1. RÉSZ

A sikeres angol nyelvtanulás lépései

Hozzátenném, SZERINTEM ezek a sikeres lépések. 35 éve vagyok angol magántanár, magántanulók százait tanítottam, online tanfolyami programomon pedig több ezren tanulnak, így sok tapasztalatot szereztem, ez alapján állítottam össze Neked ezt a listát! Olvasd el, hátha segíteni tudok Neked ezzel!

Egyre több és több lehetőséged van arra, hogy angolul tanulj! Az Interneten minden ott van, csak legyél elég ügyes, hogy megtaláld azt, ami neked kell. A “Covid alatt” magántanárok és nyelviskolák ezrei költöztek végleg a Netre, ember legyen a talpán, aki ekkor felhozatalból megtalálja a neki valót. Már tanulhatsz magántanárnál 1000 ft óradíjért is, és még csak el sem kell menned. Oktató weboldalak százai öntik rád a napi feladatokat, melyekhez még tanár sem kell.

De épp ez adja a legnagyobb zűrzavart is! “Melyik weboldal a legjobb?” “Hogyan találom meg a nekem valót?” “Magántanárhoz menjek?” “Hogy készüljek fel a nyelvvizsgára?”

Nincs olyan válasz, ami azt mondja, hogy ezt és ezt a honlapot látogasd, és tuti a siker. Mások vagyunk. Lehet, hogy Te képes vagy önállóan haladni, de másnak tanári kontrollra van szüksége, vagy annyira bizonytalan, hogy azt szeretné, minden mondatát javítsák ki.

Ez a sorozatom azért készült, hogy segítsen neked elindulni az angol tanulás útján, de arra is használhatod, ha elakadtál, mert ha úgy érzed, nem fejlődsz, nem tudod elérni azt a célt, amit kitűztél, akkor az itt következő lépések valamelyikét kihagytad.

NULLADIK LÉPÉS

A NULLADIK LÉPÉS annak megértése, hogy a nyelvtudás egy olyan képesség, amit folyamatosan szinten kell tartani, vagy fejleszteni. Ha nem rendszeresen foglalkozol egy nyelvvel, akkor bizony ez a képesség egyre csak romlik és romlik.

Ha már tanultál angolul, és folyamatos újrakezdő vagy, esetleg nem érzed a haladásod, akár ez is lehet egy hiányzó lépés. Van akinek ez teljesen egyértelmű, mások sajnos nem veszik figyelembe!

Ez nem azt jelenti, hogy tankönyvek felett görnyedsz, vagy teszteket töltesz ki online stb. Gondolj a saját anyanyelvedre! Naponta hány órában használod? Folyamatosan használod, gyakorlod, szedsz fel észrevétlenül új szavakat, magyarul olvasol, filmet nézel, beszélgetsz a barátokkal, családdal. Benne élsz. Ez nyelvtanulás, és a nyelv szinten tartása.

Bármilyen szintre is szeretnél eljutni, azt életben kell tartani, vagy további szinteket kitűzni. A nyelvtudás nem egy turmixgép, amit előveszel, ha kell.

Még a saját anyanyelved is elkopik, ha nem használod. Két évig voltam külföldön, az angol nyelvvel keltem, és feküdtem. Angolul gondolkoztam, angolul éltem. Nem felejtettem el az anyanyelvem, mert kinn is használtam, és azért két év nem nagy idő. De nagyon érdekes volt megfigyelnem magam, amikor hazajöttem: önkéntelen angolul akartam magam kifejezni, voltak szavak, melyek automatikusan angolul jöttek. Nagyon reális lett, hogy mennyire igaz, hogyha egy nyelvvel nem foglalkozunk, elfelejtjük. Bár anyanyelvi környezetben élek, de a nap kb 5-6 órájában az angol nyelvvel foglalkozom. Angolul nézek filmeket, előadásokat, olvasok cikkeket, beszélgetek tanulókkal. Nekem, mint tanárnak, kötelességem életben tartanom a nyelvet, és fejlesztenem magam!

