alkoss saját magad mondatokat” lépést viszont már önállóan kell elvégezned.