HOGYAN TUDOD EZT JAVÍTANI: Döntsd el, hogy az angol az életed része lesz. Ha könyveket szeretsz olvasni, olvasd angolul. Ha filmeket szeretsz nézni, nézd angolul! Ha kezdő vagy, naponta haladj a tananyagoddal, de filmeket nézni már te is tudsz, semmi gond, ha feliratosan nézed még! Döntsd el, mi az, amit minimum meg tudsz tenni naponta az angollal kapcsolatosan!

ELSŐ LÉPÉS

Határozd meg a célt. Célon azt értem, hogy határozd meg, fogalmazd meg, mire akarod használni az angol nyelvet, érdemes olyan célt meghatározni, amiben az angol nyelv tudása segíteni fogja az életed, és napi használatra kell!

Első lépésként határozd meg, mi a célod az angollal, mire fogod HASZNÁLNI!

Amikor felteszem ezt a hozzám tévedő személynek, sokszor kapok olyan választ: “beszélni akarom, és érteni” “ha kell, megértsem”, “jó lenne tudni angolul”, “ciki ma már, ha nem értem az angolt”, és még sorolhatnám. Igen, ez természetes, hogy beszélni és érteni akarod, de a kérdés, hogy MIRE, azaz miben segítené ez az életed, ha tudnál angolul, vagy jobban tudnál angolul? Talán tökéletesebb lenne az a kérdés, hogy MIBEN AKADÁLYOZ TÉGED AZ, HOGY NEM TUDSZ ANGOLUL?

Segítségképpen leírom, milyen válaszokat szoktak adni nekem a tanulók, és így talán könnyebb lesz megérteni, mire is gondolok, és a saját angolos célod beazonosítani, és egészen pontosan megfogalmazni. Erre azért van szükség, mert ha megvan a cél, akkor meg tudom neked mondani, hogy merre indulj el, mennyi idő kell hozzá, és milyen pénzbeli, időbeli erőfeszítés kell célod elérésére. Ez az “alapanyag”, amivel a tanár el tud indulni!

  • A legtöbben azért szeretnének angolul beszélni és érteni, mert turistáskodni szeretnének. Turistaként nem akarsz elveszni, nem szeretnél másokra támaszkodni, és ha esetleg egy közvetlen személyiség vagy, akkor szeretnél barátokat, ismerősöket szerezni. Zavar, hogy nem tudod magad megértetni, és kukán hallgatsz, ha kérdeznek tőled valamit angolul.
  • Ezután jön a munkámhoz kell válasz. Lehetséges, hogy magasabb beosztásba kerülnél, ha beszélnéd és értenéd a nyelvet, de az is lehet, hogy külföldre mennél vagy már ott vagy, és tényleg a túlélésed múlik rajta.
  • Egyre többen költöznek külföldre, alapítanak családot egy másik országban, és nagymama/nagypapa nem tud az unokákkal már magyarul beszélgetni. Sokan jelölik meg célként azt az angoltudást, hogy külföldön élő családtagjaikkal beszélhessenek, vagy ha kimennek látogatóba, tudjanak kommunikálni angolul.
  • Aztán ott van az a réteg, akinek igazából se a munkájához, se turistáskodáshoz nem kell, de az Internet nyelve az angol, és nagyon sok érdekes cikk, előadás, videó stb. angol nyelven van meg, amit olyan jó lenne érteni. Ide tartoznak azok, akik filmimádók, és eredetiben szeretnek filmeket nézni, ebben segíteni az angoltudás.

Ezek a főbb célok, persze sok más cél is van, mint a nyelvvizsga, vagy a “ne bukjak meg az iskolában” stb. de ezek igazából nem “használatra vonatkozó célok”, inkább megfelelés valaminek vagy valakinek, de azért lehet nagyon motiváló is.

NOS??? MEG TUDOD FOGALMAZNI A CÉLOD? ÍRD BE A HOZZÁSZÓLÁSBA! HA IGÉNYLED, SZÍVESEN SEGÍTEK, ÍRJ NEKEM ÜZENETET, HÍVJ TELEFONON!